≫ 

Češka predsedava EU od 1. jula, ambasador Tomaš Kučta se nada da će Srbija otvoriti jedan klaster

I ambasador Francuske u Srbiji poručuje da želi da se ubrzaju evropske integracije

  • 4
Ambasador Ceske, Tomas Kucta I Milena Lazarevic CEP Foto: Telegraf.rs

Češka preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, a ambasador te zemlje u Srbiji, Tomaš Kučta danas je rekao novinarima da se nada da će tokom češkog predsedavanja naša zemlja uspeti da otvori barem jedan klaster.

Kučta, koji je danas govorio na konferenciji "Od Francuske do Češke" koju je organizovao Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji, zahvalio je zvaničnom Parizu na uloženim naporima tokom predsedavanja Francuske.

- Češka će definitivno nastaviti da se bavi stvarima koje je Francuska započela, slažemo se sa svim što je do sada urađeno. Prioritet broj jedan sada je kriza u Ukrajini, dakle u pitanju je veliki broj izbeglica, tu je neophodno da se bavimo i ekonomskim oporavkom Ukrajine, zatim je tu i energetska bezbednost, odbrana, sajber bezbednost, demokratske institucije, ekonomski oporavak čitave Evrope i ostalih zemalja u regionu - rekao je ambasador novinarima u EU info centru u Beogradu.

On je naveo da je Češkoj jako bitno da Srbija zatvori barem jedan klaster tokom predsedavanja te zemlje i izrazio nadu da će Francuska uspeti da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a ako se to ne desi, onda će, kaže Češka nastaviti da radi kako bi se taj cilj ostvario.

- Nadamo se da će se doći do statusa kandidata za BiH i da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju - rekao je Kučta.

Ziofre CEP Foto: Telegraf.rs

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar čestitao je Češkoj na preuzimanju predsedavanja EU.

- Ja sam pre šest meseci rekao da nam je cilj jedna ujedinjena i suverena EU i tada nismo mogli ni da pretpostavimo da će dva meseca nakon toga da dođe do agresije Rusije na Ukrajinu tako da smo i dalje zadržali naše centralne ciljeve, ali takođe smo postavili novi cilj da se mobiliše Evropa kako bi uspela da zajednički odgovori na to što se desilo tako da smo pomogli Ukrajini u ekonomskom smislu i trudimo se da postoji još veća solidarnost - rekao je ambasador.

Ambasador kaže da je Franucska tokom svog predsedavanja održala svoju reč kada su u pitanju prioriteti na Zapadnom Balkanu.

- Zapadni Balkan je i istorijski i geografski deo Evrope i želimo da se taj proces integracija ubrza - rekao je Košar i ocenio da je na konferenciji u Briselu iskazana solidarnost uz razumevanje umora koji, kako kaže, postoji u regionu.

- Mi zaista želimo da se sve to ubrza - istakao je Košar.

Milena Lazarević uz Centra za evropske politike ukazala je da je vrlo značajno da građani što pre osete benefite, navodeći da će se i podrška građana prema članstvu u EU povećati.

- Moramo sa građanima svi zajedno da više komuniciramo. Uverena sam da će javno mnjenje reagovati pozitivno kada se budu videle i osetile koristi tako da do momenta kada budemo došli do referenduma na kome će se građani izjašnjavati i nadam se da će građani imati dovoljno informacija da donesu  pravu odluku - rekla je Lazarević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA