≫ 

Vučić: Priština do 1. oktobra sprema napad na sever Kosova

Predstavnici našeg naroda neće vise da trpe nasilje Prištine

  • 14
Aleksandar Vučić Vidovdan odlikovanja svečani prijem Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, obraćajući su javnosti, da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste posle podne.

- Predstavnici našeg naroda neće vise da trpe nasilje Prištine, koja za sve odluke ima podršku predstavnika Kvinte, a do 1. oktobra priprema napad na sever Kosova - naveo je predsednik Srbije.

- I to građani treba da znaju i da znaju su Albance sa KiM podržali predstavnici Kvinte - naglasio je.

On je ukazao i da predstavnici Kvinte, kada kažu da će kazniti Albance u Prištini za njihove poteze - lažu kao i uvek, jer čim Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, promene mišljenje i kažu - jesu, naljutili su nas, ali moramo da ih podržimo.

- Njih je briga samo njihov interes. Amerikanci su tu najmanje bahati i arogantni u odnosu na druge. Imate bezbroj primera u kojima nas ponižavaju ili misle da mogu da nas ponižavaju. Večeras sam rešio da kažem - ok, nije meni problem da to trpim i slušam, radim to već 10 godina, praveći se da sam gluplji nego što jesam, ali ne mogu da trpim da vi mislite da ste mnogo pametniji - rekao je Vučić.

Sada sprovodite golu silu, da vidimo dokle i kako, ali znajte da ne mislimo da ste mnogo pametni, poručio je predsednik Srbije.

- A, pogotovo nemojte da nam pričate o pravu, a još manje o pravdi. Samo to nemojte - rekao je Vučić.

Kako je dodao, "nemamo više kuda".

- Deset godina niko neće kompriomisno rešenje, samo hoće da pristanemo na sve, naš odgovor biće trezven ali ubitačan i istinit, nikakve vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali molimo da ne diraju naš narod i njihovu imovinu - istakao je predsednik Vučić.

Uvek smo bili spremni za dijalog

Podsetimo, Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji je došao u trodnevnu posetu Beogradu.

- Nisam želeo Lajčaka da dovedem u neprijatnu situaciju. Mi smo uvek bili i jesmo spremni za dijalog, dok neki nikada nisu bili za to. Šta je to što se danas dogodilo? Ne samo da žele kosovski Albanci i njihovo rukovodstvo, već su i podržani od strane Kvinte.

Reč je o tome da su doneli dve odluke: o ličnim kartama i uvođenju deklaracijskih izveštaja i odluku sa jedinim ciljem da se napravi nova Oluja i proteraju Srbi sa Kosova odnosno da ubedi Srbe da se registruju sa kosovskim tablicama. Tako se radilo i u Drugom svetsko ratu. Ako ih ne ubede onda će otimaju ne samo tablice već i vozila. A ko će da ostane? Ni sami ne znaju, računaju da će svi Srbi da napuste Kosovo - objašnjava Vučić.

Naveo je da taj teror kosovskih Albanaca i zemalja Kvinte traje godinama. Standardi su bili 2004. godine tako dobri da su spalili naše crkve i 2008. dobili nezvisnost, navodi predsednik.

- Upadali su sedam ili osam puta sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever. Onda su počeli da pričaju o reciprocitetu. Potom smo došli do licemerja zapada.

Lajčak je prethodno, od 27. juna boravio u Prištini gde je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa četiri gradonačelnika srpskih opština sa Kosova i Metohije i sa predstavnicima Srpske liste.

Video: Vučić o susretu s Abazovićem: Uspeli smo neka politička pitanja, koja su nas razdvajala, da rešimo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA