≫ 

Vlada najkasnije u novembru: Ukoliko bi bila formirana u julu bila bi to najbrže formirana vlada u istoriji

Krajnji rok za formiranje vlade bi bio u prvoj polovini novembra, ukoliko bi RIK do kraja sedmice proglasio ukupne rezultate

  • 3
Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Ponovljeni izbori za narodne poslanike na jednom biračkom mestu u Bujanovcu su završeni i vrlo brzo se može očekivati da Republička izborna komisija proglasi ukupne rezultate parlamentarnih izbora, imajući u vidu da nema najava da će neko podnositi prigovore na taj proces.

- U najskorije vreme treba očekivati da Opština izborna komisija utvrdi rezultate za teritoriju opštine Bujanvac i da taj izveštaj dostavi RIK-u, a onda će RIK, opet u najskorijem periodu proglasiti ukupne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji.

To je za Telegraf.rs objasnio Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Prema njegovoj oceni, završetak procesa se može očekivati u narednih četiri do šest dana ukoliko ne bude bilo prigovora na ceo izborni proces. - Budući da za sada nema prigovora možemo očekivati ukupne rezultate do kraja nedelje - ocenio je Dimitrijević.

Pavle Dimitrijević Foto: Zoran Drekalović

I predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić, kako je jutros rekao na televiziji, očekuje konačne rezultate do kraja nedelje.

Glišić je ocenio da će konstituisanje Skupštine Srbije i formiranje Vlade biti brže nego što mnogi očekuju.

Inače, najviše koristi od podnošenja prigovora na glasanje u Velikom Trnovcu bi mogli da imaju socijalisti jer bi možda mogli da povrate izgubljeni mandat, međutim, čini se da neće produžavati izborni proces.

- Želim da kažem da ćemo mi staviti državne interese iznad političkih ili stranačkih. Znači, mi nećemo ulagati nikakve prigovore, žalbe niti bilo šta, ne zato što je sve bilo regularno nego da se ovo ne bi pretvorilo u igru bez granica i da ne bi bilo beskonačno ponavljanje ovih izbora, tako da mi nećemo ulagati nikakve prigovore, što se nas tiče ta priča je završena – rekao je nedavno predsednik SPS Ivica Dačić.

SEDNICA SKUPSTINA SRBIJA, Srbija, izbori, glasanje, glasačka kutija Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović, Boki

Na pitanje kada najranije možemo očekivati konstituisanje skupštine i formiranje vlade, Dimitrijević (CRTA) kaže da to zavisi od samih konusltacija, pa i političke volje.

- Ono o čemu možemo da govorimo jesu zakonski rokovi. To znači da Republička izborna komisija ima rok od 10 dana od utvrđivanja ukupnih rezultata da dodeli mandate narodnim poslanicima, a paralelno sa tim ide rok od 30 dana za konstituisane Narodne skupštine.  Tek posle konstiutisanja Narodne skupštine ide rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije. To su najduži zakonski rokovi - rekao je Dimitrijević.

Kada sve to pretvorimo u datume, ukoliko RIK proglasi konačne rezultate u petak, 8. jula, onda je rok za konstituisanje parlamenta 8. avgust. Ako parlament bude konstituisan u tom krajnjem roku onda bi Srbija najkasnije morala da dobije vladu u prvoj polovini novembra.

- Imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo za pretpostaviti je da će ti rokovi biti kraći, ali ne možemo tvrditi da li ćemo imati skupštinu za 10-15 dana od trenutka utvrđivanja ukupnih rezultata i dodele manadata jer to pre svega zavisi od političkih stranaka - rekao je Dimitrijević.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP

Predsednik Aleksandar Vučič ranije je govorio o tome da bi želeo da se vlada formira do kraja jula, ali je to bila izjava pre ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu, međutim, ukoliko i dalje ostane pri tom stavu, formalno-pravno nije nemoguće da se to dogodi, ali je pitanje da li je realno.

Na pitanje da li je moguće da se vlada formira do kraja jula, Dimitrjević je odgovorio da jeste formalno-pravno, ali bi svi postupci onda morali da se dese veoma, veoma brzo u najkraćim mogućim trenucima.

- Ukoliko imamo formiranu Narodnu skupštinu do sredine jula onda bismo, ako govorimo o tom roku, trebali da dobijemo vladu u nekih 15 dana što bi bio najveći rekord i najbrže sastavljena vlada u istoriji Srbije - rekao je Dimitrijević.

Prva Vlada Mirka Marjanovića (1998. godine) formirana je za 184 dana, dok je vlada Zorana Đinđića (2001. godine) formirana za samo 33 dana.

Podsećamo, posle konstituisanja parlamenta, predsednik Srbije trebalo bi da počne i konsultacije sa parlamentarnim stranakama o mandataru za sastav nove vlade.

Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Inače, posle petog kruga glasanja u Velikom Trnovcu, raspodela snaga u parlamentu promenjena je za jedno mesto, pa je nauštrb mandata Socijalističke partije Srbije, poslaničko mesto otišlo Кoaliciji Albanaca Doline, koja je ušla u novi saziv Skupštine.

SPS će imati 31 poslanika, SNS ima 120, Ujedinjeni za pobedu Srbije 38, NADA 15, Moramo 13, Dveri 10, koliko i Zavetnici. Кada je reč o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima pet predstavnika, Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    4. jul 2022 | 12:56

    MA iduće godine do 3 Aprila za prvi RODJENDAN 😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

  • Jos maloo

    4. jul 2022 | 11:57

    Neee... Cekam te bar avgust....

  • Pera

    4. jul 2022 | 13:07

    Ne zurite sad dok je vrucina malo kad zaladi druga polovina September!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA