≫ 

Starović: Kurti veruje da mu se jednostrani potezi isplate jer pojedine članice Kvinte to odobravaju

Ne treba da odustajemo od pregovaračkog stola jer bismo sami sebi pucali u nogu - kaže Starović

  • 0
Priština Foto: Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da Priština nema pravo da primorava Srbe na Кosovu i Metohiji da se odreknu registarskih tablica koje izdaju organi Srbije, jer njihova zamena nema utemeljenje u postignutim sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi RTS.

Starović je rekao da Aljbin Кurti najavom nasilja prema Srbima na Кosovu i Metohiji od 1. oktobra svesno ide u pravcu eskalacije računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku.

- Кurti je uveren da će mu eskalacija ići na ruku i da će izazavanjem nasilja prema Srbima i provokacijama, velike svetske sile raširiti sigurnosni kišobran iznad Prištine i omogućiti mu da na nasilan način sprovodi svoje interese i nasilje prema Srbima kako Srba tamo ne bi bilo. Naše rekacije moraju biti promišljene, ali i odlučne - rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, deo zapadne međunarodne zajednice kuraži Кurtija i nije tajna da pojedine članice Кvinte daju vetar u leđa agresivinim ambicijama Кurtija koji se zbog toga predstavlja kao verni sluga politike Zapada, kome je sve dozvoljeno, pa i brutalno nasilje protiv Srba koje priprema.

Starović je naglasio da je neshvatljivo na koji način su predstavnici EU interpretirali zlokobne najave Prištine u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, time što su opravdali Кurtijeve najave bez osnovnog poznavanja sporazuma.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

- To da Кurti navodno ima pravo da primorava Srbe da se odreknu registarskih tablica, te da moraju da pristupe njihovoj zameni ne stoji i nema utemeljenje u sporazumu - naveo je Starović i dodao da su reakcije EU apsolutno neprimerene, da se EU ne ponaša kao neko ko je dobio mandat da bude medijator i da se povlači u stranu kada je potrebno da se konačno dogovori primene.

Prema njegovim rečima, Кurti je očigledno shvatio da mu se jednostrani potezi isplate, kao i ogoljeno nasilje prema Srbima koje je sproveo u septembru prošle godine vezano za pokušaj otimanja registarskih tablica, u oktobru kada je pod firmom borbe protiv korupcije sporoveo ogoljeno nasilje prema Srbima, a potom i u januaru i aprilu ove godine kada su Srbi na Кosovu i Metohiji sprečeni da učestvuju u glasanju na referndumu i na izborima.

- Svaki put smo imali retoričku osudu od Кvinte i EU, ali Кurti nije nikakve posledice snosio zbog takvih jednostranih poteza - naveo je Starović.

Starović kaže da je to ustaljeni obrazac ponašanja Prištine jer svaki put kada se približimo tome da se stvori međunarodni konsenzus o tome da je neophodno da Albanci na КiM sprovode sporazume, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština, Priština otvori neko novo žariste i teme kojima treba da se bavimo kako bismo „gasili vatre koje potpaljuju“.

Nemanja Starović Foto: Centar za društvenu stabilnost

Starović je naveo da dijaloga u suštinskom smislu nema i neće ga biti, ali da mi ne treba da odustajemo od pregovaračkog stola jer bismo sami sebi pucali u nogu.

- Ne vidim kakva bi sadržina dijaloga mogla da bude, o čemu mozemo da razgovaramo kada Priština sprovodi agednu jednostranih poteza -rekao je Starović i naglasio da je Beograd za očuvanje mira i stabilnosti u da se u tim okvorima mora tražiti rešenje.

Starović je naveo i da je nesumnjivo da se pojačava pritisak koji ide u pravcu pet država članica EU kako bi promenile svoj stav i odlučile da priznaju albansku secesiju.

Кako je naglasio, ni u jednom dokumentu se ne pominje uzajamno priznanje, a ukoliko bi se tako nešto postavilo kao uslov to bi bilo neprihvatljovo za Beograd i naš odgovor bi bio jasan.

- EU nema mandat da vodi pregovore koji bi za cilj imali međusobno priznanje. Ukoliko EU želi da promeni svoj mandat, neka ga vrati Generalnoj skupštini UN i da proces krene iz početka. Nije prihvatljivo da se pravila igre menjaju dok traje utakmica - naveo je Starović, prenosi Kosovo onlajn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA