Kurti o nacrtu bezbednosne strategije: Tražićemo članstvo u NATO-u i EU

Kosovo će se prijaviti za program partnerstva za mir

  • 5
Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Prištinske vlasti usvojile nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO, a kao izazov "potpuno integrisanje" severa KiM.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, a posebno sa onima iz oblasti bezbednosti.

- Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, strateški cilj "Kosova je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj", preneo je RTS.

- U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program partnerstva za mir i članstvo u Jadranskoj povelji kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju - rekao je Kurti.

Nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji navode da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008 godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:13

    Kosovu je mesto gde je bilo tu je i ostalo a to je neotudjivi deo teritorije Srbije a tebi i tvojim uck siptarima koji ste ubijali srpski narod je mesto u zatvoru na dozivotnoj.

  • мики 011

    5. jul 2022 | 12:28

    Па они су вам једини спас….инаће☦️

  • zoran

    5. jul 2022 | 17:10

    A od kada to pokraina moze da udje u nato ili eu,jer Kosovo je Juzna Srbska pokraina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA