≫ 

Priština traži okarinu i tvrdi da je to kosovski artefakt: Ministarstvo kulture poručuje - izmišljaju nasleđe

  • 10

Priština je od međunarodnih institucija zatražila da joj se vrati okarina, muzički instrument iz sedmog veka pre nove ere koji se nalazi u Beogradu, ali za koji ona tvrdi da je "kosovski artefakt".

Ovaj zahtev je Ministarstvo kulture i informisanja u Srbiji ocenilo kao još jednu u nizu licemernih provokacija i prisvajanje kulturnog nasleđa.

Prištinsko ministarstvo kulture se, inače, ovim povodom oglasilo se na Tviteru, gde se požalilo da se navodno veliki broj kosovskih artefakata "nelegalno drži u Srbiji".

- 1.247 kosovskih artefakata nelegalno drže u Srbiji. Okarina je muzički instrument napravljen od pečene gline. Pripada periodu ranog neolita (7-6. milenijum pre nove ere). Pronađeno u Runiku, Srbica, Kosovo. Pomozite nam. Unesko, Ikom, Savet Evrope, Evropska komisija, vratite okarinu kući - objavilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo: Provokacija koja ima za cilj prisvajanje kulturnog nasleđa

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je zahtev kosovskog Ministarstva kulture da artefakt pronađen u Srbici bude vraćen na Kosovo još jedna u nizu licemernih provokacija, koja za cilj ima prisvajanje kulturnog nasleđa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države.

- Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste "kosovskog“ nasleđa. Šta više, ovde je istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji. Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba - navodi se u saopštenju.

Izložba Mihailo Miša Janketić Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Iz Ministarstva napominju da je ovaj pokušaj manipulacije posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu.

Podsećaju da je samo u prethodne dve decenije na prostoru Кosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

- Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe - kažu iz Ministarstva uz apel međunarodnim organizacija da rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom.

- Ponavljamo apel svim međunarodnim organizacijama, koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama. Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora - navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA