≫ 

"Ubeđen sam da ćemo doći do strateškog partnerstva - SAD pragmatičnije i imaju više razumavanja za Srbiju"

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva veruje da može doći do otvaranja strateškog dijaloga sa SAD

  • 10

Imajući u vidu koliko je Srbija u prethodnom periodu uspela da unapredi bilateralne odnose sa Amerikom na političkom, a posebno na ekonomskom planu, sasvim je izvesno da u vrlo kratkom periodu može doći do otvaranja takozvanog strateškog dijaloga između dve zemlje, ocenio je jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

Srbija, inače, ima strateška partnerstva sa Rusijom, Kinom, UAE, više evropskih zemalja poput Italije, Francuske, a Marinković je ubeđen da će se to dogoditi i sa SAD.

- Ja sam siguran da naš vrlo aktivni ambasador u SAD Marko Đurić itekako radi na tom pitanju i realizaciji otvaranja strateškog dijaloga jer to i jeste od strateškog značaja za Srbiju, ali i za SAD jer u ovom delu Evrope, siguran sam, nemaju boljeg i pouzdanijeg saveznika od Srbije - rekao je Marinković za Telegraf.rs.

Vašington Washington Foto: Shutterstock

On ocenjuje da su se odnosi između Srbije i SAD resetovali u prethodnih sedam-osam godina, navodeći da se vidi da je američka retorika promenjena, kao i pristup njihove administracije.

- Srbija je danas jedan uvažavan partner isključivo zbog toga jer predsednik Vučić insistira da se vodi jedna pouzdana spoljna politika, da se isto govori u Pekingu, Briselu, Moskvi, Berlinu, i u Vašingtonu. Zbog toga je Srbija pouzdan partner što je u međunarodnim odnosima najbitnije - rekao je Marinković.

Navodeći da se Srbija i Amerika ne slažu po pitanju Kosova i Metohije, Marinković ističe da postoje druge stvari oko kojih može da se poveća saradnja do nivou strateškog partnerstva.

Marinković kaže da se na primeru partnerstva sa Francuskom vidi i da je neophodno da prođe neko vreme da bi došlo do implementacije konkretnih projekata, ali i da je istovremeno važno da postoje lični odnosi.

- Vučić je to pokazao sa (predsednikom Francuske Emanuelom) Makronom i sada imamo konkretne rezultate koji se ogledaju u sve većim ulaganjima francuskih kompanija u Srbiju. To možemo da radimo i sa Amerikom posebno imajući u vidu da imamo pragmatične administracije. S jedne strane Vučića koji se rukovodi politikom semafora i rezultata, a mislim da je i ambasador Kristofer Hil  pragmatičan i da će doprineti da bude mnogo konkretnijih rezultata u bilateralnim odnosima - rekao je on.

Ocenjuje da je Hil za nekoliko meseci koliko je u Srbiji pokazao da zna kakav pristup treba da ima prema Srbiji, navodeći da se ne rukovodi pristicima i nametanjem američke superiornosti već podržava ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i regionalnu stabilnost.

Aleksandar Vučić Vidovdan odlikovanja svečani prijem Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Marinković je pomenuo i da je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid ocenila da je Srbija na pravoj strani istorije i da je stavom i glasanjem u Ujedinjenim nacijama (UN) jasno osudila akcije Rusije u Ukrajini, te ukazao da Amerikanci imaju više razumevanja od nekih evropskih zemalja koje se vode pritiscima.

- Srbija sad ima ozbiljno i stabilno liderstvo koje može da utiče i na stabilnost u celom regionu, to Amerika prepoznaje i misim da će se taj strateški dijalog sa SAD razvijati - dodao je Marinković koji je gotovo ubeđen da će doći i do sporazuma o strateškom partnerstvu.

Vladimir Marinković, intervju Telegraf Foto: Milena Đorđević

Na pitanje da li bi se danas, u aktuelnim geopolitičkim okolnostima, strateško partnerstvo sa SAD tumačilo kao da je Srbija izabrala stranu, Marinković kaže:

- Ne znam da li bi se tumačilo da smo izabrali stranu, ali da smo izabrali vrednosti i kakvu budućnost hoćemo - to je definitivno - rekao je Marinković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jul 2022 | 23:07

    MI SMO BILI U 2 SVETSKOM RATU SAVEZNICI SA AMERIMA KOJI SU NAS NA LICNI JOSKIN ZAHTEV NA KRAJU RATA BOMBARDOVALI GORE NEGO HINKI !!! 1999 GODINE MILOSRDNI ANDJEO JE BIO GENOCID NAD SRBIMA KOJI TRAJE !!! HVALA VAM NA PRIJATELJSTVU I OBIDJITE NAS !!!!

  • 1111

    12. jul 2022 | 16:42

    Kome je Amerika donela dobro? Juri to iz Srbije da nam deca ne kukaju zbog naše gluposti

  • JACA 🍀

    12. jul 2022 | 16:23

    Nadam se da NEĆEMO!!! A pogotovo, ne daj Bože, da izaberemo američke vrednosti! Možda vi, političari, hoćete, ali narod neće te podle krvožedne licemere! Ionako je odzvonilo njihovoj svetskoj dominaciji, treba biti kratkovid, pa to ne videti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA