• 1

NIKOLIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisno Kosovo

"Nisam prorok, ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire", rekao je predsednik Srbije u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Njujorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.
- Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije - poručio je predsednik Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova i Metohije žive bolje, u demokratskim i bezbednim uslovima, ali neće pregovarati o sprovođenju nezavisnosti takozvane države Kosovo.
Prema njegovim rečima, problem Kosova i Metohije može da bude rešen i biće rešen na miran način.
- Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada, mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima - rekao je Nikolić.
Srbija želi trajno, održivo i prihvatljivo rešenje za sve probleme, želi da ide napred u susret evropskoj budućnosti i u potpunosti je privržena procesu čiji rezultat bi trebalo da bude trajni mir između Srba i Albanaca, rekao je predsednik.
On je naglasio da su Srbija i on, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni za konstruktivno učešće u pregovaračkom procesu.
Nikolić je rekao da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica EU i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom.
- Nisam prorok ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire - rekao je Nikolić, dodavši da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda.
- Naša borba protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta. Borba za teritorijalni integritet Srbije danas je borba za mir u svim zemljama sveta i vladavinu prava u međunarodnim odnosima - rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo SPC na Kosovu, ocenivši to kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda u pokrajini.
On je takođe poručio da Srbija traži istragu povodom navoda sadržanih u izveštaju Dika Martija, izvestioca Parlamentarne skupštine SE.
Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija mesto gde se prepliću uticaji različitih kultura i religija, gde se u duhovnom i materijalnom nasleđu kombinuju tradicije i elementi potpuno različitih verskih i etničkih pripadnosti.
- U ime srpskog naroda izjavljujem saučešće SAD povodom ubistva ambasadora Amerike u Libiji - rekao je Nikolić.
(D. Z. / Tanjug) 
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima