NIKOLIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisno Kosovo

"Nisam prorok, ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire", rekao je predsednik Srbije u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN

  • 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Njujorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

- Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije - poručio je predsednik Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova i Metohije žive bolje, u demokratskim i bezbednim uslovima, ali neće pregovarati o sprovođenju nezavisnosti takozvane države Kosovo.

Prema njegovim rečima, problem Kosova i Metohije može da bude rešen i biće rešen na miran način.

- Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada, mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima - rekao je Nikolić.

Srbija želi trajno, održivo i prihvatljivo rešenje za sve probleme, želi da ide napred u susret evropskoj budućnosti i u potpunosti je privržena procesu čiji rezultat bi trebalo da bude trajni mir između Srba i Albanaca, rekao je predsednik.

On je naglasio da su Srbija i on, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni za konstruktivno učešće u pregovaračkom procesu.

Nikolić je rekao da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica EU i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom.

- Nisam prorok ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire - rekao je Nikolić, dodavši da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda.

- Naša borba protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta. Borba za teritorijalni integritet Srbije danas je borba za mir u svim zemljama sveta i vladavinu prava u međunarodnim odnosima - rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo SPC na Kosovu, ocenivši to kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda u pokrajini.

On je takođe poručio da Srbija traži istragu povodom navoda sadržanih u izveštaju Dika Martija, izvestioca Parlamentarne skupštine SE.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija mesto gde se prepliću uticaji različitih kultura i religija, gde se u duhovnom i materijalnom nasleđu kombinuju tradicije i elementi potpuno različitih verskih i etničkih pripadnosti.

- U ime srpskog naroda izjavljujem saučešće SAD povodom ubistva ambasadora Amerike u Libiji - rekao je Nikolić.

(D. Z. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA