≫ 

Mame su zakon: Pomerena granica za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, u Nemačkoj gornja granica 40 godina

Izmena stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja - ukazuje se u saopštenju udruženja

  • 3
natalitet Srbija, deca, stanovništvo, porodica Foto-ilustracija: Telegraf, clipartkid.com

Uredbom koju je na današnjoj sednici usvojila Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu izvršena je izmena u Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2022, godinu, u delu koji se odnosi na Zdravstvenu zaštitu žena u vezi sa trudnoćom i porođajem na način što se menjaju godine života žene sa 43 na 45 godina, izjavila je danas predsednica udruženja "Mame su zakon", Tatjana Macura.

Ona je istakla da izmena stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja kako bi se omogućilo u što kraćem roku pružanje usluge biomedicinski potpomognute oplodnje ženama do 45 godine života.

Tatjana Macura Printskrin: K1

- Podsećamo da su Mame su zakon u nekoliko javnih nastupa snažno apelovale na Ministarstvo zdravlja da izmeni protokol koji su najavili u martovskoj predizbornoj kampanji, dok smo im se zvanično obratili 07. jula. Veoma nas je obradovala najava predsednika države u intervjuu koji je sinoć dao novinarki televizije Pink da će do izmene doći u tako kratkom roku - rekla je Macura za Telegraf.rs.

Ona je pozdravila brzu reakciju Ministarstva i Vlade, ali istvoremeno je izrazila žaljenje zato što je uopšte moralo doći do urgencije.

- Ideja Mame su zakon jeste da se starosna granica u potpunosti ukine jer svakako poslednju reč o tome ko može, a ko ne može da prođe kroz komplikovan i zahtevan proces vantelesne oplodnje donosi nadležna Komisija. Nadamo se da će do toga uskoro doći. Demografska kriza nije zaobišla ni Srbiju, a na nama je da kao društvo učinimo sve što je u našoj moći da se svi potencijali iskoriste - poručila je Macura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA