Predstavnički dom usvojio Rezoluciju o braći Bitići

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo

  • 9
Braca Bitici Foto: Pixabay, Tanjug/AP/MUP Srbije

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o slučaju ubistva svojih državljana braće Bitići 1999. godine u Srbiji.

U Rezoluciji koja je Odboru za spoljne poslove predožena 29. jula prošle godine izražava se stav Kongresa da "pojedinci odgovorni za ubistva americkih državljana u Srbiji, Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine treba da budu izvedeni pred lice pravde" i da SAD treba da "posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivicno goni takve osobe".

U dokumentu koji je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin navodi se da taj slučaj "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužlaštvo za ratne zločine očekuje se da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

U Rezoluciji se osuđuje i "činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suocava sa optužbama za tako gnusan zločin".

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo.

Braća Bitići su se u borila na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na KiM, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. zbog pokušaja da ilegalno pređu u centralni deo Srbije.

Oni su proveli 15 dana u zatvoru u Prokuplju, a nakon što su pušteni jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije ih je navodno odvela u objekat za obuku u Petrovo Selo, gde su, kako se smatra, ubijeni.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    15. jul 2022 | 16:43

    A šta su oni radili na Kosovu, plus hteli da predju granicu ilegalno, pa neće valjda vojska i policija sa njima da igra žmurke, koliko znam bili su i naoružani, možda su ovi naši trebali i kafu da im skuvaju, ko zna gde su oni poginuli i u kakvom obračunu, ne sporim da su doneseni u Petrovo Selo, ali da se ispita ceo slučaj, od početka,recimo bili su zarobljeni pokušali bekstvo, znači gine se,oni su bili svesni toga, ako je drugačije neka odgovara ko treba da odgovara, ko zna koliko je naših ljudi pobijeno i vadjeni su im organi pa ne vidim da se neko potreso sa zapada da ispituje...

  • FANTOM

    15. jul 2022 | 16:39

    Ovi Ameri kao 1914. Austro—Ugari. A 1918. Više nije bilo Austro—Ugarske.

  • JS

    15. jul 2022 | 18:31

    Ovi Ameri kad god nešto nije po njihovom, izvlače ovu trojicu. Terajte se svi zajedno odavde, dosta više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA