≫ 

Vučić prisustvovao dočeku prvog leta avio-kompanije "Hainan erlajns" iz Pekinga

Nakon četiri godine kompanija ponovo uspostavila letove na liniji Beograd - Peking

  • 2
KINA AVIOLINIJA VUCIC Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros dočeku prvog leta avio-kompanije "Hainan erlajns" koja je nakon četiri godine ponovo uspostavila letove na liniji Beograd - Peking.

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko osam časova, doputovala je ambasador te zemlje u Srbiji Čen Bo sa kćerkom i jedan broj putnika.

Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini.

Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

Hajnan erlajns je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Er Srbija je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine to koriste avione kompanija Katar ervejza, holandskog KLM-a i iranskog Mahan era.

Vučić: Ponosan sam

- Ponosan sam na nekoliko stvari danas. Mi smo pre nekoliko godina najavili let, ovo je prvi direktni let Kina Beograd bez usputnih stanica. Za sada jednom, a od jeseni ćemo dva puta nedeljno leteti za Kinu. To nema nijedna zemlja u regionu. Ovim letom ćemo Kinu značajno približiti Srbiji - kaže Vučić.

- Mi u ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na zapad i na istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće.

Vučić je rekao da će avion nositi ime po srpskom naučniku Mihailu Pupinu. On će, kako je rekao, spajati Srbiju sa istokom.

Čen Bo: Veliki dan za saradnju Srbije i Kine

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je danas da je ovo veliki dan za saradnju Srbije i Kine.

- Otvaranje linije je rezultat vrze realizacije značajnog konsenzusa između predsednika Vučića i Si Đinpinga - rekla je ona i dodala da se neprekidno unapređuje saradnja dve zemlje.

KINA AVIOLINIJA VUCIC Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ona je zahvalila Vučiću i svim prijateljima na toplom dočeku.

- Takav doček na najvišem nivou pokazuje da srpska strana i Vučić pridaju veliki značaj saradnji dve zemlje - rekla je ambasadorka.

Video: Vučić: Kina daleko više proizvoda unosi u Srbiju nego Rusija, ali niko to ne primećuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    16. jul 2022 | 14:48

    Имам наручен пакет , има ли времена да га у понедељак сачека, нешто сам заузет!?

  • realno

    16. jul 2022 | 18:06

    A do Praga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA