≫ 

Sećanje na čuvenog vojskovođu Petra Bojovića: "Za njega je naša otadžbina bila svetinja"

Hroničari su zabeležili da je Bojović bio vojskovođa koji nije napuštao svoje ratnike, da je bio privržen porodici, strog prema svima, a najviše prema sebi

  • 8
Vojvoda Petar Bojovic u svojoj svecanoj vojvodskoj uniformi 1930. godine Vojvoda Petar Bojović u svojoj svečanoj vojvodskoj uniformi 1930. godine. Foto: Wikimedia Commons/Бабац, Душан (2013). Војне Ознаке у Србији 1845–1945

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas, povodom 164. godišnjice od rođenja znamenitog srpskog vojskovođe Petra Bojovića, da naš narod mora uvek ponosito čuvati sećanje na svoje junake, koji su učinili toliko za Srbiju u prelomnim trenucima istorije.

- Proveo je 46 godina u vojsci, učestvovao u čak šest ratova, predvodio i bio vojni strateg nekih od najvećih pobeda u srpskoj istoriji - naveo je Stefanović.

Kako je istakao ministar, hroničari su zabeležili da je Bojović bio vojskovođa koji nije napuštao svoje ratnike, da je bio privržen porodici, strog prema svima, a najviše prema sebi.

- Za njega je naša otadžbina bila svetinja, a njena sloboda zaveštanje. Mi smo mu dužni da ne zaboravimo njegova vojnička umeća i zasluge za slobodnu i nezavisnu zemlju u kakvoj danas živimo i da nam one budu vodilja i danas u očuvanju naše jedine otadžbine - naveo je ministar Stefanović.

Video: Kuća u kojoj je rođen legendarni vojvoda čuva tajne srpske istorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    16. jul 2022 | 11:48

    A završio na sramotu ovog naroda. Izašao u uniformi da pozdravi oslobodio e Beograda, a oni ga zbog te uniforme tukli da je od posledica preminuo. 😥🙏

  • G 7

    16. jul 2022 | 11:47

    Nudim otadžbinu samo da preživim,ako odem nije mi potrebna.

  • Cava

    16. jul 2022 | 14:57

    Vecna slava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA