Poslali oštre poruke susedima: Reakcije zvaničnika na odluku Hrvatske da zabrani Vučiću posetu Jasenovcu

 
 ≫ 
  • 99

Dok se sam predsednik oglasio samo kratko, ministri i premijerka nisu štedeli reči

Članovi srpske Vlade nisu štedeli reči da osude odluku hrvatskih vlasti koje su predsedniku Aleksandru Vučiću zabranile privatnu posetu Jasenovcu.

Dok se sam predsednik oglasio samo kratko, poručujući: "Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti", ministri i premijerka bili su veoma oštri u poruci susedima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša, morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

- Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali - naveo je ministar Vulin u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić je na TV Pink rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti „najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske“.

- Nije mi jasno da li mu je zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gde da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni neverovatan presedan - rekla je Brnabić i dodala da je to „brutalno gaženje slobode kretanja“.

Brnabić je dodala da je Vučić hteo privatno da poseti mesto „gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za decu“ na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo hteo da položi cveće, a da je sprečavanje te posete koje je najavila jedna članica Evropske unije „ne skandal, već mnogo više“.

- Vučić će sad tražiti službeno posetu, pa da vidimo te evropske vrednosti - rekla je Brnabić ocenivši da odlaganje njegove posete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti „nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku“.

Video: Najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske: Brnabić iznenađena odlukom Hrvata

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao da je odluka Hrvatske neverovatna i nečuvena.

- Neverovatno je da se ovako nešto događa nakon Drugog svetskog rata - poručio je Selaković i rekao da je uveren da će predsednik lično sutra izneti više detalja o ovom slučaju.

- Za mene je neverovatno da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stradanja srpskog naroda vidi haos - rekao je Selaković na konferenciji za medije.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić takođe je osudio odluku hrvatskih vlasti. Vesić je na Tviteru istakao da za privatne posete nema protokola.

"Kažete gde želite da idetet i ukoliko vaša funkcija to zahteva, dobijete obezbeđenje. Zna Hrvatska kako izgledaju privatne posete. Mnogo njihovih ministara dolazi ili je dolazilo ovde privatno na koncerte ili sportske događaje - napisao je Vesić.

Stefanović: Vučić danas brani najveću civilizacijsku vrednost

- Odluka vlade u Zagrebu da predsedniku Srbije zabrani da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu najveća je sramota u Evropi posle Drugog svetskog rata. To je najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti. Na put predsedniku Srbije da položi cveće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU - naveo je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da Hrvati ne bi trebalo da se "pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama".

- Predsednik Vučić nije smeo da prođe da ne bi srušio 80 godina staru sramotu da nijedan lider Srbije ne poseti Jasenovac i upali sveću žrtvama ustaške NDH. Neka se Hrvatska i Evropa zapitaju zašto u Jasenovac nikada nije došao jedan predsednik Srbije, a naročito zašto se to zabranjuje sada, kada predsednik Vučić želi da prekine to sramno istorijsko ćutanje o nevinim srpskim, jevrejskim, romskim i svim drugim žrtvama genocidnog ustaškog režima - rekao je Stefanović.

Ministar ističe da je poruka Zagreba vrlo jasna.

- Kad posetu Jasenovcu zabranjujemo prvom čoveku Srbije, onda je zabranjujemo i svakom građaninu Srbije. Srbija neće da ćuti na ovakvo brutalno gaženje po svojim žrtvama, i na zabranu da ih se sećamo i odajemo im počast. Srbija i predsednik Vučić danas brane najveću civilizacijsku vrednost - sećanje na žrtve nacizma, i brane povratak onih snaga čiji je i Jasenovac tragični spomenik - poručio je Stefanović.

"Hrvatska ne odustaje od retorike koje se moderna Evropa stidi"

I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević komentarisao je odluku Republike Hrvatske da predsedniku Srbije zabrani dolazak u privatnu posetu Jasenovcu.

- Skandalozna odluka vlasti u Zagrebu da Aleksandru Vučiću zabrani posetu logoru Jasenovac – pokazatelj je da Hrvatska ne odustaje od retorike koje se moderna Evropa stidi. Ceo svet pamti i zna da su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece. To jedna zabrana poklonjenja žrtvama ne može i neće izbrisati. Srbija je na pravoj strani istorije, Srbija je nepokolebljiva i nikad neće ukaljati obraz kao što ti čine naše komšije. Predsedniče, ovakvi udarci nas samo čine jačim i sigurnijim da nikad ne zaboravimo nevine stradalnike iz monstruoznog Jasenovca - reči su prvog čoveka Novog Sada.

Dačić: Odluka skandalozna

Predsednik SPS Ivica Dačić je ocenio danas da je odluka Hrvatske skandalozna i naglasio da se nikada nije desilo da se nekome zabrani da dođe u Srbiju.

- To je isto kao kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic - rekao je Dačić na svečanoj sednici Glavnog odbora SPS povodom 32. godišnjice osnivanja stranke.

Ivica Dačić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On smatra da Hrvati svojom odlukom žele da demonstriraju bahatost jer je Hrvatska, kako je rekao, članica EU i "misli da joj je sve dozvoljeno".

- Hrvatska se plaši teme Jasenovca i broja žrtava koje su pogubljene u tom logoru od strane hrvatskog ustaškog režima - poručio je Dačić.

Mihajlovićeva otkazala sastanak sa hrvatskim ministrom

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu nakon odluke Zagreba.

Mihajlovićeva je u utorak u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Davorom Filipovićem, gde bi glavna tema razgovora bili regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama.

- Sastanak je organizovan sa ciljem da razgovaramo o tome kako da radimo na tome da kroz konkretne projekte i saradnju povećamo energetsku bezbednost celog regiona i da zajedno idemo u susret izazovima 21. veka. Umesto da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unapređivanje odnosa dve zemlje u oblastima gde itekako postoji potreba da sarađujemo - rekla je Mihajlovićeva.

Tim povodom oglasio se i ministar finansija Siniša Mali:

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

- Svedoci smo skandalozne odluke hrvatskih vlasti, koja se kosi sa zdravim razumom i koja pokazuje da tamošnji režim ne preza ni od čega. Ne dozvoliti predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma, je skandal bez presedana, za svaku osudu. Hrvatski režim očigledno ne želi da predsednik Srbije ode u Jasenovac jer bi tako podsetio svet na sve zločine koji su tamo počinjeni. Ali, ustaški zločini nikada neće i ne smeju biti zaboravljeni - napisao je on na Instagramu.

Gojković: Zabrana najbrutalniji i najprefidniji pritisak

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najoštrije je osudila odluku hrvatskih vlasti.

- Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama - istakla je Gojković.

Ukazala je da posezanje za takvim duboko antievropskim i anticivilizacijskim sredstvima ne predstavlja samo zabranu jednom čoveku da se pokloni senima predaka koji su mučki i sistematski ubijani, već svedoči o dubljim motivima i otvara pitanje odnosa aktuelnih hrvatskih vlasti prema ustaškim nedelima i srpskom narodu danas, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

- Ovakav postupak zabrane negovanja sećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova istorije. To nikada i nikome ne može i ne sme biti dozvoljeno, kako u ime nevinih žrtava, tako i zarad budućnosti u kojoj će takvo bestijalno nasilje biti nedopustivo i nezamislivo - navela je Gojković.

Ona je naglasila da se ne sme dozvoliti bilo kakvo zamagljivanje i relativizacija ovog događaja, niti manipulisanje činjenicama i ukazala da je posebno zbog zastrašujuće prirode i veličine zločina počinjenog nad nevinima u Jasenovcu, koji je jedini imao i logor za decu, neverovatno je da bilo ko u jednoj zemlji Evropske unije može da zabrani i uskrati poklanjanje senima stotina hiljada duša koje su pogubljene na tom stratištu čovečnosti.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu, organizacije i sve ljude kojima je sećanje na žrtve sveto da osude ovo anticivilizacijsko postupanje.

Popović: Hrvatska nastavlja politiku ustaškog režima Pavelića

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da odluka hrvatske u potpunosti nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića.

Popović je ocenio da to što je Zagreb bez trunke stida nazvao provokacijom posetu jednog srpskog predsednika najvećem stratištu srpskog naroda govori da u toj vlasti u Zagrebu nema ni trunke pokajanja za stravični genocid koji su počinili nad našim narodom, saopštila je Srpska narodna partija.

- Ako Hrvatska danas zabranjuje predsedniku Srbije da oda počast nevinim žrtvama njihovih istorijskih uzora iz Drugog svetskog rata, sutra mogu da zabrane svakom Srbinu kome su stradali najbliži da dođe u Jasenovac i oda im poštu - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da Srbija čvrsto i snažno reaguje na takav sraman čin hrvatske vlasti i pokaže da nikada neće prihvatiti da je Srbima zabranjeno da dođu u najstradalnije mesto našega naroda.

Reagovao je i član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović na svom Tviter nalogu.

– Vučiću Hrvati brane u Jasenovac da dođe. U Drugom svetskom ratu nije bio problem da Vučiće puste u Jasenovac, ali na klanje. Danas predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali. Ne može ni stotinama hiljada drugih Srba koje je NDH pobila u Jasenovcu. Moderna NDH ne dozvoljava – napisao je Đukanović.

Basta: Hrvatska ne može da sakrije istinu

Poslanik Skupštine Srbije Rade Basta poručio je hrvatskim vlastima da mogu zabraniti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu, ali ne mogu sakriti istinu.

- Dok je Vučića i jake Srbije koju vodi nas predsednik, neće biti zaboravljene žrtve Jasenovačkog genocida, koji je sproveo ustaški rezim. Možete zabraniti posetu našem predsedniku, ali istinu ne mozete ućutkati. živela snazna i uspravna Srbija - poručio je Basta.

Kisić: Novi akt nepoštovanja prema hiljadama nedužnih žrtava

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ocenila je da je zabrana hrvatskih vlasti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac novi akt nepoštovanja prema hiljadama nedužnih žrtava koje su na tom mestu svirepo ubijene.

Kisić je istakla da je sećanje na brutalna ubistva, mučenja i zverstva, od kojih nisu bila pošteđena ni tek rođena deca, dužnost svih nas, sopšteno je iz kabineta ministarke Kisić.

- Skandalozno i strašno je što se Republika Hrvatska ovim činom, po ko zna koji put, opredelila za put koji nikako ne vodi saradnji i prosperitetu našeg regiona - poručila je Kisić.

Poručila je da, kako bismo ubuduće živeli u miru i slobodi, Srbija nikada neće zaboraviti nijednu žrtvu koja je pala.

Momirović: Svaki Srbin ima pravo da poseti grobove jasenovačkih mučenika 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da danas ceo svet mora da zna da se u Evropi, kolevci moderne civilizacije, građenoj na pomirenju i pobedi nad nacizmom, dogodio zlokobni presedan koji odiše duhom zlih vremena.

Momirović je ocenio da je zabrana posete Jasenovcu predsedniku Srbije, čiji su preci među stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma stradalih u jezivom zločinu genocida za koji je odgovoran ustaški režim, samo dokaz da se neke stvari nisu mnogo promenile od 1941. godine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Da li su to evropske vrednosti za koje se svi mi zalažemo? Da li mi to danas živimo u Evropi u kojoj su Srbi, Jevreji i Romi na Balkanu građani drugog reda koji moraju da ćute o svojim stradanjima i žrtvama - postavio je pitanje Momirović.

Istakao je da je cela Srbija uz predsednika Aleksandra Vučića, jer nikada nećemo zaboraviti Jasenovac.

- Nemamo na to pravo kako zbog žrtava, tako i zbog naše dece i njihove dece. Dobro je poznato da za predsednika Vučića Jasenovac nije samo memorijalni kompleks, već i grobno mesto njegovog dede Anđelka koji je stradao negde na putu između Jadovna i Jasenovca. Uprkos tome, nikada od njega nismo čuli reči mržnje, već samo reči pomirenja među narodima u regionu - naveo je Momirović.

Istakao je da potez hrvatskih vlasti jasno pokazuje da oni žele da zaborav prekrije jasenovački zločin i kvislinšku NDH.

Momirović je takođe naglasio da, kako je naveo, u pola dana, u pola noći kapije Jasenovca moraju da budu otvorene za svakog pripadnika srpskog naroda, bio on predsednik Srbije ili đak, te da ključ od te kapije ne sme biti u Zagrebu, već on mora biti kod svih ljudi koji gaje poštovanje prema nevinim žrtvama i duboki otklon od nacizma i ustaštva.

Momirović je dodao da je danas Srbija zemlja evropskih vrednosti koja veruje u pomirenje i dobre komšijske odnose, koja ceni i poštuje, koja oprašta, ali ne zaboravlja.

- Svaki Srbin ima pravo da poseti grobove jasenovačkih mučenika i pokloni im se. Bez uzajamnog poštovanja i mira u duši, nema ni budućnosti za naš region - ukazao je Momirović.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vucko

    18. jul 2022 | 10:28

    Vole Srbi ustase...bez njih bi umrli od dosade...salu na stranu, Vucic je ipak trebao postovati protokol ali sa druge strane preostra reakcija Hrvatske vlade...ipak je Jasenovac mjesto pijeteta i sigurno nitko neide tamo da bi plesao Uzicko kolo ili sa losim namjerama...tako barem ja mislim (mozda grijesim)...

  • Dalmatinac

    17. jul 2022 | 14:32

    Vučić i Plenković dobili točno šta su tražili....Vučić kod vas heroj jer mu krvožedne ustaše ne daju da oda počast žrtvama a Plenki kod nas jer je zabranio Srbinu da paradira po našoj zemlji....a što ljudi nemaju i nece imat za platit režije i hranu jer su cijene otisle u nebo koga to briga....stara izreka kruha i igara nikad se nece iskorjenit kod naših napacenih naroda....

  • Miki

    17. jul 2022 | 12:32

    Pribelezeti svakog Srbina koji posle ovog udje u hrvatsku...sram bilo svakog Srbina koji tamo ostavi i evro posle ovog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA