Vučić: "Pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za posetu Jasenovcu"

Vučić govori o zabrani hrvatskih vlasti da privatno poseti logor Jasenovac i o konsultacijama sa političkim strankama

  • 62

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras posle konsultacija sa 11 političkih stranaka o mandataru za sastav vlade da su ti razgovori bili važni i vrlo dobri.

Vučić je preneo o čemu je razgovarao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, najpre sa manjinskim.

- Razgovarali smo i sa Zavetnicima i Dverima, oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije i ne uvođenja sankcija Rusiji. Neke zahteve smo prihvatili neke ne - rekao je Vučić.

Slične zahteve su imali DSS, Dveri i Zavetnici, naročito po pitanju KiM, rekao je Vučić i naveo da je sa predstavnicima liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" imao otvoren i korektan razgovor uprkos svim neslaganjima.

- Oni su izrazili želju da ostanu u opoziciji, što je negde bilo očekivano - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da su ga naprednjaci obavestili da imaju većinu u parlamentu i da se ona kreće od od 130 do 160 narodnih poslanika.

- Kada budu znali kako i sa kim žele da formiraju vladu očekujem da dobijem potvrdu iz SNS koga žele da predložim - rekao je Vučić i dodao da će istog dana ili u roku od 24 sata predložiti mandatara.

Takođe je kazao da bi razgovori sa socijalistima o mogućoj koaliciji trebalo da počnu.

On je naveo da je suštinski zadovoljan razgvorima i da su shvatili težinu situacije u kojoj se nalazi Srbija.

Predsednik Aleksandar Vučić završio je danas konsultacije o mandataru nove vlade, razgovorom sa predstavnicima liste okupljenje oko Srpske napredne stranke. U zgradu predsedništva danas su, osim SNS, bili pozvani i predstavnici liste - Ujedinjeni za pobedu Srbije, koalicije NADA i koalicije oko SPS.

Konsultacije o formiranju vlade Vučić je otpočeo u četvrtak, 14. jula, sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus. Tom pozivu nisu se odazvali predstavnici SDA Sandžaka, koalicije "Moramo" i deo opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Gledaćemo da cena struje ne ide više od 10 odsto

Vučić je rekao da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.

Kako je rekao, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo.

- Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi - rekao je Vučić.

On je istakao da smo uvezli 119 tona uglja što je potrošnja za jedan dan i dodao da očekujemo podršku kineskih partnera.

- Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu - rekao je on.

On je naveo da će država gledati da povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto, što je, kaže, veliki uspeh.

Vučić je istakao da Srbija nije do sada odustala ni od jednog velikog projekta što je jako važno.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Nikada nije bilo vreme za posetu Jasenovcu"

Povodom jučerašnje zabrane ulaska na teritoriju Hrvatske, Vučić je rekao da nije želeo da „bane“ u Jasenovac, te da su domaći i regionalni mediji tako preneli.

Prema njegovim rečima, informaciju o njegovom neodlasku je prvi objavio Jutarnji list.

- Mi smo hteli u tišini da predamo notu. Krenuli su zato u napad sumanutim argumentima, Vučić će da dođe da položi cveće i položi sveće - rekao je Vučić i objasnio da su hrvatski mediji rekli da želi da dođe da bane u tajnu posetu i dokumentovao to naslovnim stranama tamošnjih novina koje su prenele vest o zabrani.

Povodom optužbi da je hteo posetom da provocira pre godišnjice "Oluje", Vučić je pojasnio da se još 2. septembra 2022. obratio Andreju Plenkoviću da poseti Jasenovac i dobio odgovor da posetu odloži, zatim je 1. marta ponovio zahtev da poseti Jasenovac 5. marta.

- Nakon dva dana dobili smo odgovor da poseta nije dobrodošla. Odložili smo posetu, niko nije saznao, to je bio početak kampanje za izbore i nismo hteli da idemo da neko misli da pravimo kampanju - istakao je Vučić.

Napomenuo je da se onda po treći put obratio Pupovcu i rekao "da ćemo poći i doći u Jasenovac, i da će poći jedna kamera, a obavestiće javnost kada se događaj završi".

Kaže, sramota je da nijedan srpski predsednik nikada nije bio u Jasenovcu i napomenuo da nije istina da je Boris Tadić bio u Jasenovcu, kao predsednik, već u Gradini.

Vučić je rekao da što se nas tiče mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom, navodeći da nema problem sa tim "sto me nečiji mediji ne podnose".

Vučić je najavio velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.

- Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto. Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti - rekao je Vučić.

Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

Rekao je da, kada god planira negde da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u RS, uvek je obavestio sve o njegovom dolasku.

- Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio - podvukao je on.

- Tako je, dodaje, bilo i sada - pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme - rekao je Vučić.

Vučić je pročitao spisak hrvatskih zvaničnika koji su posetili Srbiju i to im nije bilo zabranjeno.

- Ja sam rekao koji god datum da mi daju, ja ću da odem, meni nema ništa preče od odavanja pošte žrtvama - istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja Vučić je rekao da je pokušao da ode u Jasenovac u tišini, ali da nikada nije bilo vreme.

- Molim one da mi ne zamere što sam hteo da idem u Jasenovac, a ne u Rovinj. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora i od Jadranskog mora i od svakog" - rekao je Vučić.

Naglasio je da je službeno hteo da dogovori posetu Jasenovcu, ali nije hteo da prihvati da opet nije vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. jul 2022 | 18:36

    Platicemo mi nije problem a oce li Mica Grcic odgovarati za stetu koju je napravio ?

  • Bobi

    18. jul 2022 | 18:45

    Znači narod da plaća veću struju a onaj ko je napravio haos i štetu, nikome ništa i njemu novo radno mesto,uvek narod kriv i da plaća ,svaki predsednik države i ako ide u posetu nekoj državi, normalno da se treba najaviti,sve ostalo je cirkus i politički marketing...samo me zanima ko će iz SNS da prihvati taj mandat od predsednika,kad je predsednik i predsednik stranke ...

  • RSK

    18. jul 2022 | 20:09

    Šta se dogodilo sa Ukrajinskim avionom? Šta je prevozio i gdje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA