≫ 

Počasni konzul Aleksandar Nikolić za Telegraf.rs: Poruka iz Izraela je da nema kompromisa po pitanju Jasenovca

Izraelski mediji su za tamošnje prilike prilično opširno preneli o zabrani privatne posete Vučiča Jasenovcu - tvrdi Nikolić

  • 1
Aleksandar Nikolić, konzulć Foto: Privatna arhiva

Počasni konzul Srbije u Izarelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas za Telegraf.rs da su izraelski mediji za tamošnje prilike prilično opširno izveštavali o odluci hrvatskih vlasti da zabrane privatnu posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću logoru "Jasenovac" i istakao da je poruka iz Izraela da nema kompromisa po pitanju Jasenovca.

Kako su mediji u Izraelu preneli informaciju o Jasenovcu?

Pozivajući se na izveštavanje Ynet-a i Hadašot-a (Chadashot) na hebrejskom, te Džeruzalem post-a (Jerusalem Post), Nikolić kaže da su za tamošnje prilike "zabrinjavajuća zbivanja" prilično opširno preneta.

- Bazirali su se na svetske novinske agencije, odnosno na reakciju dr Efraima Zurofa. Konstelacija je uglavnom prikazana korektno, podsećajući na ulogu Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu i Holokaustu, na istrebljenja Srba, u najvećem broju, kao i Jevreja i Roma. Čak dva puta su nazivali sistem koncentracionih i logora smrti Jasenovac – hrvatskim Aušvicom - tvrdi Nikolić.

On veruje da nema ni najmanje sumnje da se izraelski, jevrejski, čitalac instiktivno poistovećuje sa žrtvama Holokausta na području najvećeg dela današnje Hrvatske, cele Bosne i Hercegovine i dela Srbije, odnosno Srema.

- Štaviše, hrvatski pokušaj imputiranja Srbiji da se ne suočava sa odgovornošću nad ratovima iz 90-ih godina, kao otklona od sopstvenog suočavanja sa “pro-nacističkom“ prošlošću iz perioda Drugog svetskog rata u Izraelu se doživljava isključivo kao debakl - tvrdi Nikolić.

Kako dodaje, stanovište zemlje potomaka preživelih Holokausta, naroda koji se dve hiljade godina rasejanja nosio sa mnogobrojnim oblicima diskriminacija može biti samo jedno – sa Holokaustom nema polemike i nema licitiranja.

- Zaprepaštenje i osuda - ukazuje Nikolić.

Aleksandar Nikolić, konzul Foto: Privatna arhiva

Stav akademskih radnika -  zatečeni i u neverici

- Ako govorimo o relevantnim krugovima ovdašnjeg Ministarstva spoljnih poslova, Jad vašema i akademskih radnika koji se bave tematikom Holokausta, moj je utisak da su zatečeni i u neverici. Ne mogu da shvate ovakvu odluku hrvatskih vlasti, posebno kada se radi o predsedniku susedne zemlje, potomku stradalih u NDH. Osuđuju je i zaprimaju fakte vezane za ovaj skandalozan čin - istakao je Nikolić.

Nikolić je o celoj situaciji razgovarao sa direktorom za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental" dr Efraimom Zurofim o čemu je obavestio i javnost.

- Pored njegove konkretne akcije, apela ambasadoru Hrvatske u Tel-Avivu da se odluka ukine, nametnulo se nekoliko zaključaka tokom našeg razgovora. Najpre, javno onemogućavanje prisluživanja sveća i polaganja cveća je skandalozno samo po sebi, ali kada se radi o potomku pobijenih u NDH onda je i maliciozno i govori o nedostatku preuzimanja istorijske odgovornosti - podvukao je Nikolić.

Vučić je izneo kompletnu faktografiju

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je, kako su preneli mediji, rekao da "nije bilo vreme za takvu posetu",  Nikolić kaže da posle konferencije predsednika Vučića na kojoj je izneo kompletnu hronološku faktografiju nema prostora za bavljenje logističko-operativnim momentima.

- Čak i treći zahtev za privatnu posetu Spomen području Jasenovac, je mogao da bude vremenski modifikovan, imajući u vidu sve neophodne protokolarne procedure koje prate štićenu osobu, da ne govorimo o centralnoj državno-političkoj figuri regiona. Ali, diskretnim, uobičajenim kanalima. Svakako van nota odbijenica i prvobitnih objava u hrvatskim medijima - ocenio je Nikolić.

On poručuje da oko Jasenovca nema polemike i licitiranja i tu može da se uči od izraelskih kompetentnih ustanova.

- Pamteći svetle primere Josipa Juraja Štrosmajera (Strossmayer) i Ivana Gorana Kovačića, priželjkujući dan kada će najviše državne delegacije obe zemlje zajednički polagati vence u Spomen području Jasenovac, mi ipak moramo da se okrenemo sebi, istorijski i lično samokritično i odgovorno - poručio je Nikolić.

Ukazujući da naredne 2023. godine Hrvatska predsedava međunarodnom alijansom za sećanje na Holokaust – IHRA, Nikolić poručuje da samo planski i sistematski rad najkompetentnijih institucija, ustanova i pojedinaca naše zemlje mogu da pokušaju da utiču na osmišljenost učešća u ovakvim forumima.

- U protivnom, kao što smo zainteresovani da privredno-trgovinski, naučno-tehnološki sarađujemo, kao susedi koji smo upućeni jedni na druge, tako moramo da, ne samo shvatimo, već i prihvatimo da po pitanju svetosti Jasenovca, odnosno nacionalnog pijeteta prema ovom jedinstvenom zločinu u istoriji čovečanstva, koji u sebi nosi sapatničko stradalništvo u Holokaustu i genocidu na prostoru NDH, nema kompromisa. Zarad budućih naraštaja - naglasio je Nikolić.

Video: Vučić o zabrani posete Jasenovcu: Pokušao sam u tišini da odem! Ovo je pitanje poštovanja žrtava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd je svet

    20. jul 2022 | 18:50

    O ovakvima je i Nušić pisao pre cca 140 godina.Pa da li je realno da ovakvi budaci uspevaju i dalje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA