≫ 

Ministarstvo: Avion koji se srušio u Grčkoj nije transportovao oružje Ukrajini

Avio prevozio proizvode srpske industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku - Ministarstvu odbrane Bangladeša - kaže MOD

  • 6
Minobacačke granate, olupina aviona, ukrajinski avion, Grčka Printscreen/Ruptly

Ministarstvo odbrane ponovo se danas oglasilo povodom pada aviona u Grčkoj, koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, a u saopštenju se ističe da Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici.

Istiće se da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode srpske industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku - Ministarstvu odbrane Bangladeša.

- Vlasnik robe bila je privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina. O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri - podvlače u Ministarstvu odbrane.

Ukazuje da se organizacija samog leta nije bila u nadležnosti Srbije, te napominju i da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

- Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu - ističu.

Podvlače da Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

Video: Minobacačke granate na sve strane: Ovako izgleda mesto gde se ukrajinski avion srušio u Grčkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA