Dijalog u Briselu nije održan 19. jula: "Neko unapred pokušava da odredi šta je normalizacija odnosa?"

Lajčak najavljuje nastavak dijaloga za septembar

  • 4
Brisel Milovan Drecun i Dušan Janjić Foto: Shutterstock, Nikola Tomić, Tanjug/Dragan Kujundžić

Nije tragedija što 19. jula nije došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ocenjuje specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak i najavljuje sledeći sastanak za početak septembra.

U međuvremenu poručuje da Beograd i Priština treba da definišu šta je normalizacija odnosa, međutim, pitanje je kako će se taj rebus rešiti ako svaka strana ima čvrste stavove od kojih neće odstupiti.

Milovan Drecun Foto: Nikola Tomić

Politički analitičar Milovan Drecun kaže da se radi o tome da se postigne dogovor o pitanjima koja su stavljena na dnevni red onog trenutka kada je Lajčak dogovorio nastavak dijaloga, navodeći da je posrednik tada rekao da će dijalog biti nastavljen na dva koloseka, jedan je formiranje ZSO, a drugi pitanje imovine, povratka raseljenih, rešavanje sudbine nestalih, ekonomska saradnja.

- Videli smo ne da nije bilo pomaka sem Mape puta za energetiku već i razdvajanja po pitanju registarskih tablica. Naredni period treba iskoristiti da se neke stvari preciziraju. Imamo zahteve Nemačke i drugih država da se razgovori treba završiti međusobnim priznanjem. Neko pokušava unapred da odredi normalizaciju odnosa - rekao je Drecun za Telegraf.rs.

On je poručio da Srbije ne da neće da prizna lažnu državu Kosovo nego neće o tome ni da razgovara.

- To je potpuno jasna stvar, normalizacija odnosa se ne odnosi na statusna pitanja, sam Briselski proces je započet u statusno neutralnoj formi. Lajčaku bi to trebalo da bude poznato. Iz toga proizilazi šta je normalizacija - rekao je Drecun.

Kako poručuje, kod nas je situacija jasna, dijalog ne može da izađe iz statusno neutralne forme jer ako bi se to desilo on bi tog trenutka prestao.

Kada je reč o odlaganju dijaloga, Drecun komentariše da je evidentno da Lajčak nije uspeo da postigne saglasnost obe strane i da se bar neki dogovor finalizira, da bi mogao da bude usvojen na visokom nivou, i zato nije ni došlo do ovih sastanaka.

Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Priština očigledno želi da onemogući postizanje bilo kakvog napretka - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Lajčaku je bio veoma važan napredak u vezi sa mapom puta oko energetike i to mu je omogućilo da dobije još jedan mandat,  ali to što on govori da su četiri sporazuma veoma blizu i je da čak 95 odsto rešeno je opet jedna od njegovih optimističkih ocena koje, kako se do sad pokazalo, nisu baš bile utemeljene na činjenicama.

- Kada je u pitanju sporazum o nestalima tu je za sada nepremostiva formulacija koju Priština želi da nametne o prinudno nestalim osobama - rekao je Drecun i dodao da će se videti hoće li Lajčak posle letnje pauze uspeti nekim dinamičnim aktivnostima da pomeri stvari.

Analitičar Dušan Janjić je na pitanje o odlaganju dijaloga za septembar rekao da je glavni izvor informacija Miroslav Lajčak i da nema razloga da mu se ne veruje, međutim, Lajčak s druge strane, kako ocenjuje, ne uvažava realnost.

Promocija knjiga Rita Augestad Knudsen supruga  Aljbin Kurti Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Sve je to neka birokratska koncepcija kad šta treba i on ima svoje datume. Čak je i sam priznao poslednji put kada je bio u Beogradu da je došao sa idejom da dogovori taj sastanak, a onda je odustao kad je shvatio šta se dešava i na Kosovu i između Beograda i Kosova - rekao je Janjić za Telegraf.rs.

Janjić smatra da neće doći do tog sastanka, veruje da će biti priče o međusobnom nadmetanju, a moguće je, kaže, da će se pojaviti i barikade kao "deo igre".

Kako navodi, Kurtiju trebaju barikade, treba mu da bude važan, ali mu ne treba konstrukitvni sastanak sa Vučićem, a Vučić, ocenjuje Janjić, takođe "zna" da sada nije vreme za sporazum koji radi EU.

- Kako radite na sporazumu, a niste otvorili pitanja međusobnih potraživanja, imovine, niste završili pitanja nestalih lica? Ne može se sveobuhvatni sporazum završiti za Lajčakovog mandata ako se na njemu ne radi kroz dijalog...Ja sam rekao da se Lajčak u svoj posao ne meša, a kao pravi ideolog on određuje nove horizonte - ocenio je Janjić.

Kosovo Priština panorama Foto: Shutterstock

Kada je reč o formilisanju normalizacije, Janjić kaže da Lajčak nije pročitao rezoluciju UN koja normalizaciju definiše kao bavljenje životnim pitanjima ljudi, a ne statusom.

- A on već sad u tu normalizaciju uvaljuje "međusobno priznanje", jednu propalu ideju. Trebalo je da pročita poglavlje 35. Lajčak hoće to da preskoči sa ovim međusobnim priznanjem, ali Srbija ima poglavlje koje se zove normalizacija odnosa i tamo se to jasno definiše. Može Lajčak da priča šta hoće ali tamo piše sveobuhvatni sporazum - rekao je Janjić.

Janjić je postavio pitanje Lajčaku da li je "sinhronizovan sa igrom da Srbija i Kosovo ne uđu u EU u narednih 10-15 godina".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. jul 2022 | 19:34

    BRISEL DA POSTUJE REZOLUCIJU 1244SAVETA BEZBEDNOSTI I NATO OKUPATOR SRBIJE DA ODE !!! 23 GODINE KRVAVE OKUPACIJE JE DOSTA!!

  • Zlatko

    20. jul 2022 | 17:25

    KOSMET JE SRBIJA

  • Др

    20. jul 2022 | 20:03

    Како се сви у Бриселу праве блесави!? Па, зар та ваша нормализација не подразумева обострано признање( за које нас, узгред, заболе) и шта то више има да се преговара!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA