≫ 

"Smirivanje tenzija u društvu i dijalog - za jedne farsa, za druge obaveza da se doprinese smanjenju podela"

Od dva ključna faktora zavisi šta će se dalje dešavati - kaže Bojan Klačar

  • 6
NSAD SKUPSTINA PROTEST NENAD MIHAJLOVIC

Posle incidenata u Novom Sadu prilikom usvajanja Generalnog urbanističkog plana, tenzije u društvu ponovo su aktuelizovane, a ono što je drugačije u odnosu na prethodne proteste jeste to što su u međuvremenu stranke, čiji su lideri bili glavni akteri iskazivanja nezadovoljstva na ulicama, postale parlamentarne i samim tim dobile šansu da deluju institucionalno.

Protagonisti protesta su u prethodnih nekoliko godina bili lideri stranaka u okviru nekadašnjeg Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić i drugi, a onda se to težište mapiranjem ekologije kao jedne od glavnih tema uoči izbora prebacilo na lidere koalicije "Moramo".

Novi SAD SKUPSTINA PROTEST Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Neki od njih su se pojavili i u Novom Sadu da protestuju zbog GUP-a.

Zbog različitih nesuglasica odnosi unutar opozicije su se posle izbora promenili, a jedan od razloga jeste i nezadovoljstvo nekoliko stranaka, pre svega Narodne stranke, ali i koalicije "Moramo" u kojoj je i Ne davimo Beograd, zbog razgovora šefa države Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je, inače, bio najčešće na meti kritika vladajuće stranke.

Taj sastanak je, prema oceni analitičara, doprineo da atmosfera u odnosu na period pre izbora postane manje konfrontirajuća, ocenjujući da je politički život, bez obzira na incidente u Novom Sadu, mirniji.

Sada se postavlja pitanje mogu li se tenzije u društvu spustiti i prebaciti u institucije?

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za Telegraf.rs da nije realno očekivati da se neće organizovati ili desiti neki protest kao što je bio prekjuče u Novom Sadu.

- To je sasvim normalno da se dešava, jedino što bi bilo dobro izbeći tu veliku tenziju koju izazovu ulični protesti - kaže Klačar.

Prema njegovom mišljenju, koliko će biti takvih i sličnih protesta u budućnosti zavisi od dva faktora.

- Prvi je, kolika je protestna energija kod građana i ona, čini se, nije na visokom nivou. Drugi faktor je ponašanje vlasti, šanse za velikim protestima se smanjuju ako se vlast ponaša konstruktivnije, ako je spremna da uvaži neke zahteve ili ako nije spremna za konfrontiranje - rekao je Klačar.

On je naveo da će ulazak u parlament protestnu energiju više prebaciti i kanalisati u institucijama pa treba očekivati više kritike u parlamentu i više diskusija, verovatno i veoma oštrih.

Bojan Klačar Foto: mc.rs

- No, to ne znači da neće biti protesta na ulici, puno je malih udruženja i aktivista koji su van stranaka i koji će svoje delovanje usmeriti ka ulici - rekao je on.

Na pitanje da li se na taj način odvija i neka vrsta borbe za lidera opozicije, Klačar podseća da ni opozicione stranke nisu jedan entitet, te da se "među njima se odvija "borba" za prevlast i za odabir budućih političkih taktika".

Kako kaže, neke stranke će staviti naglasak na institucije, druge će insistirati na oštroj distanci u odnosu na vlast.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kaže da je odgovornost na vlasti, a da SSP kao "najnapadanija" stranka, te njen lider Dragan Đilas "satanizovan i proganjan", smatra da je na njima obaveza da doprinesu smanjenju podela i tenzija u društvu.

- Kao što se i huškanje, govor mržnje, izazivanje tenzija podiglo do usijanja nije dogodilo preko noći, teško je poverovati da će odjednom i nestati, ali mi ćemo na tome uvek insistirati - rekla je Tepić za Telegraf.rs.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

Kopredsednik stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović pita od kada je to zabranjeno da se građani slobodno okupe i izraze svoje nezadovoljstvo odlukama gradskih većnika, navodeći da ta stranka ima misiju da građane poziva u borbu za rešavanje najvažnijih pitanja.

- Nasilje, kojim je gradska vlast odgovorila na nezadovoljstvo, samo je dolilo ulje na već rasplamsalu vatru. I dodatno podiglo tenzije. Niko ozbiljan nema iluziju da će nasilje u politici u našoj zemlji prestati zato sto će nasilnici dobrovoljno na to pristati - rekao je Zelenović za Telegraf.rs.

Poručuje da će biti "svuda" u institucijama i van njih.

Jedan od šefova novosnovane stranke "Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da dok god budu "premlaćivani ljudi na ulici samo zato što žele da govore neće biti mira u Srbiji, niti dijaloga.

- Ta priča oko toga da li je moguće uspostaviti osnovni dijalog je farsa - ocenio Jovanović i smatra da je najveća odgovornost na predsedniku države.

Novi SAD SKUPSTINA PROTEST Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Povodom dešavanja u Novom Sadu koja su pokrenula novi krug priče o tenzijama oglasio se juče i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je policija na protestu u Novom Sadu veoma blago reagovala i vodila računa da nikoga ne povredi i da nije učestvovalo ničije privatno obezbeđenje već obezbeđenje agažovano u skladu sa zakonom koje je štitilo objekat.

Istakao je, kako kaže, da je tek juče saznao šta se dešavalo kada je video dve naslovne strane u kojima piše kako on navodno branio svojom vojskom "Novi Sad na vodi" za koji ne zna ni gde treba da se nalazi, uzvodni ili nizvodno na Dunavu.

- Nemojte da izvrćete stvari. Niko nije napao nekoga zato što je taj mirno stajao ili sedeo negde, već je reč o licima koja su već upadala u Skupštinu grada ili Skupštinu Vojvodine i bacali petarde i suzavce. Taj nivo demokratije nije dozvoljen nigde u svetu - istakao je Vučić.

S druge strane, DS, SSP, Pokret za preokret, Dveri su osudile reakciju policije u Novom Sadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    23. jul 2022 | 12:20

    Nasa drzava ne sme dozvoliti da kojekakvi huligani uredjuju zemlju. Samo treba postupiti kao u evropskim zemljaa i SAD. Vodeni tolovi i suzavac, vodje hapsiti kao na zapadu. Ne radi se ovde o demokratiji, nego o anarhiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA