LSV, PGS Šapiću: Hitno ukloniti grafit Ratka Mladica

Šapić je rekao da ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali da zna da je branio sprski narod

  • 19
Mural Ratko Mladić Aida Ćorović Njegoševa protest Foto: ATA Images

Pokret slobodnih građana pozvao je danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da hitno ukloni grafit na kom je naslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju da negiranje ili nepoštovanje presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije nedopustivo i sramotno.

Šapić je povodom saopštenja Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji koja je zatražila uklanjanje murala sa likom Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića rekao da ne zna da li je Mladić tokom rata počinio ratne zločine, ali da zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini, te poručio da na uklanjanje grafita neće uticati presude Haga.

Na to je danas portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton reagovao saopštenjem u kojem Šapića podseća da je Srbija članica Ujedinjenih nacija, a da je Savet bezbednosti UN još 1993. osnovao sud za ratne zločine u Hagu a kome je navode Ratko Maldić pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog zločina genocida, te zločina protiv čovečnosti, zakona ili običaja ratovanja u toku sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

- Njihovo negiranje ili nepoštovanje je nedopustivo i sramotno - kaže Marton i ocenjuje da ovakvo ponašanje gradonačelnika Beograda samo šteti ugledu glavnog grada i cele države.

Iz Pokreta slobodnih građana Šapiću poručuju da "umesto što se bavi negiranjem ratnih zločina" poštuje zakon i hitno ukloni grafit na kom je naslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i sve druge kojima razne grupe pozivaju na nacionalnu, versku ili rasnu mržnju.

- Gradonačelnik se ovime svrstao u red političara koji će na desničarskom populizmu i žrtvama rata graditi svoj mandat i popularnost - navodi se u saopštenju PSG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jul 2022 | 09:38

    GENERAL MLADIC SMETA SRBOFOBIMA I USTASAMA U BEOGRADU !!!!

  • Ssss

    25. jul 2022 | 09:23

    Djenerale samo reci

  • 🔴🔵⚪

    25. jul 2022 | 09:22

    Pored ovakvih Srba, rodoljuba i patriota, nama neprijatelji nisu potrebni. Tuzno ali istinito🇷🇸🇲🇪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA