Dačić: Sa Srpskom naprednom strankom slede konkretni razgovori

Dogovor je da u narednom periodu konkretno razgovaraju sa predstavnicima SNS-a o modalitetima saradnje - rekao je Dačić

  • 2
Ivica Dačić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić, izjavio je da će konstitutivna sednica parlamenta biti održana krajem ove ili početkom sledeće nedelje i naglasio da SNS-om slede konkretni razgovori.

Rok za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije ističe za manje od dve nedelje - 4. avgusta.

Dačić kaže da ni poslanici, ni bilo ko u Skupštini ne snosi odgovornost zato što je duže trajao period utvrđivanja izbornih rezultata.

- Rokovi su takvi da ostaje samo još ta obaveza koju imam kao predsednik Skupštine - da zakažem konstitutivnu sednicu. Imajući to u vidu, ta sednica će biti održana ili krajem nedelje ili početkom naredne nedelje - rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, tek tada počinje rok za formiranje vlade, 90 dana od momenta konstituisanja skupštine.

- Po Poslovniku o radu Narodne skupštine, zakazujem sednicu i u pripremi te sednice pozvaćemo predstavnike izbornih lista na dogovor oko rada na toj sednici, to će biti u narednih nekoliko dana - kazao je Dačić.

Kako je istakao, dogovor je da u narednom periodu konkretno razgovaraju sa predstavnicima SNS-a o modalitetima saradnje.

Podsetio je da konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, to je Vladeta Janković, ako on ne može ili ne želi, sledeći najstariji poslanik je Veroljub Stevanović.

U predsedavanju mu pomažu četiri najmlađa poslanika iz četiri najveće izborne liste, to su sa liste Aleksandra Vučića - Nikola Bokan, sa liste Marinike Tepić - Pavle Grbović, sa liste Ivica Dačića - Dubravka Kralj i sa liste NADA - Jelena Bogdanović.

Najstariji poslanik predsedava dok se ne izabere predsednik Skupštine.

- Po zakonu što se tiče verifikacije mandata, najmanje dve trećine poslanika je potrebno, i to se smatra konstituisanjem skupštine - pojašnjava Dačic.

Dodaje da je konstituisanje završeno kada ta tačka prođe na dnevnom redu, a to je na samom početku sednice.

Sledeći deo sednice je izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara.

U odgovoru na pitanje da li će to biti završeno u istom danu, Dačić kaže da je to pitanje za politički dogovor, to je pitanje za parlamentarnu većinu, da li će to već sada biti doneta odluka ili će se sačekati.

Kako je ukazao, može da se desi i na ovoj sednici, ako postoji dogovor ko će to biti i koje će stranke činiti parlamentarnu većinu.

Odgovarajuci na pitanje da li je deo većine, Dačić je rekao da je leto i da su te teme veoma važne za medije pa se može pročitati ko će šta biti u novoj vladi.

- Kao čovek sa velikim iskustvom znam da ono što se piše u medijima to sigurno neće biti. Kada je reč o parlamentarnoj većini imali smo razgovore sa predsednikom Republike i zajednički smo izrazili veliko zadovoljstvo zbog rezultata koje smo ostvarili za 10 godina zajedničke saradnje - napominje Dačić.

Kako je rekao, ti rezultati su važni i na državnom pitanju i na međunarodnom i na pitanju ekonomnije i finansija, u tom smislu je kao lider kolacije SPS-JS i Zeleni Srbije izrazio spremnost da dalje sarađujemo.

- Zajedno smo izrazili pozitivan stav o onome šta smo radili i načelno smo izrazili spremnost da na osnovu zajedničkih ciljeva, a ne na osnovu neke računice, jer od 2014. godine se saradnja nije zasnivala na tome da li smo potrebni ili ne, nego je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji u tom pogledu da imamo zajedničke političke ciljeve - rekao je Dačić.

Dačić je naveo, da sve što se piše u novinama da će biti na nekim funkcijama, da je to dogovoreno - nije tačno, razgovora na tu temu nije bilo i kaže da se "svašta pisalo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA