≫ 

Foto robot "savršenog predsednika skupštine": Tolerantan, strpljiv, nepristrasan, politički iskusan

Za Telegraf.rs govore Dragan Maršićanin, Boško Obradović, Đorđe Milićević, Đorđe Vukadinović, Nataša Jovanović, Radoslav Milojičić

  • 6
SEDNICA SKUPSTINA SRBIJA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Skupštini Srbije su se u protekle dve decenije i više vodile oštre polemike, bile su se ljute bitke, poslanici su popuštali pred naletom emocija, a sve to po zadatku, odnosno po opisu radnog mesta je morao da rešava predsednik parlamenta.

Bilo je tu polivanja vodom, gađanja predsedavajućeg cipelom, unošenja kamena, mahanja donjim vešom kao rekvizitom, gađanja drugog poslanika kompjuterskim mišem, štrajka glađu, iznošenja iz sale, a budući da će i sledeći saziv, koji bi trebalo da se konstituiše 1. avgusta, imati više različitih političkih stranaka, što vlasti, što opozicije, biće i novih izazova za predsedavajućeg.

Sigurno će biti rijalitija u Narodnoj skupštini

- Sigurno će biti rijalitija, ali nije to najgore, samo nije dobro da to postane dominanto - ocenjuje bivši opozicioni poslanik Đorđe Vukadinović za Telegraf.rs.

Po njegovom mišljenju najpristojniji predsedavajući su bili Slobodan Unković, Predrag Marković i Nebojša Stefanović, dok, kako kaže, Ivica Dačić nije u konkurenciji jer je, kaže, predsedavao jednostranačkim parlamentom.

Za šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića, Dačić je bio najbolji predsednik skupštine, a kao jedan od argumenata navodi to što za vreme njegovog mandata zakoni nisu usvajani po hitnom postupku.

Đorđe Milićević, narodni poslanik SPS Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Milićević smatra da će najveći izazov za budućeg predsednika parlamenta biti nastavak jačanja te institucije koja je simbol demokratičnosti, efikasnosti, transparentnosti i javnosti u radu.

Saziv nakon 2020. pamti po važnim procesima koji su prošli kroz skupštinu, međustranačkom dijalogu i konsenzusu koji je postignut, kao i po izmeni Ustava, a saziv pre toga po "politikanstvu i strančarenju".

- Mnoge političke opcije nisu shvatile da je parlament glas naroda - mesto za demokratsku raspravu i sučeljavanje mišljenja, a ne za pokušaj jeftinog ubiranja političkih poena - istakao je Milićević.

" Mene su svi kažnjavali"

U tom sazivu od 2016. do 2020. godine, između ostalih, bili su i predsednik Srpske levice tada kao poslanik DS Radoslav Milojičić Kena (DS) i Janko Veselinović (Pokret za preokret).

Veselinović podseća da je bio poslanik u tri saziva, dva puta kao opozicionar i njegova ocena je da je urušavanje skupštine posebno krenulo od predsedavanja Maje Gojković.

- Trudiću se da dam svoj doprinos vraćanju dostojanstva Skupštini i vraćanju njenih nadležnosti i ustavne pozicije - rekao je Veselinović koji će biti poslanik i u budućem sazivu parlamenta.

Prema njegovoj oceni, najveći izazov za predsednika parlamenta biće da zakonodavno telo radi po zakonu i Poslovniku, te da se izdigne iznad stranačkih interesa i bude prvi među jednakima.

Radoslav Milojičić Kena Printskrin: YouTube/Parlament.rs

Milojičić, s druge starne, ističe da, kao jedan od najaktivnijih poslanika, zna koliko je važan parlament i prilika da se na RTS 2 direktno čuju stavovi bez da ih neko skraćuje ili sakriva.

- Tako smo otvarali mnoge teme i pokretali mnoge stvari koje su ljudima širom Srbije bile važne - rekao je Milojičić za Telegraf.rs i dodao da od vlasti zavisi kakav će biti parlament.

Navodeći da je parlament "živa" stvar, Milojičić napominje da je važno da na mestu predsednika bude neko ko ima "političkog štofa".

Milojičić nije izdvojio nijednog predsednika skupštine jer je, kaže, sa svima imao korektnu saradnju, a i svi su ga, kaže, kažnjavali.

- Siguran da će Vučić, kao iskusan političar uraditi ono što je dobro i za državu i za njegovu partiju. Žao mi je sto je opozicija ovako slaba i sto su ovako loše prošli na izborima ali i ovo im je mnogo kako su radili i koliko su trudili - rekao je Milojičić.

Maja Gojković Foto: Marko Jovanović

"Maja Gojković je ostajala pribrana i dostojna funkcije"

- Ko god da bude izabran za predsednika skupštine moraće da bude osoba koja poštuje najviše demokratske vrednosti parlamentarnog života u Srbiji - kaže za Telegraf.rs buduća poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović.

Jovanović je istakla "da smo u obnovljenom višestranačju počevši od republičke pa preko savezne skupštine imali po karakteru i po onome što su radili rade različite predsednike skupština".

- Najvažnije je da predsednik ima širinu i razumevanje aktuelnog trenutka jer je parlament živi organizam - rekla je Jovanović za Telegraf.rs.

Ona objašnjava da nije stvar u tome da predsednik skupštine samo sprovodi ono što piše u Poslovniku, ukazujući da je vođenje sednice jedan posao koji zahteva širinu da se proceni u datoj situaciju kako da se reaguje.

- Ono što je moje najsvežije iskustvo je način na koji je Maja Gojković vodila sednicu. Nisam imala primedbi. Doživljavala je i fizičke napade, a uvek je ostajala pribrana i dostojna funkcije - rekla je Jovanović i ocenila da je Gojković imala sve te osobine koje su, kako je rekla, važne za obavljanje te funkcije poput političkog iskustva, ali i odnosa prema neistomišljenicima.

Nataša Jovanović Foto: Privatna arhiva

S druge strane, prema njenoj oceni, u prvih nekoliko godina od dolaska DOS-a na vlast, "bila je najgora moguća suspenzija svih prava poslanika".

- Čak se dešavalo da smo u jednom trenutku 308 umesto 250 poslanika. Poslanici DSS su navodno vratili svoje mandate sa liste, dovedeni su drugi, a da ovi prvi nisu bili razrešeni - tvrdi Jovanović.

Smatra i da u periodu od 2000. do 2004. godine nije bilo valjane demokratske procedure, te da su, kako kaže, poslanici izbacivani, a da nisu čak bili ni prisutni u sali, nazivajući to svojevrsnom torturom.

"Nisam se libio da kažem da je izvršena krađa, niti da prekinem predsednika vlade"

Nekadašnji predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin iz Demokratske stranke Srbije koji je na toj funkciji bio 2000. godine kaže za Telegraf.rs da to nije bio nimalo lak period za predsednika parlamenta i ukazuje da su upravo poslanici SRS ometali rad skupštine.

- Nije to bio nimalo lak period za predsednika skupštine zato što su se tu našli poslanici opozicije poražene na izborima 2000. godine, a koji su koristeći veoma liberalan Poslovnik nasleđen iz prethodnog perioda koristili sva sredstva da ometaju rad skupštine. Tu pre svega mislim na Srpsku radikalnu stranku dok se SPS u skupštini ponašao pristojno - rekao je Maršićanin.

Dragan Maršićanin Foto: ATA Images

S druge strane, postojala je i "pobednička većina" koja je, kaže, pokazivala veoma veliki stepen bahatosti, i Demokratska stranka Srbije je tada, kao članica DOS-a došla u nesporazume sa tom većinom.

- Tako da u sudraru ta tri viđenja funkcionisanja skupštine bilo je veoma teško. Sećate se polivanja vodom, raznih provokacija...Poslovnik je tada omogućavao gotovo neograničeno vreme za govor, a to je danas sasvim drugačije - ukazao je Dragan Maršićanin.

U sećanju mu je, kaže, ostala "krađa" prilikom glasanja o Zakonu o radu poznata kao "afera Solun", gde je, kako tvrdi, DS zloupotrebila karticu Bore Novakovića koji je bio u Solunu i glasala za zakon.

Kada je reč o tome kakav predsednik skuštine treba da bude, Maršićanin kaže: Tolerantan, strpljiv i apsolutno nepristrasan.

- Prilikom izbora prve vlade Zorana Đinđića upozorio sam, na iznenađenje poslanika većine, predsednika vlade da je prekoračio vreme predviđeno Poslovnikom. Nisam se libio da javno obavestim javnost da je izvršena krađa prilikom glasanja. Kasnije je to postalo nezamislivo - istakao je Maršićanin.

On napominje da izazovi koji očekuju budućeg predsednika proističu iz činjenice da je današnje društvo podeljeno i da, kako kaže, političke stranke ne umeju da komuniciraju međusobno.

Milutin Mrkonjić, Sahrana Foto: Nikola Tomić

I nekadašnji poslanik Đorđe Vukadinović smatra da će najveći izazov da budućeg predsednika parlamenta biti da pokuša da harmonizuje suprostavljene interese opozicije i vlasti i da ublaži tenzije koliko god je moguće.

- Tu će glavna stvar biti koliko će mu pomagati i jedni i drugi, a koliko će mu odmagati. On mora da pokuša da posreduje, a ne da kao što se dešavalo bude udarna pesnica ili bič vladajuće većine - poručio je Vukadinović.

Kako kaže, za vreme njegovo mandata (2016 - 2020) nije bilo sreće ni sa jedne strane, kada je predsednik skupštine bila Maja Gojković, navodeći da je skupština bila pretvorena u arenu za međusobno prepucavanje.

- Skupština jeste arena za polemiku, ali je loše ako postoji samo to - rekao je Vukadinović.

Dveri će dati doprinos kulturi parlamentarnog dijaloga

Pretprošli saziv je u priličnoj meri ostao upamćen po lideru Dveri Bošku Obradoviću koji će sada, kako kaže, dati svoj doprinos kulturi parlamentarnog dijaloga i međusobnog poštovanja.

- Vreme je da vlast shvati da i opozicija želi dobro narodu i da naši predlozi treba da dođu na skupštinski dnevni red kao i njihovi iz vlasti. Кao što mi iz opozicije treba da glasamo za dobre zakonske predloge koji dolaze iz redova vlasti, tako i oni iz vlasti treba da glasaju za dobre naše predloge iz opozicije - poručio je Obradović.

Obradović ne pamti po dobrom skupštinski saziv 2016-2020. ocenjujući da su svi predsedavajući pre i posle Maje Gojković bili bolji.

- Samo u njeno vreme bilo je moguće ići do te antidemokratske krajnosti i isključivati mikrofon govornicima iz redova opozicije čim pokrenu kritiku vlasti ili ih čak isključivati sa sednice na više meseci - tvrdi Obradović.

SKUPŠTINA PRISTALICE ZANDARMERIJA BOŠKO OBRADOVIĆ, DRAGAN ĐILAS Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On smatra da novi predsednik Narodne skupštine treba da omogući da se u parlamentu otvori debata o najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima kao što su KiM,RS...

- Najveći izazov za budućeg predsednika i sve potpredsednike koji će predsedavati sednicama parlamenta biće da shvate da je bolje da se političke debate vode na skupštinskim sednicama nego na ulici i da dozvole normalno političko delovanje opoziciji u parlamentu - rekao je on.

Obradović kaže da je po svim parametrima bio najaktivniji poslanik u pretprošlom skupštinskom sazivu, ali može to, kako ističe, još mnogo bolje.

- Mislim da sam u međuvremenu sazrelio kao političar, a nadam se i kao narodni poslanik - rekao je Obradović i dodao da je u međuvremenu završio master studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te se na taj način bolje i teorijski pripremio za dalje bavljenje politikom i skupštinskim radom.

Poručio je da se od Dveri ubuduće može očekivati mnogo više konkretnih programskih nastupa i da će predizborni program pretočiti u skupštinske inicijative.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F EU

    25. jul 2022 | 18:41

    Svi su isti i svejedno ko bude.

  • Iskreno

    25. jul 2022 | 18:19

    Takav kakav ste nevali u naslpvu sigurno nece biti, jer to su osobine coveka sa integritetom, a osoba sa integritetom se ne slaze sa samovoljom i nikad ne bi prihvatila da slusa samo jednog coveka , sto se kod nas mora da bi se dobila neka funkcija. Dobicete nesto tipa Ane Brnabic.

  • sen

    25. jul 2022 | 17:34

    Jedini čovek kog pamtim da je imao sve čovečno u sebi je gospodin profesor Slobodan Unković. Svaka mu čast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA