Kosovski analitičar: Kurti i Osmani od Blinkena dobili instrukcije za dalji tok dijaloga

O tome šta je dogovoreno i o čemu se govorilo na sastanku nije saopšteno javnosti kako ne bi uticalo na pregovore - smatra Spahiu

  • 6

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu kazao je za Kosovo onlajn da su predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena verovatno dobili smernice kako bi trebao da se odvija dalji tok dijaloga sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, lideri Kosova su dobili upustva od Amerike kako doći do priznanja od strane Srbije.

- Sigurno je da je sastanak organizovan kako bi se pripremio konačni sporazum sa Srbijom uz upustvo koje Kosovo treba da primenjuje kako bi dobilo priznanje od strane Srbije. O tome šta je dogovoreno i o čemu se govorilo na sastanku nije saopšteno javnosti kako ne bi uticalo na pregovore. Verovatno je Kurtiju I Osmani rečeno u čemu to moraju da popuste da bi došlo do dogovora sa Srbijom - istakao je Spahiu.

Dodao je da je administracija SAD poručila kosovskoj strani da mora da popusti kada je u pitanju autonomija kosovskih Srba.

- Zna se šta se traži od Srbije, to je priznanje kosovske nezavisnosti i ono ne može biti ni lako ni teško, tu se nema oko čega dogovarati. Međutim, Kosovo mora da popusti na nivou autonomije Srba na Kosovu koja je zagarantovana Ahtisarijevim planom, pre svega kao obrazovna, kulturna, verska i zdravstvena autonomija - naglasio je Spahiu.

Mišljenja je da je na sastanku rečeno da Kosovo mora da popusti, i da je dato tačno uputstvo do koje to granice mora ići.

"Takvom autonomijom je Srbija nezadovoljna i traži više. O obimu veće autonomije se mora pregovarati i mislim da su Amerikanci stavili do znanja Kurtiju i Osmani dokle moraju da popuste da bi se postigao dogovor", izjavio je Spahiu za Kosovo onlajn.

Kako je istakao, Kosovo ima podršku SAD za članstvo u međunarodnim institucijama, ali da je čak i to pitanje uslovljeno dijalogom, jer kako kaže, bez priznanja Srbije neće biti priznanja ni od ostalih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

- Kosovo ima podršku SAD za članstvo u međunarodnim organizacijama, međutim u međunarodnu organizaciju se ne može ući ukoliko nema priznanja od Rusije, Kine i pet evropskih zemalja, a njihovo priznanje zavisi od toga da li će Srbija priznati Kosovo. Shodno tome, dijalog je krucijalna stvar na tom putu. Ako se to postigne SAD i ostale zemlje saveznice Kosova će pogurati stvar napred - zaključio je Spahiu.

(Telegraf.rs/Kosovo onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    27. jul 2022 | 16:05

    Od tog posla nema nista.?!Kratko i jasno,Srbija nece priznati Kosovo NIKADA!!!Siptarima sta je milo to im se i snilo?!Mogu da idu još gde hoće,nama su oteli Kosovo i Metohiju!!!!Kako je uzeto,tako će biti i vračeno!?Tija voda breg roni!?Istina je samo jedna,nema dve?!Zapamtite svi u svetu,Srbija nikada nije napadala i uzimala tudje,samo je vekovima branila svoje!!!I I ODBRANILA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA