≫ 

Petković: Srbi će krenuti u formiranje SZO, Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na KiM

Rekao je i da je predsednik Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi

  • 17
Petar Petković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM.

- Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivalište na KiM, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM - istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom najave odluke Prištine da 1. avgusta primeni kako su naveli recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica

On je naveo i da Kurtija takođe ne zanimaju registarske tablice, već da ukine KM tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije.

Srbi neće da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da imaju institucije svoje države na severu Kosova. Odluke Prištine su supritne svim dosadašnjim sporazumima, ukazao je Petković.

On je dodao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srspkih opština.

Kurti želi da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazumi i zaustavi Prištinu sa primenom ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovronost je na njima.

Naglašava da će Srbi krenuti u formiranje SZO i izražava nadu da će i u tome dobiti podršku zapada, posebno država Kvinte.

Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10.00 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.

Odgovornost na Kvinti da zaustavi ludilo Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da jednostrane odluke Prištine mogu da izazovu ozbiljnu krizu, i ponovio da je odgovornost na zemljama Kvinte da zaustave "ludilo Aljbina Kurtija", a povodom najave Prištine da 1. avgusta primeni, kako kažu, recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da srpske vlasti žele da sačuvaju mir.

- Sve vreme govorimo o stabilnosti i važno je da se niko ne pravi naivan, jer se dešava da sa jedne strane neko razume da je reč o kršenju sporazuma, a opet s druge strane vidimo da Kurti radi to što radi - poručio je Petković odgovarajući na pitanje novinara da li Priština ima podršku međunarodne zajednice i koji je sada manevarski prostor naše države.

Petković je poručio da će odgovornost za nove poteze Prištine biti na državama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) koje su, kaže, očigledno najviše uključene u procese na Zapadnom Balkanu.

On je danas rekao da proces preregistracije tablica treba da počne, prema najavama Kurtija, u ponedeljak i da traje dva meseca kako bi se svi Srbi preregistrovali na RKS tablice.

- Kurti mora da zna da to Srbi neće da učine, jer ne žele da žive u lažnoj državi - ukazao je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭

    30. jul 2022 | 16:00

    To je normalno da ne može država u drzavi,gde to videli naši politicari.

  • Gazivode

    30. jul 2022 | 15:19

    Nema druge Republike Srpske na Kosovu.Ostavite Srbe sa Kosova da mirno zive,lako je vama iz dubokih fotelja da huskate obicne ljude.

  • sfdgsfd

    30. jul 2022 | 16:18

    Kurti ma koliko pokušavao, neće uspeti da ostvari svoj zločinački naum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA