Danas poslanici polažu zakletvu: Orlić predsednik, a ova 4 kandidata iz SNS se bore za potpredsedničko mesto

Konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika

  • 5
Sednica Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, Borko Stefanović, Božidar Delić, Zoran Lutovac, Milenko Jovanov, Nevena Đurić, Sandra Božić Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Tara Radovanović/Dragan Kujundžić, Marko Jovanović, Medija centar Beograd, Nikola Tomić, ATA Images

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti verifikovani mandati poslanika biće počinje u 10 časova, a kako je najavljeno, danas će parlamentarci samo položiti zakletvu dok će se predsednik, potpredsednik, generalni sekretar, kao i članovi radnih tela i stalnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama birati sutradan.

U novom sazivu parlamenta, biće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju” imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji “Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu”, koliko i listi “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin”, dok će jednog poslanika imati “Koalicija Albanaca doline”.

Skupštinska sala i ispisan broj mandata Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika.

Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, to je Vladeta Janković, ako on ne može ili ne želi, sledeći najstariji poslanik je Veroljub Stevanović.

U predsedavanju mu pomažu četiri najmlađa poslanika iz četiri najveće izborne liste, to su sa liste Aleksandra Vučića – Nikola Bokan, sa liste Marinike Tepić – Pavle Grbović, sa liste Ivica Dačića – Dubravka Kralj i sa liste NADA – Jelena Bogdanović.

Kada mandati poslanika budu potvrđeni, poslanici će položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Sledeći deo sednice je izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara.

Procedura nalaže da predsednika Skupštine predloži najmanje 30 poslanika, predsedavajućem u pisanom obliku, a nakon što predlagač obrazloži svoj predlog, otvara se diskusija.

Nakon rasprave, predsedavajući utvrđuje listu kandidata za predsednika skupštine, a pre nego što se pređe na samo glasanje, poslanici odlučuju da li će glasati javno ili tajno.

Za predsednika Skupštine izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Nakon toga, biraju se i potpredsednici parlamenta, a koliko će ih biti, predlaže predsednik Skupštine, kao i ime generalnog sekretara.

Sednica SNS Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Orlić kandidat za predsednika skuptine, u trci 4 kandidata SNS za potpredsednika

Predsedništvo Srpske napredne stranke donelo je jednoglasnu odluku da kandidat za predsednika Narodne skupštine bude njihov potpredsednik stranke, koji je u prethodnom sazivu bio potpredsednik skupštine, a u onom pre toga i zamenik predsednika poslaničke grupe SNS, Vladimir Orlić.

Orlić je rođen 15. aprila 1983. godine u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju, diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, a zvanje doktora nauka stekao 2011. godine.

Trenutno je potpredsednik SNS, čiji je član od osnivanja 2008. godine.

Naprednjaci su, kako je to juče rekao član Predsedništva Nikola Selaković, doneli odluku da podmlade rukovodstvo, kako skupštine, tako i vlade.

Kada je reč o parlamentu, verovatno će biti predložen jedan od četiri kandidata za potpredsednika, a to su: Milenko Jovanov, Marina Raguš, Nevena Ðurić i Sandra Božić.

- To su izvanredni ljudi, koji će u budućem periodu obavljati neku od važnih funkcija, potpredsednika Skupštine, ili će voditi našu poslaničku grupu - rekao je Selaković.

Na konsultacijama kod predsednika parlamenta Ivice Dačića dogovoreno je da parlament ima sedam potpredsednika, a kako se moglo čuti od predstavnika pojednicih stranaka, tih sedam mesta podeliće poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nada.

Prema rečima poslanika SPS-a Đorđa Milićevića, socijalisti će u novom sazivu parlamenta imati potpredsednika skupštine, a vodiće i dva odbora - za privredu i prostorno planiranje, saobraćaj i infrastrukturu.

Na pitanje o personalnim rešenjima iz SPS-a, kaže da se o tome nije razgovaralo, već o tome da se nastavi jačanje institucije parlamenta.

Opozicija, Koalicija Ujedinjena Srbija Foto: ATA Images

Ono što je za sada poznato, to je a će opozicija za potpredsednike predložiti - klub oko S SP-a Borka Stefanovića, Nada- Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodnom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Tokom konsultacija dogovoreno je i da će Srpskoj stranci Zavetnici pripasti mesto predsednika Odbora za Srbe u regionu i dijaspori i mesto zamenika predsednika u Odboru za Kosovo i Metohiju, dok je lider Dveri Boško Obradović rekao da su oni tražili Odbor za zdravlje i porodicu.

Opoziciji će pripasti pet predsednickčih mesta u parlamentarnim odborima, a ukupno ih ima 20.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a u skladu sa brojem poslaničkih klubova i brojem njihovih poslanika raspoređuje se i broj predsednika i zamenika predsednika skupštinskih odbora.

Poznato je da će jedan poslanički klub činiti poslanici manjinskih lista i koalicija - "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i poslanik Koalicije Albanaca doline.

Inače, rok za formiranje vlade od 90 dana će početi da teče konstituisanjem Narodne skupštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA