≫ 

Vučić poslao jasnu poruku: "Molim i kumim, i Albance i Srbe, da sačuvamo mir"

Priština od sutra izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i počinje preregistracija automobila sa srpskim tablicama

  • 73
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija za srpski narod na KiM veoma komplikovana i složena.

- Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svetu i igrajući na kartu "veliki-mali Putin" i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametnu nešto našem narodu na severu KiM. Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte - kaže Vučić.

On je naveo da su Albanci unapred poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte i sve bi to trebalo da krene u pooć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od tablica, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Priština je, inače, najavila da će da 1. avgusta početi primenu recipročne mere o preregistraciji tablica, kao i o ličnim kartama.  U administrativnom uputstvu, preciziralo  je Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, vozila sa registracijama "PR", "KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i "DA" ili "ĐA" biće preregistrovana na RKS.

- Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, iako je iz sporazuma nedvosmisleno jasno da se zabrana ne odnosi na Srbe sa severa KiM, već na one koji su u tranzitu - rekao je Vučić.

U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srspkom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa, rekao je Vučić.

On je dodao da je druga stvar što Albanci žele to da iskoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom.

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images

- U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo deo Srbije pa mi ne idemo da ga odlobađamo zato što se ponašamo odgovorno - navodi Vučić.

Iz istog sporazuma, kako kaže, Albanci su doneli odluku o skidanju tablica. Sporazum iz 2016. godine kaže da će važenje KS tablica biti produženo do 2021. godine. Međutim, 2020. godine, Priština svojevoljno ukida KS tablice.

- Priština hoće da kaže da su oni suverena država i zato ukidaju KS tablice. Dakle, rade suprotno od svega potpisanog, ne postoji stvar koju ne pokušavaju da prodaju Srbima - kaže Vučić.

Vučić je pročitao Briselski sporazum.

- Kada su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu u delo sporazum, tada su Srbi krenuli da stave banere Zajednice Srpskih Opština, kao i bilborde i tada je albanska policija hapsili ljude. Ukupan broj dana kako nije formirana ZSO je 3.390

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images

Kaže da niko iz sveta nije reagovao što su uhapšeni Srbi i Romi jer su okačili bilborde.

Pokazao je fotografije na kojima se vide majice momaka koji su uhapšeni zbog nošenja istih sa natpisom "Nema predaje", na Vidovdan je uhapšen mladić koji je pevao patriotske pesme. "Neću govoriti o zabranama ulaska, grafiti ispred crkve, razbijen automobil, Dragici Gašić se preti, upad u opštinu Gračanica, pretresena monahinja..."

Broj incidenata od kada je Kurti došao na vlast je 2006, što je za 50 posto više napada od dolaska Kurtija na vlast. Spisak napada na Srbe je popisan na 12 strana.

Kumim vas da sačuvamo mir

Vučić je rekao da je juče obavio konsultacije sa Srbima sa KiM, navodeći da srpski narod sve manje ima sluha za te molbe.

- Moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolim Albance da se urazume, a Srbe da ne nasedaju na provokacije i da ne učine ništa što bi moglo da dovede do bilo kakvog sukoba - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images

On je pozvao sve predstavnike "moćnih i velikih zemalja" koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i o realnosti na terenu i da ne dozovole da njihovi štićenici ne izazovu sukobe.

- Molićemo za mir, ali odmah da vam kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon i maltretiranje Srba, Srbija će pobediti. Molim ih za mir, kumim ih. Ne budu li hteli da sačuvaju mir, saopštavam vam, Srbija će pobediti.

Vučić je rekao da je obavio mnogo razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, sa Miroslavom Lajčakom najviše-

- Ali ako neko misli da je moguće da ponove 17. mart 2004. ili nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima Jugoslavije, to se neće dogoditi - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • acadaca

    31. jul 2022 | 11:30

    Doce dan i njima da mecka dodje na vrata.

  • Dragi

    31. jul 2022 | 15:29

    Sve ove što su pobegli sa Kosova prodali imovinu došli ovde i pevaju po kafanama kosovske pesme mobilisati i oterati da brane rodni kraj a ne ovde po Beogradu da srbuju!!

  • Joksa

    31. jul 2022 | 14:51

    Mi ne zbamo da čuvamo drzavu kao zenicu oka.. E pa..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA