Vojislav Mihailović bio na funkciji potpredsednika skupštine tri puta: "Jedna žena imala mandat više od njega"

Sedam potpredsednika parlament je imao samo jednom u istoriji višestranačja - kaže Bojan Klačar

  • 0
Gordana Čomić, Božidar Delić, Vojislav Mihailović, skupština Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, ATA Images, Antonio Ahel/ATAImages, Medija centar Beograd

Skupština Srbije u novom sazivu imaće sedam potpredsednika, a to se, kako je naveo na Tviteru izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar dogodilo samo jednom u istoriji višestranačja i to u sazivu 2004-2007. godine.

Na konsultacijama predstavnika političkih stranaka, odnosno lista koje su ušle u parlament sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem najviše se razgovaralo o broju potpredsedničkih mesta koja se, inače, raspodeljuju u odnosu na broj poslanika pojedinačnih klubova.

Do sada su po dva potpredsednička mesta bila "rezervisana" za dva najjača opoziciona kluba.

Iako skupštinski Poslovnik omogućuje da 30 poslanika predloži kandidata za potpredsednika, to nije bila praksa ranije, a u razgovorima koji su se prethodnih dana obavljali u parlamentu dogovoreno je da se poveća broj potpredsednika za opoziciju sa dva na tri.

Opozicija će za potpredsednike predložiti: Borka Stefanovića (Stranka slobode i pravde),  Božidara Delića (koalicija NADA),  a DS, zajedno sa Narodnom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

- Božidar Delić koji je sada najavljen kao potpredsednik je to već bio. Vojislav Mihailović je rekorder, na tom mestu je bio u tri navrata. Od stare garniture, Goca Čomić je na prvom mestu sa četiri mandata potpredsednice - prisetio se Klačar na Tviteru.

On je naveo da je Vladimir Orlić koga će SNS predložiti za predsednika skupštine jedini koji dolazi na tu funkciju sa mesta potpredsednika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA