Rama: Ovakve situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan

Oglasio se i Rama povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji

  • 13
Samit EU - Zapadni Balkan, Edi Rama Printskrin: Tanjug

Albanski premijer Edi Rama danas je, povodom najaktuelnijih dešavanja na KiM, pozdravio to što je Priština odložila primenu sporazuma o reciprocitetu za 30 dana, ali naglasio i da je primena tog sporazuma njeno pravo i obaveza, konstatujući da ovakve situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Tirani ocenio i da je primena sporazuma o reciprocitetu pravo i obaveza Prištine i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne opravdava, kako je rekao, akcije "određenih grupa na severu Kosova koje se iz sopstvenih razloga, protive primeni sporazuma".

Rama je,rekao i da ovakve situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan .

- Ove situacije ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politici zbližavanja i dijaloga pogrešan. Ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan i zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto Otvorenog Balkana - poručio je Rama.

Rama je dodao da podržava vladu u Prištini 100 odsto i pozdravio odlaganje primene sporazuma za 30 dana, prenosi Juronjuz Albanija. .

- Pozivam vlasti u Beogradu i predsednika Vučića da ne pružaju nikakva opravdanja ili alibi za određene grupe na severu Kosova, koje se iz sopstvenih razloga, protive primeni sporazuma - rekao je Ram.

Rama je, kako prenosi Juronjuz Albanija, sa Sančezom razgovarao i o Kosovu i istakao da Španija i Albanija imaju drugačije stavove o tom pitanju, prenosi Albanijan dejli njuz.

- Španija ima drugačiji stav o Kosovu, iz razloga koji su vezani za samu Španiju i koji nemaju nikakve veze sa bilo kakvom vrstom diskriminacije ili predrasude prema albanskoj zajednici na Kosovu i njihovim pravima, ali smo razgovarali, još više u kontekstu situacije koja je sinoć nerazumno eskalirala, budući da je Vlada Kosova dužna da sprovodi sporazume vršeći teritorijalni suverenitet koji proizilazi iz nezavisnosti - rekao je Rama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    1. avgust 2022 | 14:59

    Ovakve situacije pokazuju upravo suprotno. Netrebaš ni ti a ni vaš Balkan

  • Boban

    1. avgust 2022 | 15:12

    Ne treba nama otvoreni balkan nego kompletno izolovano Kosovo da se sipci malo opamete a ne da izigravaju neku silu i drzavu...

  • Delija

    1. avgust 2022 | 15:16

    Vucicu albancima ne treba verovati,gledaj samo nas interes bez kalkulacija druge strane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA