≫ 

Vučić: "Nisam ni Milošević, ni Tadić, pokušate li nešto, suočićete se sa drugačijom Srbijom"

Vučić je rekao da će otići u Brisel 18. avgusta u Brisel, ali da ne očekuje ništa

  • 41
Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra razgarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa situacijom na KiM.

Vučić je gostujući u Dnevniku na RTS rekao da je razgovarao i sa mnogim svetskim liderima, među kojima je i francuski predsednik Emanuel Makron, kao i sa Miroslavom Lajčakom najmanje 10 puta.

- Prošli smo kroz veoma teška dva-tri dana, plašim se da ćemo ih imati još. Kurti i prištinske vlasti su povlačili jednostrane poteze - rekao je Vučić i dodao da manje ili više dobijaju podršku Kvinte za to.

Vučić je napomenuo da svako ko misli da se može sačuvati mir sa Aljbinom Kurtijem, greši iako, kako kaže, nikome na Zapadu nije u interesu nemir na KiM.

- Jedva je izbegnut najteži scenario pre dve večeri, bili smo na korak od katastrofe - rekao je Vučić.

Objasnio je da se Kurti poziva na Sporazum iz 2011. godine koji je loš za Srbiju, a koji je potpisao Borko Stefanović, Tadićev izaslanik, rekavši da u njemu piše da imaju pravo da uvode reciprocitet.

- Mi ne možemo da propustimo uz kosovske dokumente lica bez propratnog dokumenta. Oni tumače da imaju pravo da to urade i za Srbe sa KiM, a koji ne mogu da predstavljaju drugu stranu. Time namerno hoće da maltretiraju Srbe na KiM - istakao je on.

Kada je reč o preregistraciji tablica, kaže, nisu uopšte u pravu jer su ukinuli KS tablice. Vučić je istakao da je cilj da ukidanjem KM tablice pokažu da ne postoji više država Srbija na Kosovu.

Na pitanje da li će 18. avgusta otići u Brisel kada bi trebalo da se održi dijalog, Vučić kaže:

"Otići ću, nije mi teško, imao sam i težih radnih dana, ali ne očekujem ništa.

Vučić je kazao da je suština problema, čiji je deo i sve što se protekla dva dana dešavalo na severu KiM, što je očigledno da neki u regionu misle da Srbiju “prikopčaju” uz Rusiju, kako bi ceo zapad “nagrnuo” na Srbiju, kada na Rusiju ne može.

- Suština problema je u tome što je očigledno da neki u regionu misle da treba da iskoriste priliku opšte histerije zbog napada Rusije na Ukrajinu, da Srbiju treba prikopčati uz Rusiju, da bi ceo Zapad nagrnuo na Srbiju, jer ne mogu na Putina. Da bi oni, u regionu, mogli svoje interese da ostvare - rekao je Vučić.

Verujte mi, pobedićemo

- Ne mislim da ovo što se dešava odgovara Amerikancima. Ali će oni uvek kad je stani-pani podržati njih. Ovo je njihovo čedo koje ljuljaju već skoro 25 godina, kada su teroristi postajali legalni i legitimni borci. Verujte mi pobedićemo - rekao je Vučić.

Vučić je poručio: "Nisam ja ni Milošević ni Tadić, nisam naučio da gubim, pokušate li da napravite nešto od Srbije što ste već radili u prošlosti suočićete se sa drugačijom Srbijom i sa drugačijim odgovorom"

Vučić kaže i da Srbija ima korektan odnos sa KFOR-om, te da Srbiji niko nije pretio. Kaže da će za mir uvek da “moli i kleči”, ali kada neko pređe granice, ugrozi živote naših ljudi i misli da može da čini pogrom, to neće dozvoliti.

Srbina koji je uhapšen kidnapovale su specijalne jedinice

Srbina koji je danas uhapšen na Kosovu kidnapovale su specijalne obaveštajne jedinice kojom upravlja dirketno Aljbin Kurti i odvela na jug, a NATO nije reagovao, rekao je Vučić.

On je rekao da su uhapsili Srbina ni krivog ni dužnog, samo zato što misli kao i svi ostali da je Kosovo Srbija.

- Oni će reći da je kriv što je bio na demonstracijama u blizini barikada. Saznajemo šta mu pakuju. Svi Srbi su bili na barikadama jer ne smatraju da je Kosovo nezavisna država - objasnio je on.

Ukazao je da Kurti predstavnicima Kvinte kaže da se bori protiv mafije i kriminala, a njemu su svi Srbi, sem onih koji ne kažu da je Kosovo nezavisno, kriminalci i mafijaši. Na to, dodaje, iz Kvinte mu kažu da podržavaju brobu protiv kriminala i mafije.

- Njega nisu uhapsili pripadnici ROSU, već su upotrebili specijalnu obaveštajnu jedinicu kojom diretno upravlja Kurti i prištinska vlada. Džavid Tahiri je vodio akciju hapšenja Srbina. Kidnapovali su ga na jug - rekao je Vučić.

Podvukao je da nemaju pravo na ovakvu akciju, jer je regionalna policija ta koja mora da dejstvuje na severu.

- Nisu ni pitali ni obavestili regionalnu policiju. Trebalo je NATO da reaguje, a nije, jer oni sve to podvedu pod borbu protiv kriminala i mafije. Kao što su gonili Todosijevića jer saopštio što svi mi mislimo o Račku, ne zna se šta će biti sa njim - rekao je on.

Video: Vučićevo obraćanje povodom krize na KiM: Verujem da ćemo imati dobre vesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    2. avgust 2022 | 19:55

    Pa pokazi malo dostojanstva,jel ti predstavljas nasu zemlju.sta ima da trazis u Briselu,dok ne dovedu siptare u red

  • Dzimo

    2. avgust 2022 | 20:00

    Srbija mora podhitno da se naoruzava ofanzivnim a ne defanzivnim naoruzanjem i da bude uvek spremna kao zapeta puska za intervenciju ako progrom pocne....

  • Lep.bul.kg.

    2. avgust 2022 | 20:39

    Ima nas koji smo nosili pol.uniformu od 90 god.učestvovali u svim sukobima na prostoru bivše SFRJ,na terenu svugde dobijali a na kraju zahvaljujući političarima za stolom sve gubili.Naša žrtva živih i onih koji su za to i živote dali bila je izgleda uzaludna.Ne verujem da iko ko radi ovaj posao želi da se isto ponovo.Uozbiljite se.!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA