Devenport: Prvo kriterijumi, pa datum pregovora sa EU!

London želi da Srbija što pre uđe u EU, ali to zavisi od nastavka reformi i ispunjavanja očekivanja izraženih u zaključcima Evropskog saveta, kaže ambasador Velike Britanije

  • 0

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je rešenost Vlade da sprovede reforme i povede Srbiju prema članstvu u EU i podsetio da je za dobijanje datuma početka pregovora sa EU ključno ispunjavanje kriterijuma Evropskog saveta iz marta 2012. godine.

- Kao što znate, potrebno je konstruktivno angažovanje Beograda u dijalogu sa Prištinom kako bi se postigao vidljiv i održiv napredak, što je odranije poznat kriterijum Evropskog saveta - rekao je Devenport.

On je ukazao da je prvi korak ponovno angažovanje u dijalogu sa Prištinom, a da potom treba videti i kako Srbija planira da podigne taj dijalog na viši, politički nivo, što će, kako je napomenuo, biti jasnije posle sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Njujorku.

- U suštini, želimo da vidimo primenu već postignutih sporazuma, a zatim i ponovno angažovanje u dijalogu o tehničkim pitanjima kao što su električna energija i telekomunikacije. Takođe, potrebni su koraci prema vidljivom i održivom poboljšanju odnosa, što podrazumeva početak rešavanja pitanja ilegalnih struktura i postizanja transparentnosti struktura koje se tiču zdravstva i obrazovanja - rekao je Devenport.

Prema rečima Devenporta, "normalizacija odnosa će se uspostavljati na osnovu pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU i to verujem da će to biti predmet dijaloga na političkom nivou".

Ambasador je pozdravio vesti o napretku u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), ocenivši da je to veoma pozitivan signal.

Na pitanje da li, imajući sve to u vidu, britanska vlada smatra da Srbija treba da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU do kraja godine, Devenport je rekao da "London želi da Srbija što pre uđe u EU, ali da to zavisi od nastavka reformi i ispunjavanja očekivanja izraženih u zaključcima Evropskog saveta."

- Sve zemlje EU, i ona sama, žele dobre i konstruktivne odnose sa Rusijom. Nema razloga da Srbija nema konstruktivne i dobre odnose sa Rusijom. Sve zemlje EU pokušavaju da promovišu svoje interese u odnosima sa Rusijom ne vidimo zašto to i Srbija ne bi činila - rekao je britanski ambsador.

On je istovremno ponovio da Velika Britanija snažno podržava ulazak Srbije u EU i podsetio na značaj tog odnosa.

- Kompanije iz država članica EU su najveći direktni strani investitori u Srbiju - dodao je Devenport napominjući da će s približavanjem Srbije Uniji, podrška Brisela kroz razne fondove rasti.

On je pozdravio i rešenost  Vlade da uspostavi nezavisno pravosuđe.

- Pravosuđe je ključni elemenat reformi koji će sigurno biti preispitan u okviru godišnjeg izveštaja Evropske komisije - rekao je on, ali je precizirao da datum početka pregovora sa EU zavisi najviše od ispunjavanja kriterijuma koje je naveo Evropski savet.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA