• 0

Devenport: Prvo kriterijumi, pa datum pregovora sa EU!

London želi da Srbija što pre uđe u EU, ali to zavisi od nastavka reformi i ispunjavanja očekivanja izraženih u zaključcima Evropskog saveta, kaže ambasador Velike Britanije

  • 0

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je rešenost Vlade da sprovede reforme i povede Srbiju prema članstvu u EU i podsetio da je za dobijanje datuma početka pregovora sa EU ključno ispunjavanje kriterijuma Evropskog saveta iz marta 2012. godine.
- Kao što znate, potrebno je konstruktivno angažovanje Beograda u dijalogu sa Prištinom kako bi se postigao vidljiv i održiv napredak, što je odranije poznat kriterijum Evropskog saveta - rekao je Devenport.

On je ukazao da je prvi korak ponovno angažovanje u dijalogu sa Prištinom, a da potom treba videti i kako Srbija planira da podigne taj dijalog na viši, politički nivo, što će, kako je napomenuo, biti jasnije posle sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Njujorku.
- U suštini, želimo da vidimo primenu već postignutih sporazuma, a zatim i ponovno angažovanje u dijalogu o tehničkim pitanjima kao što su električna energija i telekomunikacije. Takođe, potrebni su koraci prema vidljivom i održivom poboljšanju odnosa, što podrazumeva početak rešavanja pitanja ilegalnih struktura i postizanja transparentnosti struktura koje se tiču zdravstva i obrazovanja - rekao je Devenport.
Prema rečima Devenporta, "normalizacija odnosa će se uspostavljati na osnovu pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU i to verujem da će to biti predmet dijaloga na političkom nivou".
Ambasador je pozdravio vesti o napretku u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), ocenivši da je to veoma pozitivan signal.
Na pitanje da li, imajući sve to u vidu, britanska vlada smatra da Srbija treba da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU do kraja godine, Devenport je rekao da "London želi da Srbija što pre uđe u EU, ali da to zavisi od nastavka reformi i ispunjavanja očekivanja izraženih u zaključcima Evropskog saveta."
- Sve zemlje EU, i ona sama, žele dobre i konstruktivne odnose sa Rusijom. Nema razloga da Srbija nema konstruktivne i dobre odnose sa Rusijom. Sve zemlje EU pokušavaju da promovišu svoje interese u odnosima sa Rusijom ne vidimo zašto to i Srbija ne bi činila - rekao je britanski ambsador.
On je istovremno ponovio da Velika Britanija snažno podržava ulazak Srbije u EU i podsetio na značaj tog odnosa.
- Kompanije iz država članica EU su najveći direktni strani investitori u Srbiju - dodao je Devenport napominjući da će s približavanjem Srbije Uniji, podrška Brisela kroz razne fondove rasti.
On je pozdravio i rešenost  Vlade da uspostavi nezavisno pravosuđe.
- Pravosuđe je ključni elemenat reformi koji će sigurno biti preispitan u okviru godišnjeg izveštaja Evropske komisije - rekao je on, ali je precizirao da datum početka pregovora sa EU zavisi najviše od ispunjavanja kriterijuma koje je naveo Evropski savet.
(D. Z. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima