≫ 

Drecun: Kurti sprovodi nasilje nad Srbima zbog svojih ciljeva

Sve ono što se dešava prethodnih dana na Kosovu priprema terena za ono što će uslediti od 1. septembra - ocenuje Drecun

  • 4
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprovodi nasilje nad Srbima na Kosovu, kako bi ostvario svoje ciljeve - proterivanje države Srbije sa tog prostora i primoravanje srpskog naroda da priznaju lažnu državu Kosovo.

Drecun je rekao za TV Pink da je veliki broj etnički motivisanih napada na srpski narod na severu Kosova prethodnih godina, kao i nastavak ugrožavanja njihove bezbednosti deo Kurtijeve dugoročne politike.

- Kad pogledate broj upada specijalnih jedinica na sever Kosova, maltreriranje srpskog naroda, upotrebu vatrenog oružja, ugrožavanje bezbednosti života srpskog naroda, ne možete da ne kažete da je to smišljena dugoročna politika koje sprovode privremene prištinske institucije - kazao je Drecun.

Drecun je naveo da najnovija dešavanja na Kosovu, poput jučerašnje otmice vozača sanitetskog vozila Dejana Spahića, pokazuju da je Kurti odložio primenu odluke o reciprocitetu za registarske tablice i lične karte isključivo zbog intervencije SAD, a ne zato što želi da se pronađe neko rešenje.

- Nakon prihvatanja Kurtija da prolongira samorealizaciju odluke o ličnim kartama i tablicama, policija je nastavila sa raspoređivanjem na severu Kosova, s zaustavljanjem, pretresanjem vozila i maltretiranjem - naveo je Drecun.

Drecun kaže da je sve ono što se dešava prethodnih dana na Kosovu priprema terena za ono što će uslediti od 1. septembra, dodajući da će specijalna policija nastaviti da maltretira Srbe i u narednom periodu.

Drecun je ukazao i da su pre incidenata, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani i Kurti bili na sastanku kod američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, te da je uveren da su dobili obećanje da će imati njegovu podršku, ali da je, kaže, neobično ako su već dobili podršku, zašto bi SAD tražila da se odloži primena mera reciprociteta.

- SAD su sada tu delovale smirujuće, ako su oni dali zeleno svetlo za ovo, zašto bi ih posle smirivali - upitao je Drecun.

Rekao je i da je KFOR odigrao bitnu ulogu u smirivanju tenzija, da je sada situacija na Kosovu stabilna, ali da je pitanje do kada će tako biti.

Video: Petković: ROSU je kidnapovala Dejana Spahića, krivična prijava za Kurtija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA