≫ 

Vučić na manifestaciji povodom Oluje: Nikada nećemo zaboraviti patnju Srbina iz Krajine koji je proteran

U vojnoj akciji hrvatske vojske avgusta 1995. ubijeno je skoro 2000, a proterano više od 250 hiljada Srba

  • 37

Državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice Oluje, ove godine održava se u Novom Sadu na Trgu slobode.

Centralni trg u Novom Sadu prepun je građana koji su se okupili kako bi obeležili Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji.

Na manifestaciji govori i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Devetu godinu kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda posle Drugog svetskog rata. Dva su razloga što smo ovde. Prvi je tuga zbog ubijenih deca, žene i staraca, 250 hiljada prognanih. Drugi je da bi smo uprkos svima, svedočili i da bi se ta svedočenja čula i da bi od svih koji slušaju učinili svedoke - počeo je govor Vučić.

Kako kaže, godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka svega što se tamo dešavalo. Dodaje da, kao da niko nije mogao da kaže da su bombardovane kolone sa decom i starcima, pravdali smo i ponavljali zločin.

- Time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji i radili smo to 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Naprotiv, natovarili smo sopstvenom narodu osećaj krivice, i opravdali svaki zločin protiv koji su bili proganjani samo zato što su Srbi. Reći danas da je to vreme završeno i da nema više ćutanja, najsvetija je obaveza od koje nećeo odustati - rekao je Vučić.

- Menjali su nam ime naroda, a mi smo samo želeli da budemo samo Srbi. Razlike između nas nema. Nije im pošlo za rukom, iako su se trudili da nam to učine. Ma koliko molimo za mir, ne molimo dovljno koliko bi oni voleli da klečimo i molimo glasnije - istakao je Vučić.

Postoje decenije u koja se ništa ne desi, a ima i nedelja u kojima se dese decenije, citirao je Vučić Lenjina.

Kako kaže, nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka koji je proteran, koji je stradao, koji je izgubio svoju decu i roditelje.

- Večeras ovde imamo najveći broj ljudi do sada, to nam govori da se Srbija osvešćuje, da ume da poštuje tuđe ali da ume da čuva sećanje na svoje žrtve. Uvek je bilo lakše ići linijom manjeg otpora - rekao je Vučić.

Kako je rekao "Srbija neće ćutati i praviti se mrtva kada neko pokuša da ubija i proteruje naše ljude".

- Godinama šaljemo poruku da više neće biti "Oluja" i danas to ponovo činimo - rekao je Vučić

Patrijarh: "Pamtimo žrtve, ali naše pamćenje nije zlopamćenje"

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski g. Porfirije.

- Braćo i sestre koji ste došli u "srpsku Atinu", pozdravljvam vas u ime Božje. Svi mi ovde sabrani manje ili više delimo veoma sličnu istoriju - obratio se patrijarh prisutnima.

- Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo - rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da nećemo da zaboravimo, ne smemo i ne možemo.

- Pamtimo žrtve, ali naše pamćenje nije zlopamćenje. To radimo da neko ne bi mogao da kaže "To se nije desilo". Svedočenja onih koji su živi do danas kazuju da je zaista sve to upravo istina. Moramo uvek gledati u lice Božje, gledati u najnevinijeg koji je raspet na krstu, imati njegove reči na umu: "Bože, oprosti im, ne znaju šta rade".

Nakon obraćanja patrijarha, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde".

Nakon izvede himne, održan je i minut ćutanja za sve žrtve pogorma.

"Ja sam Sanja, dete iz kolone"

- U ovom tužnom danu, nakon 27 godina, moja osećanja su pomešana - rekla je Sanja Vulić.

- Ja sam dete iz kolone. Najranija sećanja moja dosežu do početka 1990. godina, kada je počelo maltretiranje srpskog stanovništva. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti, zvucima rušenja kuća i pucnjavom - dodala je u potresnom dogovoru.

Svečano obeležavanje godišnjice "Oluje" u prisustvu državnog vrha počeo je u 20 sati, parastosom za žrtve.

U vojnoj akciji hrvatske vojske avgusta 1995. ubijeno je skoro 2000, a proterano više od 250 hiljada Srba.

Kako kaže, nateži trenutk koji je preživela gledajući kolonu u Banjaluci, pokušavajući da pronađu očeve.

- Vremena za grljenje nemamo. Ukrcava nas u stari autobus, mi krećemo put Srbije, on ostaje u traktoru iza nas. Gledali smo strahote gde najstariji umiru, sahranjuju ih bez obeležja, jer morali su da nastave dalje.

Dodik: "Ovde smo da kažemo da nećemo zaboraviti"

Prisutnima se obratio i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Deveti put smo ovde da kažemo da nećemo zaboraviti. "Oluja" je porgorm, genocid i etničko čišćenje, "konačno rešenje" za Srbe. Ali eto nismo nestali, i Srbi iz Krajine, polako se oporavljaju, svesni i uvereni da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo i sećanje i pamćenje - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srbi moraju da se okupe Srbija mora da bude voljena.

- Moja zemlja je Srbija i Republika Srpska. Nemam drugi identitet i tu želim da budem. Jednog dana kao rezultat svih stradanja moraće da dođe naše nacionalno jedinstvo. Teška je sudbina nas Srba, ali moramo da se okupimo i da znamo da neće više biti kolona ako nas bude branila Srbija. Nas su pobili Hrvati, otimovali su na imovinu.

Manifestacija u Novom Sadu završena je horskim izvođenjem pesme "Vostani Serbije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    4. avgust 2022 | 21:46

    To je bila klasična izdaja srpskog naroda u Krajini od strane tadašnjeg režima i komunističkih JNA generala. Nisu hrvati ništa osvojili nego su ušli na nebranjenu zemlju i prazne kuće jer je bio takav dogovor Milošević - Tuđman. Taj srpski narod u Krajini je bio spreman da se bori i hrvati ne bi mogli ništa još 1000 godina. Nažalost kod nas se na jednog junaka rađa 10 izdajnika i tako je bilo kroz istoriju a tako je i sada.

  • Bokara

    4. avgust 2022 | 20:56

    Nije to bila vojna akcija nego proterivanje naroda.Zločin protiv čovečnosti.

  • Mihailović

    4. avgust 2022 | 20:49

    Aerodrom nazvali po ratnom zločincu koji nije dočekao pravdu sve govori o tom narodu koji uzdižu najveće ratne zločince...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA