≫ 

Vulin posetio Hilandar: Obišao i manastirsku varogasnu jedinicu

Vulin je obišao i novosagrađeni deo manastira Hilandar koji je stradao u velikom požaru 2004. godine, sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, riznicu Hilandara i ruski manastir na Svetoj Gori manastir Svetog Pantelejmona

  • 5
MInistar Vulin Sveta Gora Hilandar Foto: MUP RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, u pratnji pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na poziv igumana manastira Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija i manastirske bratije, posetio je Svetu Goru i manastir Hilandar.

Prisustvovao je večernjoj službi i jutarnjem bogosluženju, a u njegovu čast organizovana je i svečana večera u skitu Svetog Vasilija.

Ministar Vulin je igumanu manastira i manastirskoj bratiji preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i istakao da srpski narod bez Hilandara ne bi bio to što jeste.

- Hilandar je značajan za srpsku duhovnost. O tradiciji i vrednostima koje su nas održale i stvorile, računa vodi i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zato pripadnici Sektora za vanredne situacije od 2008. godine pružaju stručnu pomoć i obučavaju monahe iz oblasti zaštite od požara, kako bi bili spremni da učine sve da se požar, kao onaj katastrofalni iz 2004. godine, više nikada ne ponovi - rekao je ministar Vulin.

On je posetio i vatrogasnu jedinicu manastira Hilandar koju su formirali monasi i iskušenici, uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

- Pripadnici Sektora za vanredne situacije periodično vrše preventivne preglede svih objekata manastirskog kompleksa a po jedan penzionisani pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije stalno boravi na Hilandaru kako bi naše svetinje bile sigurne - dodao je.

Vulin je obišao i novosagrađeni deo manastira Hilandar koji je stradao u velikom požaru 2004. godine, sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, riznicu Hilandara i ruski manastir na Svetoj Gori manastir Svetog Pantelejmona.

Kako je izgledala poseta, pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    6. avgust 2022 | 13:01

    Vuline, tebe i tvoje momke neka uvek cuva presveta Bogorodica!

  • Sve

    6. avgust 2022 | 18:53

    si obišao od Kanade do Hilandara samo još na Kosovo nisi bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA