≫ 

Vesić: Građani ne treba da brinu, radijatori će biti topli

"Kada je u pitanju energetska vrednost, koja je posebno važna u ovom trenutku, predsednik Vučić je uspeo da obezbedi i da po četiri do pet puta manjoj ceni nabavljamo gas nego što će kupovati neke druge zemlje Evrope"

  • 2
Goran Vesić Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Gostujući jutros na televiziji Pink, narodni poslanik Goran Vesić, govorio je o energetskoj bezbednosti Srbije u ovom trenutku kada je u celoj Evropi situacija izuzetno teška.

“Najvažnija tema u Evropi ove jeseni i zime jeste i biće kako će igledati energetska snabdevenost Evrope. Mi smo se kao država za ovu situaciju pripremili bolje nego drugi. Predsednik Vučić je uspeo da dogovori sa premijerom Orbanom zakup dodatnih kapaciteta skladištenja gasa u Madjarskoj. Predhodnih godina obnovili smo naše skladište gasa u Banatskom Dvoru i završili izgradnju Balkanskog toka, zbog kojeg smo inače bili i kritikovani. Bez obzira na sve to, mi smo poslednjih godina dosta toga uradili kako bi naša zemlja bila energetski obezbedjena”, rekao je Vesić.

Dodao je da, kada je u pitanju energetska vrednost, koja je posebno važna u ovom trenutku, predsednik Vučić je uspeo da obezbedi i da po četiri do pet puta manjoj ceni nabavljamo gas nego što će kupovati neke druge zemlje Evrope.

“Ono što je isto važno jeste da smo obezbedili dovoljno hrane, još prošle jeseni predsednik Vučić je govorio kako trebamo da kupujemo grašak i pasulj i tada su mu se smejali, a sada taj isti grašak i pasulj treba svima. Sa druge strane mi nismo izolovano ostrvo, mi smo deo Evrope, naše fabrike koje imamo su deo evropskog procesa rada. Nas pogadjaju svi evropski problemi pa i recimo inflacija u Evropi. Kada poskupi “Milka” čokolada u Švajcarskoj poskupiće i kod nas, kada nemačka auto-industrija nema posla onda nema ni “Meita” kineska fabrika koja posluje u Obrenovcu i radi za nemačku auto-industriju. Dakle svi smo povezani i ne možemo da znamo sa kakvim ćemo se problemima suočavati u narednom periodu”, istakao je Vesić.

On je naglasio da da je zbog svih ovih dešavanja neophodno da imamo vladu koja je brza, efikasna i koja će na dnevnom nivou da odgovara na probleme koji će se dešavati u narednom periodu.

“Poslednnih deset godina je u Srbiji otvoreno 200 fabrika, što znači više potrebe za gasom i za energentima. Važno je da u budućnosti razmisljamo o izgradnji sopstvenih kapaciteta, pominje se Đerdap tri kao i Bistrica kao i o različitosti izvora energenata jer na taj način ćemo biti spremniji za zimu”, zaključio je Vesić.

Na pitanje da li će radijatori biti topli Vesić je rekao: “Sigurno da će biti, još dok sam ja bio u gradu nabavljala je dovoljna količina mazuta koliko spremišta mogu da prime. Beogradske elektrane su ozbiljna kompanija i samo ih treba pustiti da rade kao i da donose stručne odluke. Kada bi se desilo da uopšte nema gasa, što je u našem slučaju nemoguće jer mi gas skladištimo, dakle neće se desiti, sve toplane osim jedne mogu da predju na mazut”.

Dodao je da građani nemaju razloga da brinu: “Mi ne možemo da utičemo na dešavnja u Evropi kao ni na tok rata u Ukrajini, ali možemo da utičemo na to šta će se dešavati kod nas jer smo se na vreme obezbedili”.

Vesić je rekao i da na dešavanja na Kosovu i Metohiji možemo da utičemo odgovornim ponašanjem, što i činimo.

“Situacija na Kosovu i Metohiji je mnogo bolja nego 2012. godine, ako uopšte možemo da pričamo o boljoj situaciji, s obzirom da je nama taj deo naše teritorije oduzet Rezolucijom 12/44 Ujedinjenih nacija. U poslednjih deset godina zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, 23 zemlje su povukle jednostrano priznanje te samoproglašene nezavisnosti. Danas 101 zemlja sveta od 197 koliko ih ima u Ujedninjenim Nacijama ne priznaje samoproglašenu nesavisnost KiM. Predsednik je uspeo da vrati na sto najvećih svetskih sila pitanje KiM, što nije bio slučaj 2012.godine. Naša situacija je 2012. godine bila još teža jer, moram da kažem, zahvaljujući glupoj odluci, tadašnjeg ministru spoljinh poslova Vuka Jeremiću, da ide pred medjunarodni sud pravde, koji su većinom činile sudije iz zemalja koje su već priznale tu samoproglašenu nezavisnost, udaren je pečat na tu samoproglašenu nezavisnost”, rekao je Vesić.

Vesić je istakao, da ono što se desilo 1. avgusta je pokazalo da odgovornom politikom pridobijamo sve više saveznika.

“Kurti je po prvi put usamljen, čak i SAD koje podržavaju tu nesavisnost nisu bile za eskalaciju sukoba. Čak je u Albanija po prvi put napravila neku vrstu distance od onoga što radi Kurti, Edi Rama mu je poručio ili da izabere saradnju i “Otvoreni Balkan” ili da bira rat. Albin Kurti sve ovo radi čisto iz političkih razloga, izgubio je lokane izbore, nema šta da ponudi svojim gradjanima, ni bolje plate, ni energetsku bezbednost ni bolji životni standard jedino što može da im ponudi je rat. Većina kosovskih albanaca po istraživanju njihovog javnog mnjena je protiv odluke Kurtija, dakle on sve ovo radi protiv odluke većine svojih gradjana koje treba da predstavlja. Od njega su se distancirale i Albanija i Sjedinjene Američke Države i to je naša velika pobeda”, kazao je Vesić.

“Predsednik Vučić će 18. avgusta ići na ragovore, kao što se zna nikada nije odbio ni jedan dijalog jer bolje je sto puta razgovarati nego ratovati. Za nas je važno da imamo jedinstvo oko Kosova i Metohije, to znači da sve stranke treba da imaju jedinstven stav, u našem Ustavu piše kakav je status Kosova i Metohije i zbog toga treba da imamo jedinstvenu politiku i da stojimo iza toga”, zaključio je Vesić.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. avgust 2022 | 13:25

    Bice svega samo ne znam dal cemo imati toliko da platimo......Posto cene iz dana u dan rastu neverovatnom brzinom a plate kasne 10 godina za cenama tesko da ce ljudi imati sa cim platiti.....

  • Znam

    8. avgust 2022 | 11:21

    A koliki iznos nas ceka na racunima za grejanje na taj nacin iz toplana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA