≫ 

Vučić: Ana Brnabić i Miloš Vučević kandidati za premijera

Predsednik Srbije gostovao je na TV Prva

  • 25
Aleksandar Vučić i Pedro Sančez Foto: Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na TV Prva da se ne zamera nikome i da ne misli da je potrebno da se iz ovog ili onog razloga dodvorava ljudima. Koji god protest da se dogodi, svi podržavaju sve proteste, smatra predsednik Srbije.

- Pogledajte Broza: "Studenti su u pravu". Pomiluješ nekoga po glavi i nastaviš. Ja nisam takav.

- Što se vojske tiče, izvanredna vest za vojna lica i vojnicima po ugovoru. Od prvog januara između 12 i 13 odsto povećanje plata za ceo javni sektor, a za vojsku ćemo ići na 25 odsto. Oni koji danas imaju 65.000, imaće 75.000 dinara. Očekujemo da će to biti strašan bum za našu vojsku. Penzije će biti između 19,3 i 20,2 odsto, kao što smo već najavili - rekao je predsednik.

Nikada nikome nisam zabranio da letuje u Hrvatskoj

Govoreći o sve učestalijim napadima na Srbiju, ali i njega lično, od strane Hrvatske, predsednik je istakao da nikada nikome nije zabranio da letuje u Hrvatskoj.

- Ne smem da mislim, da imam stav, da ne želim i neću? Ja mislim da je to suština nekog slobodnog demokratskog društva. Što se zameram nekome? Ne zameram se nikome, ne mislim da je potrebno da ja budem taj koji će da se dodvorava ljudima, za razliku od nekih drugih političara - rekao je Vučić.

Kako kaže predsednik, možda će se jednog dana nešto promeniti, ali kod njega, za njegovog života, ništa neće.

- Teško da će i moja deca tamo ići na odmor. Za Vukana se nadam da će se neke stvari promeniti, možda se do tada nešto izmeni. Ja nisam hteo da idem na more, samo sam hteo da idem u Jasenovac - navodi Vučić. - Ja ništa nisam ni objavio za Jasenovac, a oni su rekli: "Ej pa nije ti to odlazak na more". Ja sam tamo hteo da odam poštu i zapalim sveću srpskim žrtvama. Jel treba da podilazim ljudima i da zaboravim magnum krimen koji se dogodio, da bih dobio deset hiljada glasova više - zapitao je Vučić.

"Hrvati žele "Oluju" da predstave kao čistu akciju

Kako kaže, problem ljutnje Hrvata je i Petrovačka cesta, gde Hrvati žele akciju "Oluja" da predstave kao čistu akciju, dodajući da to nikako nije čisto, podvlačeći da su deca ubijena.

- Oni mene ne mogu da kupe, mene ne interesuje koga će da slikaju na jahtama i peškirima širom Hrvatske, mene ne mogu. Mislili su da ću ja da se uplašim nekog ispitivanja... Moje će biti da i dalje gradimo bolje odnose sa njima. Moj lični stav je da ja neću da idem u Hrvatsku na more - rekao je Vučić.

Nema odgovora za Jasenovac

Kako je istakao, ponovo je zatražio da poseti Jasenovac, ali odgovor i dalje nije dobio. Govoreći o podatku da nijedan predsednik Srbije nije posetio Jasenovac i da Beograd nema ulicu nazvanu po jasenovačkim žrtvama, to naziva šokantnim.

- Kod nas je bila moda da ne sme da se priča o tome. Pitao sam mnoge režisere i svi su smišljali zašto to neće... Jedini koji je smeo bio je Gaga Antonijević. Niko ozbiljan u svetu neće reći da to nije tačno. Mi imamo činjenice - priča Vučić.

Srbiji nisu potrebne nikakve vojne baze

On je prokomentarisao dezinformacije o navodnoj izgradnji ruske vojne baze u Srbiji, koje su uglavnom širene u regionu.

- Kažu Putin mene ponižava, i Rusija. A oni u NATO, i imaju i američke i albanske vojnike na svojoj teritoriji kad god to zatreba. To je valjda za ponos, a mi da imamo nekog drugog, to je poniženje. Srbiji nisu potrebne nikakve vojne baze, Srbija će sama da brani svoju državu i narod, da gradi savezništva, i da se ne stidi dobrih odnosa sa Rusijom, Amerikom i Kinom. Sami ćemo da brinemo o sebi - istakao je predsednik.

Vučić kaže da je on vrhovni komandant još pet godina, i da ga niko neće naterati da Srbija napravi vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda na KiM

- Ja idem dva tri puta godišnje na KiM i meni to nije problem, ali da Srbima koji svaki dan idu tamo-vamo uvodite papire, e pa to ne može. Amerikanci se ponašaju neodgovorno, Kosovo je njihovo čedo i to nije ništa čudno. Oni misle da Srbi nemaju ništa na KiM.

- Znamo imena između šest i deset osoba za koje misle da su nosioci otpora i koje planiraju da likvidiraju. Naravno, oni i to pravdaju kriminalom. I nije im jasno kako mi to sve znamo. Srbin da se sa kamenom slika, on je kriminalac, terorista i ne znam šta još. On po rezoluciji 12 44 živi na teritoriji svoje zemlje, Srbije, ali džaba. Oni će nastaviti sa svojim akcijama i neće se umiriti dok ne završe Sever Kosova. Rekao sam im, na silu možete sve, već ste pola uradili, nastavite. Ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. Ja da vređam ovog mučenog Kurtija koji od fabrika ima Auto var, stvarno neću. Smeju se našim traktorima, kad god dođe vreme "Oluje", prete nam da ćemo opet na traktorima da bežimo. Traktori su samo dokaz koliko su običnog srpskog seljaka i čoveka sklanjali sa njegove zemlje. Ne tuđe, njegove na kojoj je živeo.

Šta smo dobili od odlaganja do 1. septembra, ne mogu da vam kažem. Važno je da odložite nesreću i tragediju, bar jedan dan. Videćemo. Bitno je da očuvamo mir i da nam se narod ne vraća u kolonama.

Za sad nemamo problem sa gasom

- Od 15. septembra nam sledi užas i paklena jesen u svetu. Cena struje, fjučersi raste kao luda. Gas je ponovo skočio.  To su cene koje su po sedam i osam puta veće od normalnih cena. Nemačka je donela odluku da temperatura ni u jednom stanu ne može da bude viša od 19 stepeni. Mi za sada nemamo problem sa gasom. Sa strujom imamo, ali ako obezbedimo da nam višak gasa proizvodi električnu energiju, onda smo na konju.

Poljoprivrednici delimično u pravu

- Poljoprivrednici su delimično u pravu, to su većinom pošteni ljudi. Jeste li videli nove fergusone u Novom Sadu, subvencionisane? I meni je to drago. Oni se žale na cenu đubriva, znate od čega zavisi, pa od cene gasa. Ja sam doneo izveštaj iz NIS-a, znate šta ovde piše? Da je oko 70 odsto kupljenog goriva švercovano. Dakle dođu poljoprivrednici, kupuju po povoljnijim, nižim cenama, a potom to gorivo završi na crnom tržištu. Ne radi to pošten narod. To rade šverceri. Hoću da im kažem, volite svoju državu, nemam kvadratni metar peškira u Hrvatskoj, nemam ga ni u Cirihu niti bilo gde. Ljudi, ne mora svaki protest da bude da mi moramo da popustimo. Ne mogu da podnesem više. Niko neće da plaća porez i da izdaje fiskalne račune. Ja ovo nisam morao da kažem, videćete koliko je ljudi ove godine išlo na more, nikad više. Pa nemoguće da idu, a da ne žive bolje.

 O kandidatima za premijera

- Moguće da će jedan kandidat biti predložen od koalicionih partnera, a iz naše stranke, moguće da će biti još neki, ali biće Miloš Vučević i Ana Brnabić. Zadovoljan sam Aninim radom, ali to ne zavisi samo od mene. Što se ministara tiče, ne znam imena zaista, ali voleo bih da vidim toga iz stranih ambasada ko bi smeo da mi kaže da neko treba ili ne treba da bude ministar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cv

    12. avgust 2022 | 21:41

    Sine inflacija je pojela odavno tih 25%

  • RSK

    12. avgust 2022 | 21:24

    Na kojoj tv je sutra. Danas sam sa unucima.

  • Soda

    12. avgust 2022 | 22:25

    Primali smo nekad i silne Milijarde al ništa nismo mogli da kupimo.Tako i danas brojčano veća primanja a sve manje vredi-sve manje može da se kupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA