≫ 

Ana Brnabić reagovala na izjavu EEAS: "Molim vas, prekinite sa licemerjem"

EEAS je upozorila na porast "zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine"

  • 1
Ana Brnabić Foto: Nikola Anđić

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) kojom je upozorila na porast "zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine".

- Gledajući ovu izjavu EEAS-a, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala - napisala je Brnabić na svom Tviteru.

- Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom- navela je ona.

- Nasuprot tome, moto predsednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost.

- Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo - navela je premijerka.

Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije.

- Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem - upozorila je Ana Brnabić.

Podsećamo, Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", poručuje se u saopštenju.

Video: Brnabić: Srbija više nikada neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    14. avgust 2022 | 14:50

    Odgovoran je NATO... Amerika i Nemačka ruše UN i međunarodno pravo naoružavajući i obučavajući teroriste na Kosovu...i bombarduju Srbiju da bi odvojili Kosovo...o toj strategiji 1993.godine govorio Tuđman na HTR-u, i on je bio upoznat sa agresijom na Srbiju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA