≫ 

Kurti nastavlja sa optužbama: Srpski nacionalizam i ruski interesi "ista stvar"

Kurti je rekao da barikade nose "obeležje Beograda"

  • 3
Kosovo, granica Brnjak, barikade Foto: Tanjug/AP

Kosovoski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će se tenzije na severu Kosova nastaviti, ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa "svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod", prenosi Reporteri.

Povodom nedavnih dešavanja na severu Kosova, Kurti je rekao da barikade i tenzije nose obeležje Beograda.

Kurti je, uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi svako rešenje trebalo da ima "međusobno priznanje u centru”.

- Mislim da je problem Beograda što jednostavno nastavljaju sa svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod - rekao je Kurti za Fajnenšel tajms.

U tom kontekstu, Кurti je govorio i o ruskom uticaju na kosovsko-srpske odnose.

- Zabrinuti smo, ali se ne plašimo. Kako će se situacija razvijati mnogo zavisi od toga kakav će stav zapadne demokratije zauzeti prema Beogradu - rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da su "ono što Srbija želi evropski fondovi, rusko oružje, kineske investicije i američka tolerancija".

- Ako zapadne demokratije to više ne dozvoljavaju, rešenje će biti mnogo lakše postići. Ali ako (Srbima) bude dozvoljeno da igraju ovu igru, ova tenzija će se nastaviti - rekao je Kurti.

On je naveo da je veoma važno da su Srbi emancipovani od Slobodana Miloševića i Vladimira Putina.

Kurti je opisao srpski nacionalizam i ruske interese kao "istu stvar", dodajući da bi raspad jednog oslabio drugi.

- Putin želi da dokaže da je intervencija NATO na Кosovu bila privremeni uspeh. Ali mi smo svedoci da je Kosovo tu da ostane - rekao je on za Fajnenšel tajms. / Reporteri.net

(Telegraf.rs/Kosovo onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. avgust 2022 | 17:02

    Kurti, počeo si da spominješ i Rusiju. Još uvek imaš sreće. Ali dokle? Vreme će pokazati. ŽIVELA RUSIJA, ŽIVEO PUTIN, ŽIVELA SRBIJA.

  • JACA 🍀

    15. avgust 2022 | 16:48

    Mizerija od čoveka, lažov i ratohuškač! Da im nije zapadnih gospodara, bili bi manji od makovog zrna! Nadam se da će se Vučić svojom oštroumnošću i strpljenjem izboriti u ovoj teškoj poziciji za nas, s obzirom da zapadni mentori podržavaju ovog ološa Kurtija.

  • Др

    15. avgust 2022 | 19:58

    А ваше осамдесетих!? Чије су оне обележје носиле!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA