≫ 

Vučić danas sa Stoltenbergom: Sutra nastavak dijaloga Beograd - Priština na najvišem nivou posle godinu dana

Iz Evropske službe za spoljne poslove saopšteno je da će sastanak sutra početi u 10.30 časova

  • 1
Vucic Brisel Foto: Shutterstock, Tanjug/Strahinja Aćimović, Shutter

U Briselu se, nakon godinu dana, nastavlja dijalog između Beograda i Prištine na najvšem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas je u Briselu i sastaće se najpre sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga će se obratiti medijima.

Dan uoči odlaska u Brisel, Vučić je razgovarao o dijalogu između Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Predsednik Srbije je u razgovoru rekao da će Beograd kao i uvek biti konstruktivan u nastojanjima da se nađe kompromisno rešenje. Vučić je takođe razgovarao telefonom i sa Darekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Etonija Blinkena.

Šole je, kao predstavnik američke administracije, insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost, što će SAD sa svoje strane podržati, a Vučić je rekao da niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti.

Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

On je dodao da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno.

Juče su se oglasili i gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije koji su naveli da ambasadori Kvinte traže od njih da priznaju nezavisnost Kosova, kao i da podržavaju odluke Prištine u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

- Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Nijedan Srbin to neće prihvatiti. Oni podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat na to da podržavaju odluke Prištine o tablicama i odluku Prištine o uvođenju nekakvog ulaznog i izlaznog dokumenta - rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

To sve pokazuje sa kojim pritiscima se sve Srbija suočava u briselskom dijalogu.

I premijer u Prištini Aljbin Kurti imao je seriju razgovora sa međunarodnim predstavnicima uoči odlaska u Brisel, gde je za četvrtak najavljen susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kurti se u društvu prvog potpredsednika i pregovarača Besnika Bisljimija u Prištini sastao sa šefom Kancelarije EU na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Na tom sastanku razgovaralo se i o budućim sastancima u Briselu, kao i o procesima i pitanjima vezanim za dijalog Beograda i Prištine.

Aljbin Kurti, Kosovo i Metohija, Brisel Foto: Kosovo Online

Vučić je ranije rekao da u Brisel dolazi pre svega kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme – od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Odnosno, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom na to da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu.

Za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine. Kurti je poručio da ga ne zanimaju ni tablice, ni lične karte, tu odluku je odložio za septembar, ali će insistirati na razgovoru o uzajamnom priznanju.

Evropska komisija nije precizirala agendu sastanka, jedino je rečeno da će se raspravljati o tovrenim pitanjima, te da je za njih najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke.

Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U četvrtak će, kako je najavljeno, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarati sa Vučićem i Kurtijem i pokušati da ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Iz Evropske službe za spoljne poslove saopšteno je da će sastanak početi u 10.30, kao i da će Borelj imati odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem.

Fokus sastanka će biti na načinima da se dijalog unapredi, kao i na postizanju "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji". Razmatraće se i aktuelna pitanja, a cilj je smanjivanje tenzija na terenu, saopšteno je iz EEAS-a. Nakon sastanka, Borelj će se obratiti medijima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bot

    17. avgust 2022 | 11:54

    Danas pregovori o izgradni nato baze u Srbiji i spaljivanju radioaktivnog otpada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA