Opozicija do sada zatražila formiranje četiri anketna odbora: Od stanja u EPS-u do ubistva Olivera Ivanovića

U prvih 10 dana od konstituisanja skupštine podneti predlozi za formiranje anketnih odbora

  • 0
Skupština Srbije Foto: Nikola Tomić, Pixabay

U prvih 10 dana od konstituisanja novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije podneti su predlozi za formiranje 4 anketna odbora, objavio je Otvoreni parlament.

Poslanička grupa Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo podnela je Predlog odluke o obrazovanju odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku "Soko" 1. aprila 2022.

Kako se navodi u aktu, zadatak Anketnog odbora je da utvrdi šta su nadležni preduzeli na utvrđivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa nesređom u rudniku, da li je u periodu od dve nedelje pre nesreće, kao i nakon nesreće vršena kontrola ispravnosti sistema za detekciju metana i drugih opasnih gasova, te na koji način je postupila rudarska inspekcija.

Drugu inicijativu podnela je poslanička grupa Srpski pokret Dveri - Patriotski blok.

Ta poslanička grupa je podnela Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora "radi utvrđivanja činjenica koje su dovele do kolapsa u kome se trenutno nalazi RGZ i utvrđivanja odgovornosti nadležnih državnih organa".

Zadatak odbora je, kako se navodi u dokumentu, da utvrdi činjenice kako je došlo do pada elektronskog sistema u RGZ, da li je u pitanju hakerski napad spolja ili neka sabotaža iznutra, zatim da se odgovori na pitanje ko održava bazu podataka u RGZ-u i elektronski sistem...

Treći predlog za formiranje anketnog odbora podnela je ista poslanička grupa, Srpski pokret Dveri - Patriotski blok. Oni traže da se utvrdi u kom se trenutno stanju nalazi EPS.

Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici podnela je poslanička grupa Demokratska stranka - DS.

Anketni odbor treba da utvrdi šta su do sada uradili državni organi u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, ko je naručilac spota protiv Ivanovića...

A kakvi su rezultati dosadašnjih anketinih odbora pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA