≫ 

Đilas: Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa EU - Da gledamo šta je naš interes kao što Rusija gleda svoj

Treba da se postigne nacionalni konsenzus po pitanju KiM - rekao Đilas

  • 12
Dragan Đilas kod Vučića Foto: Telegraf

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da je interes Srbije da stabilizuje ekonomiju i infrastrukturne kapacitete, da se približi Evropi, što znači da uskladi spoljnu politiku sa EU, ali i da se postigne nacionalni konsenzus po pitanju KiM.

Smatra da bi bilo dobro da glavne političke stranke imaju istu ili sličnu viziju Srbije - gde treba da ide i kako da izgleda, jer bi to olakšalo diskusije, ali konstatuje da takva situacija ne postoji.

- Stalno se delimo na nacionalno, građansko, na patriote i izdajnike, a po tome gledano, Srbija ima najveći broj izdajnika na svetu, jer svi koji politički drugačije misle od onih koji su u tom trenutku na vlasti, oni se kvalifikuju da ne žele dobro ovoj zemlji. Ja verujem da su svi koji žive u Srbiji, vole svoju zemlju, da svi koji glasaju, daju glas onima za koje veruju da mogu najviše da urade u zemlji, a ne zato što mrze nekog drugog“, rekao je Ðilas u intervjuu za Tanjug.

Dragan Đilas kod Vučića Foto: Telegraf

I ne samo političke stranke, važno bi bilo, dodaje da se i institucije poput SANU, SPC, univerziteta uključe, da svi dođemo do zajedničkih stavova o ključnim ključnim temama za opstanak zemlje i njenu budućnost.

Upitan da li je rešenje kosovskog pitanja jedan od najvažnijih nacionalnih interesa, Ðilas kaže da je to je najteže političko pitanje, koje lebdi nad generacijama i oko kojeg mora da se napravi nacionalni konsenzus.

Saglasan je da o situaciji na KiM treba da se raspravlja u parlamentu, a bilo bi dobro, predlaže, da se donese zajednička deklaracija, koja će se pozivati na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN u kojoj će se jasno reći - spremni smo da razgovaramo o svim temama, o normalizaciji odnosa, ali ne o priznanju Kosova, jer to nije opcija koju podržava bilo koja ozbiljna politička snaga u Srbiji.

- Oko nekih stvari se možemo, oko nekih ne moramo da se složimo, ali to je nešto iza čega treba da stanemo svi, što ko god da bude vlast, neće smeti da prekrši. Toga svi moraju da se drže, a i onome ko u tom trenutku vodi državu i pregovara, daje snagu i ''leđa'' da to izdrži, jer su pritisci ogromni -  rekao je Ðilas.

Dragan Đilas dolazi u predsedništvo Foto: Nikola Tomić

Kada govori o očekivanjima od nastavka dijaloga u Briselu, kaže da bi, za bilo kakvo rešenje, obe strane morale da budu spremne na kompromis.

Ðilas stav S SP-a da Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa politikom Evrope, obrazlaže konstatacijom da, iako svestan sankcije neće rešiti ništa, kao i da ove dosadašnje nisu zaustavile rat u Ukrajini, postoji jasna opasnost da Srbija postane izolovana u Evropi u svom stavu.

- A posledice takvog našeg stava mogu da budu katastrofalne po Srbiju - upozorava Ðilas i dodaje da moramo da gledamo šta je interes Srbije, kao što Rusija gleda svoj interes.

Jasne su mu, kaže, istorijske veze, odnos dva naroda, ali u ovoj situaciji Srbija ne može da napreduje kao deo Evrope, ako nema istu politiku kao ostatak kontinenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    17. avgust 2022 | 13:00

    Ko si bre ti da odlucujes sta ce da se radi, kakva crna politika Evropske Unije koja se raspada? Pa ajde da smo ravnopravni clanovi i da nam nisu uradili sta su nam uradili pa i da uradimo tako. (vracaj kes)

  • Mihajlo

    17. avgust 2022 | 13:20

    Kaze covek koji radi za EU interese (i svoj dzep) a ne interese Srbije.

  • baba smilja iz darosave

    17. avgust 2022 | 13:03

    e bas ces ti da se pitas za nesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA