≫ 

Završena druga runda trilateralnog sastanka, Vučić se sutra obraća javnosti, još neko vreme ostaje u Briselu

Sastanku prisustvuju i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i Žozep Borelj

  • 23
Brisel  NATO Kosovo Foto: Tanjug/AP, Instagram/buducnostsrbijeav

U Briselu je u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održava se posle više od godinu dana.

17.26 Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je da delegacije Beograda i Prištine danas nisu postigle dogovor u dijalogu u Briselu, ali da je dogovoren nastavak razgovora narednih dana.

Kako istako, do 1. septembra do kada je odložena odluka Prištine o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima, ima još vremena i da on neceh odustati od traženja rešenja.

15.26 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je iz Brisela da se delegacija Srbije bori za mir, i da će se predsednik Aleksandar Vučić sutra obratiti javnosti, po povratku u Beograd.

On je rekao i da se danas niko iz srpske delegacije neće obraćati, kao i da će predsednik Vučić još neko vreme ostati u Briselu.

15.23 U Briselu je završena druga runda trilateralnog sastanka predstavnika EU sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, očekuje se obraćanje Vučića medijima

14.50 U Briselu je u toku drugi krug trilateralnog razgovora predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

14.28 U Briselu ni po jednom pitanju nema napretka, jer prištinski premijer Aljbin Kurti odbija svaki kompromis, saznaje "Blic".

- Sa zebnjom isčekujemo naredne dane - kaže izvor iz Brisela.

Kako navodi, tokom večeri, ili sutra u toku dana, očekuje se verovatno najvažnije Vučićevo obraćanje naciji.

13.34 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ovom trenutku ponovo odvojeno razgovara sa posrednicima u dijalogu - šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prethodno su EU posrednicina na odvojeni razgovor pozvali premijera priveremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Posle ovih razgovora očekuje se ponovo trilateralni susret.

13.33 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je iz Brisela sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije koji će se održati u nedelju u 11 sati u Palati "Srbija" u Beogradu, javlja Blic.

Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KIM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica...

12.51 U Briselu je završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou, javlja Radio slobodna Evropa, a prenosi Kosovo onlajn.

Kako navodi taj medij, slede odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, sa ciljem da se dvojica lidera ponovo zajedno okupe kasnije u toku dana.

12.28 Zvanični sajt Evropske unije (EU), koji u realnom vremenu prati sastanke koji se održavaju u Evropskoj komisiji EbS, verovatno je na kratko pokvario dan prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koga je u zvaničnoj najavi za sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji je u toku u Briselu najavio kao "lidera kosovske opozicije", piše Blic.

- Dijalog Beograda i Prištine - bilateralni sastanak sa Aljbinom Kurtijem, kosovskim* liderom opozicije - pisalo je u najavi, prenosi Demokracia.

Greška je kasnije ispravljena.

11.55 U zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde je u toku nova rudna dijaloga Beograda i Prištine, nešto pre 12 sati ušao je i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar, javlja reporter Tanjuga.

U toku je trilateralni sastanak, u okviru dijaloga Beograda i Prišine na najvišem nivou.

11.15 Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, počeo je oko 11 časova.

Na fotografijama sa zajedničkog sastanka primetno je da vlada "hladna" atmosfera između predstavnika Beograda i Prištine.

Prethodno, Borelj se odvojeno sastao sa Vučićem i Kurtijem, a pred tripalteralni sastanak poručio da očekuje da oba lidera budu otvorena i fleksibilna kako bi se došlo do zajedničkog stava.

Uoči sastanka sa Boreljom, Vučić je na instagramu napisao da nada kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne veruje.

10.50 Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Goran Vesić  rekao je da od današnjih pregovora u Briselu ne očekuje ništa, jer kako kaže za dijalog je potrebno dve strane.

- U ovoj situaciji mi sa jedne strane imamo predsednika Vučića, čija je politika “Otvoren Balkan”, dakle saradnja medju narodima na Balkanu. Upravo se ta politika ogleda kroz našu saradnju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, nadam se sutra i sa Bosnim i Hercegovinom i Crnom Gorom. Deo inicijative “Otvoreni Balkan”, treba da bude i Kosovo koje je deo Srbije ali gde mi nemamo faktičku vlast po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Otvoreni Balkan je budućnost Balkana - rekao je Vesić.

Belgium NATO Kosovo Foto: Tanjug/AP

11.00 Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da očekuje da na današnjem sastanku u Briselu u okviru dijaloga Beograda i prištine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti budu otvoreni i fleksibilni i da dođu do zajedničkog stava.

- Sazvao sam jutros sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da dođu do zajedničkog stava - napisao je Borelj na Tviteru.

10.15 Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd u Briselu nastupa sa jasnom političkom agendom, na kojoj su prioritet mir i stabilnost i poručila da Srbija insistira na poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN.

"Naš cilj je da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost i to je jedini zadatak danas u Briselu", poručila je Brnabić.

Ona je za TV Prva rekla da će se danas govoriti o spornim temama - lične karte i tablice, koje su dokaz da Kurti ide dalje i stalno provocira.

10.00 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

- Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem - naveo je Vučić na instagramu, uz fotografije sa Boreljom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

9.00 Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

- Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati - rekao je Lajčak albanskim novinarima u Briselu, prenosi Reporteri.

8.00 Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je juče u Briselu imao "otvorenu diskusiju" sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom pre današnjih razgovora na visokom nivou.

Kurti je na Tviteru napisao da cilj današnjih razgovora mora da bude postizanje sporazuma usredsređenog na međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručujući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je jučerazgovarao sa i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, kao i sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. avgust 2022 | 14:15

    PREGOVORI KOJI SE VODE NA TERENU BRISELA -SRBOFOBA I BORACA ZA VELIKU ALBANIJU SRBIMA NEMOGU NICEG DOBROG DONETI !!!!!!

  • Relahs

    18. avgust 2022 | 14:00

    Svaka cast za presednika Vucica , borise za srbe i srpski narod ,a ovi sto su dosad bili samo su gledali da uniste sve sto je srbsko,

  • Videćemo u nedelju

    18. avgust 2022 | 16:05

    dali će srbima na sastanku opet biti savetovano da ostanu mirni i da se još više " integrišu" u ustavni poredak Kosova zarad mira i ekonomskog napretka . Na žalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA