≫ 

Nestorović za Telegraf.rs: "Izlazak Srba iz institucija bi značio kraj dijaloga između Beograda i Prištine"

Ukoliko dođe do sukoba na severu KiM, lako se mogu preneti i južno od Ibra kao 2004. - upozorio je Nestorović

  • 4
Nestorovic Veljko Kosovo Foto: Facebook/Nestorovic Veljko, Tanjug/AP/Bojan Slavkovic,

Bez sumnje će uslediti intenzivni razgovori sa zapadnim diplomatama, a pre svega sa američkim zvaničnicima u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ocenjuje urednik na portalu Kosovo onlajn Veljko Nestorović i dodaje da bi eventualno neki novi dijalog, u slučaju kraha Briselskog sporazuma, mogle da pokrenu jedino Sjedinjene Američke Države.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, kako je to novinarima juče preneo predsednik Aleksandar Vučić, podržali su rukovodstvo Srbije da traga za kompromisnim rešenjem, i tražili i dobili garancije da se pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi, te najavili da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba na toj teritoriji, oni napustiti prištinske institucije.

Na pitanje šta bi to značilo i da li bi taj potez mogao da "urazumi" Kurtija i pokrene novu fazu dijaloga, Nestorović je za Telegraf.rs rekao da bi izlazak srpskih predstavnika iz institucija značio potpuni krah Briselskog sporazuma i kraj dijaloga Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Nakon toliko godina izbegavanja Prištine da formira ZSO zaista su Srbi na KiM saterani uza zid i od njih je Kurti napravio građane ne drugog, nego trećeg reda - objasnio je Nestorović i ocenio da bi, nakon takvog debakla, eventualno neki novi dijalog mogle da pokrenu SAD, a ne EU.

Upitan da li smatra da se u narednih 10 dana može pronaći kompromisno rešenje i koliko će zapad u tome pomoći, Nestorović kaže da će bez sumnje uslediti intenzivni razgovori sa zapadnim diplomatama, a pre svega sa američkim zvaničnicima.

Svoj komentar Nestorović temelji na izjavi predsednika Aleksandra Vučića da Srbija grčevito traga za kompromisnim rešenjem.

Nestorović podseća da je upravo samo Vašington u stanju da, kako kaže, natera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odustane od plana koji bi kroz nekoliko dana mogao da izazove sukobe i krvoproliće na Kosovu i Metohiji.

Belgium NATO Kosovo Foto: Tanjug/AP

Kurti je u Briselu odbio sve predloge Srbije, za koje je i američki ambasador Kristofer Hil u Beogradu rekao da pokazuju da je “Srbija u Brisel došla u pravom duhu”. Jasna je namera Kurtija da po svaku cenu izazove incidente, da još jedom na najbrutalniji mogući način upotrebi ROSU protiv Srba, a ukoliko dođe do sukoba na severu, oni se veoma lako mogu preneti i južno od Ibra kao što je to bilo i 2004. godine - upozorava Nestorović.

U tom smislu, veoma je važno kako će KFOR reagovati, mada, kako ističe, u ovom trenutku na KiM ima svega 3.700 pripadnika NATO misije.

- Ukoliko zaista dođe do sukoba postavlja se pitanje mogu li zaštiti u punoj meri Srbe na KiM - ističe Nestorović.

Jarinje - granični prelaz, policija, KIM, Foto: ATA Images

Prema njegovim rečima, Zapad je taj, pre svega Vašington, ali i Brisel i Berlin, koji moraju ubediti Kurtija da odustane od izazivanje incidenata, mada, na žalost, ako se gledaju izjave američkog ambasadora u Prištini i Kvinte, oni u ovom trenutku, makar javno daju podršku Kurtiju u vezi registarskih tablica I ličnih dokumenata.

Na opasku da će postojati druga pitanja za rešavanje, čak i da se nađe rešenje za registarske tablice, Nestorović podseća da je dolaskom Kurtija na vlast u Prištini, broj napada na Srbe i njihovu imovinu vrtoglavo porastao.

- I da, on će uvek tražiti izgovor i postavljati nove zahteve, kako bi očistio KiM od Srba, odnosno sveo ih na statističku grešku. Srbi južno od Ibra su proterani iz gradova, a izgleda da se i isti plan sprema za Srbe na severu KiM - kaže Nestorović.

On ocenjuje da je Kurti ekstremista koji, kako kaže, može da zapali ceo Zapadni Balkan, a nije siguran da li u Vašingtonu i Briselu zaista razumeju da on nije osoba koja želi mir i kompromis.

Video: Grafiti mržnje u Donjoj Brnjici na Kosovu i Metohiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA