≫ 

U septembru sednica o KiM: Učešće najavili SNS, SPS, Ujedinjeni, DS, Zeleno-levi blok, DSS, Dveri, Zavetnici

Potvrdili: Đorđe Milićević, Marinika Tepić, Boško Obradović, Dragana Rakić, Miloš Jovanović, Milica Đurđević, Aleksandar Olenik, Biljana Đorđević

  • 9
Poslanici u skupštini, Skupštinsko zasedanje Foto: Nikola Tomić

Gotovo sve poslaničke grupe, i vlast i opozicija, zaintresovane su da učestvuju na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, preneli su sagovornici Telegrafa.rs.

Podnošenje inicijative za održavanje sednice najavili su naprednjaci, tačnije šef poslaničke grupe Milenko Jovanov, a za sada su učešće potvrdili SPS, NADA, Demokratska stranka, Zavetnici, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo, Evropski regioni, Dveri.

Na toj sednici trebalo bi da se obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima", rekao je Vučić juče odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je jutros da je poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" najavila da će podneti inicijativu za održavanje sednice parlamenta na temu KiM i dodao da očekuje da će i kroz formalnu proceduru takav zahtev biti dostavljen.

- Izvesno je da ćemo tokom septembra sednicu na tu temu da održimo - rekao je Orlić i dodao da će to biti prilika da ljudi u Srbiji detaljnije čuju sa čime se sve suočavamo i šta sve radimo kada je reč o KiM.

Đorđe Milićević Foto: Nikola Tomić

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je za Telegraf.rs da nema važnijeg pitanja danas za državu i narod od borbe za mir i stabilnost, kompromis i zaštitu našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

- I zato su stavovi koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz severnog dela KiM, kao i ono o čemu će govoriti na sednici parlamenta od istorijskog značaja. Kao i uvek očekujem istinu, ne kao nekada jedna priča u Vašingtonu, druga u Moskvi, treća u Briselu, a sasvim druga u Srbiji - rekao je Milićević.

On je ocenio da predsednik Srbije vodi mudru i racionalnu, ali odgovornu i odlučnu politiku u odbrani nacionalnih i državnih interesa i u tome ima punu podršku SPS-a.

- Što se tiče opozicije, želim da verujem da nam je valjda Srbija zajednički imenitelj i da bi trebalo postići sto širi konsenzus bez politikanstva i političarenja, ali to je svakako pitanje na koje oni moraju dati odgovor - rekao je Milićević odgovarajući na pitanje da li očekuje prisustvo opozicije na sednici.

Boško Obradović Foto: Nikola Tomić

Deo opozicije, čiji su predstavnici odgovorili na pitanje Telegrafa.rs o njihovom učešću, dolazak u parlament na posebnu sednicu o KiM nije upitan.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kaže da "važno da je vladajuća većina prihvatila predlog poslaničke grupe Dveri od 2. avgusta da se održi posebna sednica o KiM".

- Mi smo tada tražili da se na sednici obrati i predsednik Republike, a u međuvremenu smo svim poslaničkim grupama predali i naš predlog nove platforme o КiM u 10 tačaka, kojim se traži povratak suvereniteta države Srbije u južnoj srpskoj pokrajini u svim trenutno mogućim oblicima - rekao je Obradović za Telegraf.rs.

Razume se, kaže, da će sednici prisustvovati, a očekuju da se postigne puno nacionalno jedinstvo oko odbrane i očuvanja КiM u sastavu Srbije.

- Naš predlog je da se na sednici donese sledeća odluka: Narodna skupština Republike Srbije odbija zahteve Evropskog parlamenta da prizna lažnu državu Кosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji, koji su izneti u Rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. jula 2022. godine. Narodna skupština Republike Srbije zahteva da se pregovori o Кosovu i Metohiji vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - preneo je Obradović.

Marinika Tepić Foto: Nikola Tomić

Predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni, Marinika Tepić kaže da će njihovi poslanici doći na sednicu o KiM.

- Nema nikakve dileme da je dobro da i predstavnici opozicije budu uključeni u proces rešavanja problema Kosova i Metohije, iako to do sada nije bio slučaj. Ukoliko je vlast sada spremna da taj odnos promeni i prihvati inicijativu nekih opozicionih stranaka, koju su podržale ostale opozicione grupacije da se o ovoj temi razgovara u Narodnoj skupštini, to vidimo kao dobar pomak - rekla je Tepić za Telegraf.rs.

Kako je dodala, bilo bi još bolje da se može postići nacionalni konsenzus po ovom pitanju i usvoji deklaracija u čijoj bi pripremi učestvovale i institucije od nacionalnog značaj poput SANU, Univerziteta, SPC i koja bi se temeljila na Rezoluciji 1244 SB i na očuvanju mira u prvom redu, uz spremnost da se razgovara o svim teškim temama, osim o priznanju Kosova.

Zamenica predsednika poslaniče grupe DS Dragana Rakić rekla je za Telegraf.rs da će poslanici DS učestvovati na sednici Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji, "ukoliko takve sednice uopšte bude".

IZBORI ZELINI PREGOVORI Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo ono što najavljuju sadašnji predsednici Narodne skupštine i Srbije, pa nije sigurno da će zaista doći ni do tog zasedanja. Na kraju krajeva, postavlja se i pitanje zašto se sa tom sednicom do sad čekalo i zašto će se još čekati ako je situacija tako dramatična i na ivici rata, kako nam predstavlja vlast - upitala je Rakić.

- Ukoliko sednica ipak bude zakazana, biće to prilika da pred građanima Srbije i najširom javnosti objasnimo šta je pogrešno u politici aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji i apelujemo da se pregovori o rešavanju kosovskog konflikta vode transparentno, odgovorno i na osnovu usaglašeniih i realnih principa i ciljeva - rekla je ona.

Ona je istakla da će DS tražiti da se, kako je rekla, čitav proces vrati u ustavne i zakonske okvire, odnosno da politiku prema Kosovu definiše i vodi Vlada Srbije.

Veruje da će predsednik "krivca za situaciju" tražiti u vlastima posle 5. oktobra, te u tom smislu dodaje da se onda nameće pitanje ako je "on vodio najbolju politiku, kako smo se našli u nikad težoj situaciji".

- Demokratska stranka će insistirati na odgovoru na to pitanje, mada ne verujemo da ćemo ga i dobiti - rekla je Rakić.

Nema sumnje da će na sednicu doći i predsednk Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović.

Miloš Jovanović Foto: Nikola Tomić

Kako je rekao za Telegraf.rs, dobro je što će biti održana sednica o najvažnijem državnom pitanju, a to je, kako je podvukao, naša južna pokrajina, ocenjujući da to nije pitanje koje može da rešava jedan čovek ili jedna stranka.

- Mi ćemo na toj sednici učestvovati sa vrlo jasnim stavovima i viđenjima koje smo i do sada iznosili, a to je da se promeni kosovska politika koja traje od 2008. godine i koja nas je dovela u ćorsokak - rekao je Jovanović.

Kako je naveo, osnovna stvar koju treba da shvatimo i koju u suštini znamo, ali su neki "nabijali glavu u pesak", a to je da sa zapadom ne može biti dogovora u vezi sa našom južnom pokrajinom, te da će se stvar rešavati shodno odnosu snaga.

- To znači da treba da budemo jaki u svakom smislu, od moralnog, preko konkretne politike, odbrane međunarodnih normi do vojnog aspekta - rekao je Jovanović.

Zamenica predsednika poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo, Biljana Đorđević rekla je za Telegraf.rs da će učestvovati na sednici ukoliko je bude.

- Očekujem da se ona dogodi onda kada Vučiću bude odgovaralo da do ove sednice dođe jer vidimo da se sve planira shodno predsednikovoj agendi, što smo juče čuli u njegovom obraćanju kada je na pitanje o Vladi rekao da sada nema vremena da se time bavi i da ima prečih stvari - rekla je Đorđević.

Ona ocenjuje da se konzistentno šalje poruka da je jedina relevantna institucija u zemlji institucija predsednika.

- Ja, za početak, očekujem da mi kao narodni poslanici vratimo značaj parlamentu. Ova sednica je jedna prilika za to kao i prilika da otvorenije razgovaramo o KiM. Do sada smo imali samo predsednikove monologe u kojima bismo retko kada saznali nešto konkretno - smatra Đorđević.

Predsednik Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski podseća da su ime stranke odabrali po kosovskom zavetu i da su punih 10 godina posvećeni tom najvažnijem nacionalnom pitanju, te dodaje da o tome najbolje svedoči činjenica da joj je već pet godina zabranjen ulazak na Kosmet, jer u Prištini kažu da podriva ustavni poredak tzv. Republike Kosovo.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Nikola Tomić

- Sastavili smo obimnu platformu za obnovu suvereniteta na КiM još 2017. godine...Zajedno sa našim saradnicima u državnom rukovodstvu Rusije, na jesen ćemo u Moskvi organizovati najveću međunarodnu konferenciju o КiM. Naše planove, ideje i stavove branićemo i u skupštini. Svakog časa i u svakoj prilici. Za nas su Кosovo i Metohija nešto mnogo više od politike. To je ogledalo srpskog naroda i odgovor na pitanje: jesmo li, ili nismo država - poručila je ona.

Predsednik poslaničkog kluba Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak - Preševska dolina, Aleksandar Olenik, kaže za Telegraf.rs da je najnormalnije da skupština raspravlja o Kosovu, te da "nije bilo normalno što takve rasprave nije bilo ranije".

Aleksandar Olenik Foto: www.mc.rs

- Naravno da ćemo učestvovati u raspravi. Potrebno je sve vratiti u okvire zakona i ustava a to znači da predsednik republike nije nadležan da vodi pregovore jer je to nadležnost vlade. Međutim, vlada može da ga ovlasti ali mora postojati odluka skupštine koja će odrediti smernice za pregovore. Najbolje bi bilo da se prvo formira vlada pa da se onda raspravlja o Kosovu - rekao je Olenik.

Do sada se o učesću na sednici o KiM nisu izjasnili Narodna stranka, kao ni poslanička grupa Moramo - Zajedno čiji je predsednik Nebojša Zelenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. avgust 2022 | 15:46

    Nećete vi da stignete do sednice jer Šiptari spremaju ofanzivu za drugi septembar

  • @Kiki

    22. avgust 2022 | 15:34

    Pošto su većina rusofili pozovite i brata putina. Ništa bez njega.

  • FANTOM

    22. avgust 2022 | 17:24

    Šta se bre bojite? Ja od drugog do trinaestog septembra držim desno krilo srpske vojske iz Crne Gore. Vaše je da obezbedite levo krilo i frontalni proboj. Vidimo se u Prizrenu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA