Vesić: Srbija je dovoljno snažna da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji

Mi smo spremni na razgovor i kompromis - poručio je Vesić

  • 8
Goran Vesić Foto: Mateja Beljan

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik, Goran Vesić, istakao je da je za nas u ovom momentu najvažnije što je Srbija dovoljno snažna da zaštiti svoj narod ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u drugim zemljama regiona.

Vesijć je dodao da je to posledica svega što se poslednjih deset godina radilo u Srbiji.

- Sve što se dešavalo u Briselu proteklih dana i sve što će se dešavati u budućnosti, pokazuje da Srbija ima svoje saveznike u svetu, i to ne samo u zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, već i u onim zemalja koje priznaju tu samoprozvanu nezavisnost. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, pitanje Srbije je ponovo vraćeno na sto svetskih sila. Sada i zemlje koje priznaju nezavisnost, razumeju da je neophodno uvažiti interese Srbije, a oni su istorijski, politički, ekonomski kao i kulturni -  rekao je Vesić za TV Hepi.

Vesić je istakao da više nemamo situaciju kao 2012. godina, kada je jedini način razgovora sa našom zemljim bio da priznamo nezavisnu državu Kosovo, sada se ponovo razgovara sa Srbijom o tome kako da se nadje modalitet i rešenje za celu situaciju.

- Situacija u kojoj se danas nalazimo je bitno drugačija nego što je to bio slučaj 2012.godine, ovo o čemu smo izmedju ostalog razgovarali u Briselu je nešto što je neko u ime Srbije potpisao 2011. godine. Ne želimo da budemo neodgovorni kao što je rekao predsednik Vučić, nećemo reći da ne želimo da sprovodimo ono što su potpisali neki pre nas, samo želimo da ukažemo na to da su potpisivane neke stvari koje nisu dobre za Srbiju - rekao je Vesić.

On je naveo da je položaj Srbije danas drugačiji iz nekoliko razloga, prvo danas je Srbija ekonomski snažnija, ima lidera koji je veoma poštovan u medjunarodnoj zajednici i imamo mogućnost da na svojoj strani imamo zemlje koje priznaju samoproglašenu nezavisnost.

- Danas kao što znate zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, 23 zemlje su povukle jednostrano priznanje te samoproglašene nezavisnosti. Danas 101 zemlja sveta od 197 koliko ih ima u Ujednjenim Nacijama ne priznaje samoproglašenu nesavisnost KiM. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Srbija je ponovo vidljiva i uvažavana - izjavio je Vesić.

Vesić je još rekao, da što se Albanaca tiče, oni imaju istu politiku poslednjih 100 godina a to je da se Srbi isele sa Kosova i Metohije i da to nema veze sa tim ko je na vlasti.

- Najvažnija poruka, koju je predsednik Vučić juče poslao jeste da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni, govore jednim glasom, veruju svom rukovodstu i da albanci nisu uspeli da ih podele uprkos raznim pokušajima. To znači da ćemo uspeti da zaštitimo naš narod, neće biti nove “Oluje” i izbegličkih kolona, dokle god je Aleksandar Vučić na vlasti Srbi nigde neće biti proterivani - ističe Vesić.

On je poručio da će Srbija u narednih deset dana uraditi sve što može da dođemo u situaciju da se napravi kompromis, a to znači da se primeni Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština, da vrate manastirska imanja, da Albanci konačno počnu da poštuju ono što su potpisali.

- I da na taj način počnemo novu fazu pregovora, predsednik Vučić nikada neće odbiti pregovore, pregovaraće sto puta ako treba i ako mu nije lako da priča ni sa Kurtijem ili bilo kim pre njega. Uvek će pre izabrati da sto puta razgovara nego jedan sat da se svadja sa nekim. Mi smo spremni na razgovor i kompromis, kako je i sam ambasador Hill rekao: “Srbija je izašla sa konstruktivnim idejama, Sjedinjene Američke Države čestitaju Srbiji na tome što zaista želi da se nadje rešenje i kompromis”, i to zaista jeste tako - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    22. avgust 2022 | 15:45

    Al da vi uzmetw puske mesto naroda i ima svi da vas velicamo verujte. Ok😁

  • dg

    22. avgust 2022 | 15:24

    Za koju li ga funkciju spremaju kad se svako malo izjašnjava po svakojakim pitanjima a trenutno je kao i svaki drugi poslanik.

  • Rade

    22. avgust 2022 | 15:56

    E Vesiću, Vesiću nisi ti sasvim sam!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA