≫ 

Danas ipak neće biti reči o mandataru: Sednica Predsedništva SNS narednih dana

Vlada će biti manjinski inkluzivna, odnosno da će manjinske stranke participiraju u vlasti - rekao je Vučević

  • 0
Ana Brnabić, Miloš Vučević, Vlada Srbije Foto: Nikola Anđić, Nikola Tomić

Gradonačelnik Novog Sada i član Predsedništva SNS Miloš Vučević rekao je danas neće biti sednica te stranke na kojo će biti reči o mandataru nove vlade.

- Danas je neće biti, ali će biti održana narednih dana - kazao je Vučević za TV Prva, preneo je portal B92.

On je objasnio da na toj sednici neće biti samo razgovora o Vladi, već da će se na Predsedništvu SNS raspravljati o svim gorućim pitanjima države.

On je istakao da postoji opcija da koaliciona vlada predloži premijera, i da taj predlog vladajuća stranka to i prihvati.

- Vlada će biti manjinski inkluzivna, odnosno da će manjinske stranke participiraju u vlasti, da pokažemo da je Srbija otvorena država za njene građane… I da vidimo da li ćemo da uspostavimo saradnju sa SPS I JS - rekao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada istakao je da ko god da bude mandatar, pred novom vladom su izazovi poput energetske krize, situacije u BiH, odnosi sa Hrvatskom, pad Vlade Crne Gore, kao i situacija da od 1. novembra nećemo moći da uvozimo rusku naftu zbog sankcija protiv Moskve.

Na pitanje da li je spreman za premijersku funkciju, on odgovara da kakva god bude odluka SNS, on ističe da nema nikakve izborne kapanje unutar SNS, te da je sa Anom Brnabić i prijatelj i saradnik.

- Većina ljudi misle da mi to kažemo reda radi, da nam je to Vučić nametnuo, ali to je zaista tako. Kakva god da bude odluka mi ćemo raditi zajedno. Imam potrebu da kažem da je ona jako dobro radila svoj posao, a to nije bilo lako jer je nasledila Aleksandra Vučića. Ona nije došla iz sveta politike, ali se veoma dobro snašla, a pokazali smo da u Srbiji žena itekako može da bude predsednica vlade - rekao je Vučević.

Ako ona dobije mandat, spreman sam, kaže Vučević, da sa njom radim u najboljem interesu države i građana Srbije.

- Ako odluka bude da to budem ja, razgovaraću sa svima otvoreno i radićemo zajedno. Moja politika je politika za Srbiju, Srbija iznad svega. Ako možemo da napravimo tim koji može sa Skupštinom i predsednikom da radi na korist države to je onda u redu. Uvek sam se plašio političara koji mogu da bude sve – i ministar zdravlja, i odbrane i lokalne samouprave i energetike. Ne mogu da pohvatam takav nivo znanja u jednoj osobi. Ne aludiram ni na koga, ali poznajem ljude koji ne biraju resore samo im je važno da participiraju u vlasti. Ja uvek imam strah i bojazan da li sam spreman i sposoban da pružim maksimum i to nosi samo glavobolju. Veća funkcija je daleko veći paket odgovornosti. Ko bude premijer moraće da podeli malo sedih vlasi sa predsednikom, čeka ga muka, moraće da se prekrsti i dobro zasuče rukave - rekao je on.

Govoreći o obavljanju funkcije gradonačelnika, on je naveo da je ponosan učinjenim, ali je dodao da sebi zamera neke stvari za koje misli da je mogao bolje da uradi.

- Znam da sam ponosan i zadovoljan što sam 10 godina bio gradonačelnik… Borio sam se za Novi Sad, kao i za Srbiju i mirno spavam. Da li je vreme za neku novu stranicu u politici? Bože moj, videćemo. Ne bežim od drugih odgovornosti. Ako ostanem na ovo funkciji, da li ću da budem razočaran? Ne funkcionišem tako - objasnio je Vučević.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, on je naveo da se u Briselu prošle nedelje nije ništa dobro rešavalo, odnosno da ništa nije rešeno što se tiče registarskih tablica i dokumenata.

Vučević je naveo da je prištinska strana predvođena Aljbinom Kurtijem dodatno ukomplikovala složenu situaciju.

- Dokle god Srbija ne kaže da se odriče teritorije, a nadam se da se nikada neće odreći dela svoje teritorije, ne može Kosovo to da dobije - objasnio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA