Prajs: Blinken spreman da se uključi u dijalog između Beograda i Prištine

Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU - rekao je portparol Stejt departmenta

  • 5
Stejt department zgrada/state department building Foto: Shutterstock

SAD prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju njegov nastavak, a američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija, ako to bude potrebno, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, a prenosi vašingtonski portal "Pavlović tudej".

- Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Razumemo da su razgovori u toku. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznavanje - izjavio je Prajs na konferenciji za novinare.

Portparol Stejt departmenta je potvrdio da će zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je boravio u Briselu prošle nedelje, doći u Beograd i Prištinu kako bi dao podršku nastavku dijaloga.

On je naveo da će, ukoliko bude bilo potrebe za tim, američki državni sekretar Entoni Bliken pozvati obe strane na razgovor.

- Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore - naglasio je Prajs, u odgovoru na pitanje da li može da se očekuje da sekretar Blinken sazove sastanak bilo telefonom ili lično u Vašingtonu pre 1. septembra, sa predsednikom Srbije Vučićem i Kurtijem, prenosi "Pavlović tudej".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. avgust 2022 | 09:36

    Nemogući su razgovori sa onima koji se ponašaju kao nacisti, i podržavaju naciste, čak obnavljaju kuću nacističkog zločinca novcem EU...Nacizam raste u EU , samo su promenili ime...nemogući su razgovori zato šta oni hoće samo priznanje i bez Srba na Kosovu, vršeći stalne pritiske na Srbe i njihovu deci, fizičkim napadima i otimanjem imovine. Žele da dokraja očiste Kosovu po uzoru Hrvatske koja im u tome i pomaže savetima i svojom vojskom u sastavu KFOR-a...

  • Boban

    23. avgust 2022 | 09:37

    Mozete to vase medjusobno priznavanje okaciti macku o rep...

  • Laki luka salko

    23. avgust 2022 | 09:50

    Sto dalje fasisti od Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA