U Hrvatskoj ne prestaju reakcije na potvrđenu optužnicu: Ponovo se "maše" blokadama

Ministar pravde Hrvatske smatra da je reč o "političkom procesu" i da može biti razlog za blokadu Srbije u EU

  • 13
Hrvatska srbija, zastava, pregovori Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj ne prestaju reakcije na potvrđenu optužnicu Srbije protiv četvorice pilota za ratni zločin nad civilima na Petrovačkoj cesti početkom avgusta 1995.

Posle predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je rekao da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati", oglasio se i ministar pravde Hrvatske Ivan Malenica koji takođe smatra da je reč o političkom procesu koji, kako kaže, može biti razlog za blokadu ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Nešto slično je istim povodom rekao i predsednik Zoran Milanović pre tri meseca.

On je tada rekao da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina i prozvao političare te zemlje za "neinteligentno ponašanje" s kojim nikada neće uspeti ući u Evropsku uniju.

Analitičari su još tada ukazivali da Milanovićeve izjave treba uzeti sa rezervom, ali i da to ne znači da ne postoji opasnost od toga da Hrvatska blokira dalji put Srbije ka EU.

Nisu izostale ni reakcije iz Srbije na najnovije najave blokade.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je nedavno da hrvatsko rukovodstvo "sada i zvanično preti" da će blokirati evropski put Srbije, nakon izjave predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da će Zagreb koristiti pregovore Srbije za pristupanje EU kako bi poslao poruku da neće tolerisati stvari poput optužnice za Petrovačku cestu.

- Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, jer četvoro je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU. To je vladavina prava? To su evropske vrednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno - napisala je Brnabić na Tviteru.

Tim povodom juče je reagovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je ocenila da su pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz da Hrvatska ni posle skoro deceniju od članstva u EU nije usvojila njene vrednosti o dobrosusedstvu.

Pravno gledano Hrvatska uvek može da blokira put Srbije imajući u vidu da se o politici proširenja odlučuje u Savetu EU jednoglasno, te da se za svako otvaranje i zatvaranje klastera traži saglasnost svih 27 država članica.

Bilo je već nekih slučajeva u kojima je faktički bio usporen put odnosno otvaranje određenih poglavlja zbog hrvatskog stava koji nije imao veze sa napredovanjem zbog konkretnog poglavlja nego sa nekim bilateralnim pitanjima.

Nažalost mehanizam pregovora je takav da postoji mnogo prostora da vas bilo koja država ucenjuje, kao što je na primer Bugarska "ucenjivala na neki način Severnu Makedoniju".

Ipak, ocena analitičara je da ne treba naglo donositi zaključke šta će biti imajući u vidu stalne promene na geopolitičkoj sceni.

Inače, Televizija N1 Zagreb objavila je juče celokupnu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice visokih oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRV) za zločine nad srpskim civilima tokom akcije hrvatske vojske i policije ''Oluja'' 1995. godine.

Četvorica hrvatskih pilota Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović u optužnici koju je protiv njih podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine terete se za zločine počinjene u akciji "Oluja", dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu, koji je prethodno potvrdio optužnicu protiv četvorice pilota HRV.

Mikac, Radulj, Jelenić i Borović terete se da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se tada zvao Bosanski Novi, podseća hrvatski N1.

Oni se, prema optužnici, smatraju odgovornim za krivično delo ratnog zločina u saučesništvu.

Cilj ''Oluje'' bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red

    23. avgust 2022 | 15:06

    Boli Vas istina??? Presudiće Vama Bog a to najjviše boli!

  • Dejan

    23. avgust 2022 | 15:32

    Za njih ubiti Srbina ne predstavlja zločin. Zato oni sebe smatraju nevinim.

  • Zlatko🏳️‍🌈

    23. avgust 2022 | 16:34

    Sramota me sto sam ustasa I gej

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA