Vesić: Po prvi put od 2012. godine Srbija nema status “lošeg momka”

Današnja poseta Eskobara i Lajčaka je nastavak razgovora iz Brisela

  • 3
Goran Vesić studio intervju Foto: Nikola Anđić

Član Predsdništva SNS i narodni poslanik, Goran Vesić, rekao je da današnja poseta Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, jeste nastavak razgovora iz Brisela, koji su vođeni prošle nedelje povodom eskalacije sukoba koje je izazvao Aljbin Kurti kada je, kako je rekao, pokušao na silu da zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije sa ličnim kartama, odnosno da uvede nove tablice.

- Današnja poseta je nastavak dijaloga i ja verujem da ćemo kroz ovu posetu i razgovor koji ćemo voditi u narodnom periodu doći do prihvatljivog rešenja i da nećemo imati sukob 1. septembra. Kao što smo mogli da čujemo od predsednika medjunarodne zajednice, kao i od abasadora Kristofera Hill-a i od Gabrijela Eskobara, srpska delegacija na čelu sa Aleksandrom Vučićem se ponašala veoma konstruktivno na pregovorima - rekao je Vesić na TV Kurir.

On je dodao da je Srbija na pregovore došla u dobroj veri, nudeći rešenja kako bi se izbegli sukobi, te da su svi međunarodni posrednici konstatovali da je albanska strana ta koja nije želela dogovor.

- To je nešto sa čime se mi suočavamo svaki put na pregovorima, oni ne žele da razgovaraju imaju samo jedan zahtev a to je da priznamo samoproglašenu nesavisnost Kosova i Metohije. To je upravo razlog zašto ja nisam optimista kada su u pitanju bilo kakvi pregovori sa Kurtijem - rekao je Vesić.

On je objasnio dve različite politike Beograda i Prištine kroz "Otvoreni Balkan", s jedne strane, dok s druge strane Kurti ne želi saradnju već svom narodu nudi rat.

- Kada govorimo o normalizaciji, mi govorimo o tome da se normalizuje život, da živimo zajedno jedni pored drugih. Dok kroz “Otvoreni Balkan”, možemo da rešavamo i komplikovana politička pitanja, to je put kako se rešavaju problemi. Moram da naglasim da smo mi po prvi put uspeli da pridobijemo i one članice medjunarodne zajednice koje su priznale tu samoproglašenu državu Kosovo, po prvi put pitanje KiM je vraćeno na sto velikih svetskih sila i po prvi put svi razumeju da treba uvažiti i mišljenje Srbije. To je velika pobeda srpske politike koju vodi Aleksandar Vučić - istakao je Vesić.

On je dodao da dokle god je Kurti na vlasti, mogu da se očekuju stalni problemi.

- Ali kako je Kurti sve izolovaniji u svetu i ne nailazi na odobravanje svojih postupaka, to je velika pobeda Srbije, što nije bio slučaj 2012.godine kada smo mi bili “loši momci" i to je velika pobeda Aleksandra Vučića - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dara

    25. avgust 2022 | 12:20

    Pitajte Njemačku, UK i Poljsku što misle o ovoj izjavi.

  • Bolje da nas nema

    25. avgust 2022 | 17:33

    Kolika je cena za to bila. Siptari skoro SVE dobili da bi nama po ramenima tapkali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA