≫ 

Vučić: Brnabić kandidat za premijera, Vučević i Mali potpredsednici, Dačiću službe bezbednosti

Rok za formiranje Vlade Srbije ističe početkom novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Odluka je bila komplikovana i složena - rekao je Vučić i dodao da će sva tri kandidata za predsednika vlade biti važni članovi vlade.

- Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, doći će do promena u Vladi u 2024, ali je veoma važno da ona ostane predsednik Vlade, da neko ko je iskusan i uživa veliko poverenje može to da radi u ovom trenutku - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Ivica Dačić imati još značajniju funkciju, te da će Miloš Vučević i Siniša Mali biti potpredsednici vlade.

- Ivica Dačić će takođe imati važnu funkciju, imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade, po onome što sam mogao da zaključim na sastanku Predsedništva stranke - rekao je Vučić.

Naveo je da će vlada biti formirana u 20 dana.

- Nije pitanje da li će za 15 ili 25… Važno je da vlada bude dobra, da bude mnogo promena, nove energije, da ljudi grizu, da se bore za zemlju, da rade predano, srčano, da ovu tešku zimu i jesen preživimo - rekao je Vučić.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila 2022.

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta, kada su poslanicima potvrđeni mandati, a rok za formiranje Vlade Srbije ističe 90 dana od dana konstituisanja skupštine, odnosno početkom novembra.

Otkazan Evroprajd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se odlaže Europrajd koji je trebalo da se održi u septembru.

Vučić je rekao da je odluka doneta u dogovoru sa većinom članove Vlade.

- U dogovoru sa većinom članova Vlade i predsednicom Vlade, oni će obrazložiti to zašto, biće odložena ili otkazana parada ponosa zakazana za septembar mesec. I to ne govorim zato što sam mnogo srećan, već kada imamo krizu na KiM koja neće prestati do 30. oktobra - kazao je Vučić.

Nema ništa od priznanja Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je objavio da su razgovori sa kosovskim Albancima bili vrlo neuspešni, a međunarodnim posrednicima je poručio da od priznanja ili međusobnog priznanja sa Kosovom neće biti ništa i da ne dolaze i ne troše pare na avionske karte.

Vučič je kazao da su pred nama važni dani po pitanju Kosova i Metohije, i da nas čeka velika sesija Otvorenog Balkana.

On je naveo da nema dogovora oko tablica i da 1. septembra Priština počinje da sprovodi tu meru sa rokom od dva meseca, navodeći da je Aljbin Kurti ubeđen da će svojom propagandom, tako što govori na srpskom uspeti da ubedi Srbe da odustanu od tablica.

On je govorio i o pitanju dokumenata.

- Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti "disklejmer" koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta. U tom "disklejmeru" piše:

- Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet." Mi za to tražimo garantije od EU, tražimo da svaki Srbin sa severa KiM može da uđe na teritoriju KiM, i da mogu da izađu kad hoće. Ako nam to potvrde, mi smo jedan manji problem rešili.

Evo šta čeka sve one koji budu štedeli struju u Srbiji

Vučić je govorio o tome da je izazovan period pred novom Vladom, i da će posebno biti teško odgovoriti energetskoj krizi, odnosno ceni gasa.

Kako je naveo, uskoro će štediše dobiti poseban tretman, a reč je o dokumentu na kojem vlada trenutno radi.

"Uskoro ćemo napraviti plan, za mesec dana ćemo obavestiti građane, oni koji uštede struju za isti mesec prethodne godine imaće drastične popuste na cenu električne energije. Ne planiramo da idemo na isključenja, ali oni koji uštede dobiće dodatni popust na račun - otkrio je predsednik.

Vučić otkrio da li će nova Vlada uvoditi restrikcije zbog struje i gasa

Vučić je govorio o tome da je izazovan period pred novom Vladom, i da će posebno biti teško odgovoriti energetskoj krizi, odnosno ceni gasa.

Ipak, kako je naveo, neće biti restrikcija.

- Nismo planirali restrikcije, ali hoću da ukažem na ozbiljan problem koji imamo. Mi trošimo godišnje 3,2 milijarde kubnih metara gasa. To nam je uvek nešto više industrija, nešto manje su domaćinstva. Od 3,2 milijarde od Rusa nabavljamo 2 milijarda i to platimo 800 miliona evra. Za dodatnih 1,2 milijarde košta nas 4,8 milijardi evra, a ceo budžet je 13,5 milijardi evra, to znači bankrot. Sreća pa smo nabavili gas pre ovog teškog vremena. Nismo ni sanjali da će još u avgustu da budu ovakve cene, u avgustu je sada 4.000. Imamo rezerve i nismo potrošili toliko para - objasnio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA