≫ 

Simić: "Kosovska policija teškom mehanizacijom radi na probijanju puteva na severu - niko ne zna šta to znači"

Ne može se razgovarati o ukidanju KM tablica - prenosi mišljenje srpske javnost na KiM novinar portala Kosovo onlajn

  • 3
Aleksandar Vučić Kosovo, Kfor, Jarinje Tablice Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Vladimir Šporčić, Aleksandar Nićiforović, Sava Radovanović

Dogovor o dokumentima između Beograda i Prištine u praksi vodi ka relaksaciji odnosa i znači kraće zadržavanje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jer se neće potpisivati ulazno-izlazni dokument, kaže novinar portala Kosovo onlajn Ivica Simić, ali istovremeno ukazuje da problem sa registarskim tablicama nije rešen.

- U poslednjih nekoliko meseci bilo je višesatnih zadržavanja na Jarinju i Brnjaku i verovatno će sada biti bolje - rekao je Simić za Telegraf.rs i dodao da su Srbi sa KiM sa zadovoljstvom dočekali ovu vest, pre svega, jer je izbegnut najgori scenario.

- Taj scenario je često objavljivan, naročito u Prištini, koja ni pedalj nije htela da odstupi od svojih tvrdih stavova. Odbijala je sve što je bilo na stolu, a sa druge strane su u svojim medijima pumpali javnost time što su pričali da je KFOR na terenu i da su svi spremni da ih zaštitite, a niko nije znao od čega - prepričava Simić.

On je naveo da još od krize sa tablicama prošle godine povećano prisustvo specijanih jedinica u blizini administrativnih prelaza, te da je u poslednjih 15-tak dana povećano i prisustvo pripadnika KFOR-a.

Ivica Simic, novinar Kosovo onlajn Foto: Privatna arhiva

- Ostaje nam sada bojazan jer treba da se implementira uredba za registarske tablice. Ono što je jasna poruka i Srbije i srpskog pregovaračkog tima i političara jeste da neće da prihvate tablice RKS i da postoji mnogo modela o kojima može da se razgovara ali o ukidanju KM tablica - ne - jasan je Simić.

On poručuje da je to mišljenje celokupne javnosti, odnosno Srba na KiM.

- Kosovska policija sa teškom mehanizacijom radi u selima na severu Kosova na probijanju puteva i na pojačavanju svoje infrastrukture. Niko ne zna šta to znači i da li će biti nove policijske ispostave i zbog čega se sve to radi - kaže Simić i podseća na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je rekao da se nada da od 1 oktobra više neće videti tablice KM na severu Kosova i Metohije.

Tako da se, napominje Simić, dogovor o dokumentima može posmatrati kao kraće odlaganje krize.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    29. avgust 2022 | 13:26

    Prosiruju teroristi da mogu bezati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA