≫ 

Pejić: Srbija dobija vladu kontinuiteta, još je rano da se priča hoće li biti izbora 2024.

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić

  • 1
Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izborom Ane Brnabić za mandatara za sastav nove vlade, Srbija dobija vladu kontinuiteta, ocenjuje za Telegraf.rs, direktor agencije "Faktor plus", Vladimir Pejić i dodaje da je još rano da se govori da li će 2024. godine biti novih izbora ili rekonstrukcije vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da Ana Brnabić neće biti na čelu vlade ceo mandat već do 2024. godine i da će biti promena.

- Biće to vlada kontinuiteta. Pored toga što Vučić ima poverenja u Anu Brnabić, stručna i šira javnost tim izborom dobija poruku da će se politika nastaviti i u ekonomskom i u infrastrukturnom i svakom drugom smislu. To je politika koju je vodio i Vučić kao predsednik - podsetio je Pejić.

Komentarišući najavu da će biti promena već 2024. godine, Pejić kaže da je to Vučićev manir, da na dve godine bude ili novih izbora ili rekonstrukcija vlade, ocenjujući da na taj način on funkcionere, i državne i partijske drži pod blagim pritiskom.

- Da je video neke negativne strane u tome verovatno bi to menjao - smatra Pejić.

Postoje i drugi razlozi zašto se oročava vlada, a oni, podseća Pejić, mogu biti politički, ukoliko dođe do novih izbora, ali smatra da to neće onaj klasičan problem da vlada nema većinu u Skupštini Srbije imajući u vidu broj poslanika SNS.

- To je sada stvar odluke u datom trenutku. Da sada ne nagađamo. Još je rano reći da li će biti izbora ili rekonstrukcije vlade - prokomentarisao je Pejić.

Kada je reč o lideru socijalista, budućem zameniku predsednika vlade i ministru Ivici Dačiću, mnogi su funkciju predsednika Narodne skupštine, koju je do sada obavljao, videli kao njegovu degradaciju jer je prethodno bio u izvršnoj vlasti, međutim, Pejić, pre svega, podseća da mesto predsednika parlamenta uopšte nije za potcenjivanje.

- Često funkcija zavisi od onog ko je obavlja, neka funkcija može izgledati jače ili slabije u zavisnosti od toga ko je obavlja. Sad kad bih rekao da je ostvario značajan napredak ispalo bi kao da je bio na nekoj beznačajnoj funkciji. To je za partiju kao što je SPS i za njega sasvim u redu. S druge strane, on je ostvario dobar izborni rezultat, ne dobar nego odličan, i u skladu sa tim Vučić je bio, neću da kažem primoran, jer oni nisu imali nikakvih trzavica, već je ispoštovao tu njihovu snagu koju su pokazali na izborima i u skladu sa tim on je dobio tri pozicicije - rekao je Pejić.

Videće se, nastavlja, kako će izgledati vlada, koliko će još ljudi iz SPS-a biti.

- Čini mi se i da je ponašanje Dačića, koje ni u jednom trenutka nije bilo ucenjivačko, niti je bilo tenzija, olakšalo, i kod Vučića, i kod SNS-a, taj  izbor. Bio je obostrano korektno i konstruktivno ponašanje i poštovanje izborne volje - rekao je Pejić.

Kako kaže, teško je da licitira imenima ko će se sve naći u vladi, ali za sada je izvesno da će u Nemanjinoj 11 biti Ana Brnabić, Ivica Dačić, Siniša Mali, Mloš Vučević. U javnosti su se, podseća, pominjala imena poput Sanje Škodrić, Danice Grujičić, Marije Zdravković, ali ministar zdravlja može ostati i Zlatibor Lončar.

- Očekujem Branka Ružića iz SPS-a, iz SNS-a tu su neka imena za koja se govori da neće biti, pa ih ipak uvek bude poput Zorane Mihajlović, takođe očekuje se i Goran Vesić...- rekao je Pejić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    29. avgust 2022 | 20:26

    Kontinuiteta? Znači - nastavljaju po starom. Kuku narode. Kuku državo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA